Ik heb er nog even verder op doorgedacht Bobbie, je hebt gelijk dat mijn toontje naar kan overkomen, dat was niet de bedoeling. Ik wil juist graag helpen. Maar het is zo een beetje lastig. Temperaturen, zones, tijden... het hangt allemaal samen, dat is de truuk. Ik kan dan bijvoorbeeld zeggen 45 minuten bij 160 graden indirect, maar het is niet zo dat je die 160 graden zomaar even instelt op je BBQ. Het is geen oven met thermostaat. Bovendien, als je besluit om de speklapjes of karbonades direct boven de kooltjes te grillen dan betekent dat dat je BBQ vaak open en dicht gaat en dan hebben die aardappels in folie weer langer nodig dan wanneer je die dicht laat. Dus er is niet 1 antwoord.
Wat Frits al aangeeft is wel erg belangrijk, zorg voor twee zones in je BBQ. Eentje met kolen en eentje zonder. Dan kun je het vlees lekker indirect garen en wat rook geven en kun je de aardappels die je gaat poffen in de folie in het begin direct leggen (door de folie verbrandt het niet zo snel) en later indirect door laten garen als je het vlees afgrillt. Over temperaturen gesproken, heb je een kern thermometer? Dik en dun is relatief en over smaak valt niet te twisten, maar gaar is gaar vanaf een bepaalde kern. Dus als die karbonades indirect zijn gegaard tot ca. 65 graden dan kun je ze nog een streepje geven boven de kooltjes.
Speklapjes is echt naar smaak, de een wil ze graag verder uitgebakken dan de ander, maar er is wel degelijk een veilige zone die je eerst moet bereiken. Daar zijn kerntemperatuur tabelletjes voor per product groep. Voor rund en vis gelden andere minimale temperaturen dan voor varken.
Veel succes!