BasBQ
Beef en Steak

Is de Weber Summit Kamado een volwaardige kamado volgens jullie?

bartgb

Sprokkelaar
Berichten
27
Hoi!

Ik ben best fan van Weber en heb een WSM en 2 kettles in de tuin staan. Maar ik wil de stap naar een kamado gaan maken. De Weber Summit Kamado is groot, best voordelig en heeft een hoop voordelen die een kamado ook heeft (platesetter, efficient). Het grote verschil is dat de Weber Summit gemaakt is van dubbelwandig geïsoleerd metaal en niet van keramiek. Ongetwijfeld is het een fantastische BBQ... maar, het is natuurlijk geen keramische BBQ zoals we die kennen. Ik gok dat de meesten het vlees niet van de een of de ander kunnen onderscheiden.

Na echt veel te veel YouTube video's, ben ik er nog niet over uit. Als men het heeft over kamado's wordt er vaak gezegd dat vlees er 'sappiger' vanaf komt dan een kettle, je er meer mee kan etc. Maar is dat met een WSK ook zo? Smoking Dad BBQ heeft het op YouTube bijvoorbeeld over 3 hittebronnen: conduction (heet rooster), convection (hete lucht), radiant (van het hete keramiek). Dat laatste zal zonder keramische elementen natuurlijk niet aanwezig zijn. Doet dat er toe? Geen idee.

Ik kom weinig vergelijkingen tegen tussen WSK vs een traditionele kamado. Baby back maniac is een van de YouTubers die heel positief is over de WSK. Maar gaat een WSK mij de "kamado ervaring" geven? Of is het gewoon een hele fancy kettle en wil ik daarna alsnog een kamado?

TLDR: is de Weber Summit Kamado een volwaardige kamado volgens jou?

Thanks!
 
Ik heb de Summit en ben heel tevreden.
Heb echter geen keramische kamado er naast staan.
In die zin geen een op een vergelijking. @noskos kan daar meer van zeggen.

Wel ervaring opgedaan op de Bastard.

Mijn redenen om voor de Summit te kiezen:
- in die prijsklasse wat oppervlakte betreft geen gelijkwaardige.
- toch wel wat geschrokken van de keramiek issues die bij de goedkopere keramische merken voorkomen. Dan wil je garanties maar dan kom je bij de A merken uit en die zijn voor deze maat een stuk duurder.
- erg positieve reacties van gebruikers uit mijn omgeving.
- het is bij ons een gebruiksvoorwerp voor het hele gezin. Met de duurdere keramische had ik dat niet aangedurfd.
- lager gewicht makkelijk te verplaatsen.


Met indirecte sessies werkt i.m.o. vergelijkbaar met de keramische broeders.
Bij directe sessies of een mix van direct indirect gebruik ik automatisch de zone werkwijze die ik van de Weber gewend ben.
Kan vrij makkelijk door grote rooster.

Al moet ik zeggen dat ik de laatste keren de kooltjes op het lage niveau gelaten heb. Geeft iets meer rust bij het grillen.
Overweeg nu een halve platesetter /deflector te kopen om hierbij nog meer mogelijkheden te hebben.
Ik heb tot nu toe geen spijt en zou meteen weer voor deze BBQ kiezen.

Ik denk dat er vanwege de mogelijkheden geen reden is om voor keramiek te gaan.
Maar zoals er al vaker is aangegeven hier op het forum als je droomt van een keramische dan is het maar de vraag of je van iets anders gelukkig wordt



Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Ik heb een keramische en het verschil met een metalen is volgens mij vooral dat de eerste meer de eigenschappen van een oven heeft en de tweede meer als een pannetje op t vuur is. Met beiden kan je goed koken, maar low en slow, lange tijd (tot 24u ) zonder bijvullen van kolen en gehannes met temperatuur regelen doe je makkelijker op de kamado. En aan het eind het vuurtje opstoken om een pizza te bakken op 350C is ook vrij eenvoudig. Voor direct grillen maakt t weinig uit denk ik.
 
Ik heb een keramische en het verschil met een metalen is volgens mij vooral dat de eerste meer de eigenschappen van een oven heeft en de tweede meer als een pannetje op t vuur is. Met beiden kan je goed koken, maar low en slow, lange tijd (tot 24u ) zonder bijvullen van kolen en gehannes met temperatuur regelen doe je makkelijker op de kamado. En aan het eind het vuurtje opstoken om een pizza te bakken op 350C is ook vrij eenvoudig. Voor direct grillen maakt t weinig uit denk ik.
Zie mijn bericht.
Bij low en slow zijn de verschillen denk ik niet waarneembaar iig niet in het eindresultaat.
Maar dat laat ik graag ter beoordeling van de mensen die ervaring op beide hebben.
Low en slow tot 24 uur gaat prima.
32 uur hoor ik ook al. Maar ga je dat gebruiken?
Pizza temperaturen tot >400 graden gaat prima. Daarbij is hij daarin minder kwetsbaar dan de keramische....
Terug in temperatuur gaat makkelijker.

Divide van zones gaat op de Weber manier anders maar daar zit de winst van een keramische niet. Bovendien is dat op te lossen.

Keuze is dus vooral een gevoelskwestie denk ik. Als je een hekel hebt aan rood koop je een groene

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Dankjewel voor de uitgebreide reacties.

@Northman ik denk dat je de vergelijking meer maakt met een kettle, volgens mij is de WSK net zo efficiënt als een keramische kamado en heb video's gezien waar ie tot 400+ graden werd geduwd dus een pizza moet wel lukken. Weber Summit Kamado heeft die eigenschappen dus ook, zo zegt Weber ik elk geval :)

@Cherrywood Het keramische maakt mij niet zoveel uit, maar ik hoor heel veel positiefs over kamado's en was vooral benieuwd of je dezelfde kookervaring hebt met een WSK. Mijn gevoel zegt dat ik het allebei wil, maar dan moet ik toch even doorsparen.

Ik overweeg eigenlijk een beetje de WSK en dan een mini kamado ernaast (kook vaak voor maar 2, ik heb 2 kleine kinderen en die eten misschien een kippenpoot). Dat, of een Bastard large. Qua kosten kom je dan op hetzelfde uit. Ik vind tot nu toe al m'n Weber spullen echt top, ik ben eigenlijk wel fan. In een tuincentrum heb ik de WSK en een Bastard allebei eens zitten bekijken en vind ze allebei eigenlijk echt heel tof. Best lastig, al die keuzes! :)
 
Wat ik aangaf het is ook een gevoelskwestie.
Je ziet hier de mooiste creaties van een WGA of een mt57 afkomen dus uiteindelijk is materiaal ook niet alles.

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Het zijn twee verschillende barbecues. Ze koken ook anders. Leuk dat Weber het een kamado noemt maar dat is het natuurlijk niet.
De Summit Charcoal is ook niet geheel dubbelwandig, alleen de deksel, en heeft niet de typische kamado vorm. Die vorm zorgt voor een bepaald gedrag van de barbecue. En de Weber reageert dus anders.
Is dat erg? Nee, het zijn beide erg fijne barbecues. Wat @Northman zegt over dat lange sessies beter gaan op een kamado is onzin. Op mijn WSM kan ik, ongeïsoleerd, ook 24 uur halen.
Waarom je voor de één of voor de ander zou kiezen is denk ik heel persoonlijk. Kom je van een andere Weber af en ga je naar de Summit Charcoal/Kamado of hoe hij nu ook heet, dan zul je je manier van koken niet heel erg hoeven aan te passen.
Ga je van Weber naar een kamado dan is er toch wel een duidelijk verschil in koken.
Dan zijn er dingen als roosteroppervlak, gewicht, vormgeving etc. Dingen die per persoon verschillen. Ik denk dat je van beide barbecues heel veel plezier zult hebben.
Het is ook vaak dat als je maar één barbecue hebt je je manier van koken daarop aanpast en je snel leert leven met alle eigenaardigheden van die barbecue 😉

Vlees sappiger van een kamado is ook zoiets dat al jaren rondgaat. Ik moet dan altijd aan de uitspraak van Frits denken toen de BGE langzaam populairder werden, “Natuurlijk smaakt je eten beter als je net 1500 euro hebt betaald voor een barbecue!” (1500 euro is lang geleden voor een BGE 😜)
Onze beste brisket bij de wedstrijden kwam van een WSM. En bij veel winnende teams uit een luxe versie UDS.
 
Vlees sappiger van een kamado is ook zoiets dat al jaren rondgaat. Ik moet dan altijd aan de uitspraak van Frits denken toen de BGE langzaam populairder werden, “Natuurlijk smaakt je eten beter als je net 1500 euro hebt betaald voor een barbecue!” (1500 euro is lang geleden voor een BGE 😜)
Onze beste brisket bij de wedstrijden kwam van een WSM. En bij veel winnende teams uit een luxe versie UDS.
Hahahaha, spot on.

Thanks voor je reactie @noskos !! En inderdaad, WSM is een low & slow beest waar fantastisch eten af komt.
Eigenlijk kan ik alles al met een WSM/MT57. Maar ik zou het liefst elke bbq een keer proberen, vind ik leuk. Fijn dat deze praatgroep bestaat voor ons verslaafde bbq'ers. ;)
 
Ik moet zeggen dat ik lang heb getwijfeld om een Weber Summit Kamado en een Bastard te kopen. Ik heb uiteindelijk de Bastard gekozen. Niet omdat deze qua prestatie beter zou zijn als zijnde een kamado, maar omdat ik het gewoonweg een mooiere barbecue vond en omdat ik niet zo’n joekel van een barbecue nodig heb. De Weber 57cm heb ik nog in de schuur om erbij te pakken indien nodig. Als jij je oude barbecue niet ergens kunt bewaren, dan kan extra oppervlak natuurlijk handig zijn.

Wat @noskos al zei; je keuze is geheel persoonlijk. Ga ook zeker eens naar een winkel (als je dat nog niet hebt gedaan) en voel eens aan aan beiden hoe de onderdelen werken, bekijk de grootte in het echt etc.

Dan zijn er ook nog garanties op je product. Ik en meerdere mensen hebben wat problemen gehad met de Bastard (terug te vinden op dit forum). Maar ook de Weber heeft wat kinderziektes (gehad?). Neem ook dit mee in je achterhoofd bij de aankoop van je nieuwe barbecue. Uiteindelijk mag je er vanuit gaan dat alles wel wordt opgelost. Maar altijd goed om mee te nemen in je beslissing.
 
Thanks @Rogier , ik heb ze inderdaad allebei bekeken en het liefst koop ik ze allebei :LOL:
Ik heb nog prima plek voor een extra bbq dus de andere bbq's blijven lekker staan.
Ik heb nu al regelmatig 2 bbq's aan staan, dus plek is best belangrijk.

Garanties is een goed punt! Goede punten om nog even over na te denken! :)
 
Beide kopen voegt weinig toe en zou een luxe zijn.....
Garantie van Weber is top.
Daarbij heb je door het verschil in materiaal ook een ander risico profiel. Barsten zal niet snel gebeuren maar roest zou een probleem kunnen zijn.
 
Hallo Bart,
Wat een heerlijke zoek- en ontdekkingstocht heb je nog voor de boeg!
Ik zie dat je uit (de omgeving van) Leiden komt, ik woon daar ook. Ik heb een kamado en Webers staan.
Als je zin hebt om eens een bakkie koffie of een biertje te doen en wat uit te proberen op mijn Groene EI, ben je welkom!
Stuur me maar een PB-tje in dat geval dan spreken we wat af.
 
Kijk ook goed naar wat je er mee wil gaan maken/doen, en pin jezelf niet teveel vast op wat wel/niet een echte kamado is, of wat volgens andere mensen wel/niet een echte kamado zou zijn. Ik heb zelf een WSK en kan je die aanraden door wat al eerder is aangehaald.
De WSK is trouwens dubbelwandig tot aan het kolenrooster en door die isolatie waarschijnlijk net zo zuinig als een kamado van keramiek.
 
Hallo Bart,
Wat een heerlijke zoek- en ontdekkingstocht heb je nog voor de boeg!
Ik zie dat je uit (de omgeving van) Leiden komt, ik woon daar ook. Ik heb een kamado en Webers staan.
Als je zin hebt om eens een bakkie koffie of een biertje te doen en wat uit te proberen op mijn Groene EI, ben je welkom!
Stuur me maar een PB-tje in dat geval dan spreken we wat af.
Een ontdekkingstocht is denk ik het juiste woord! Wat leuk, ik zal eens kijken wat de vrouw des huizes er van vindt.
We hebben namelijk een kleine toekomstige bbq-er en die heeft nog véééél aandacht nodig :)
 
Kijk ook goed naar wat je er mee wil gaan maken/doen, en pin jezelf niet teveel vast op wat wel/niet een echte kamado is, of wat volgens andere mensen wel/niet een echte kamado zou zijn. Ik heb zelf een WSK en kan je die aanraden door wat al eerder is aangehaald.
De WSK is trouwens dubbelwandig tot aan het kolenrooster en door die isolatie waarschijnlijk net zo zuinig als een kamado van keramiek.
Ik zou zelfs zeggen, pin je vooral niet vast op de publieke opinie die zegt dat je enkel met een "high end" barbecue lekkere dingen kan klaarmaken op de bbq.
 
Mijn japans is niet zo goed (beter gesproken totaal niet) dus heb ik even ome google om hulp geroepen om te zien waar dat kamado nu eigenlijk vandaan komt.
Wij noemen een keramischebak waar je houtskool in kan stoken om een gerecht te garen een kamado maar ik heb de indruk dat ze in het land waar het woord kamado vandaan komt zo'n beetje alles waar je een vuurtje in kan stoken met een roostertje erop ook zo dus is het voor die Weber echt nog niet zo'n verkeerde naam denk ik dan maar. 😉
 
Klopt Hans, wat ik had gevonden is dat kamado stookplaats/ketelplaats betekent. Het is een japans traditionele hout(skool) gestookte oven.
Dus in dat opzicht een een WSK net zoveel een kamado als de BGE's, KJ's, Primo's, Bastards etc.
Goeie marketing heeft ervoor gezord dat wat wij onder kamado verstaan, van keramiek is en eivormig. En liefst ook groen ;).
 
Terug
Bovenaan Onderaan