BasBQ
Beef en Steak

Eiken houtskool

 
 
 

WilfredK

Kooltjesharker
Berichten
189
Gisteren even twee zakken houtskool gehaald. Een zak Marabu en een zak van Grizzly Grill (XL). Ik pakte de Grizzly omdat er XL stukken op stond en heb verder niet opgelet. Thuis zag ik dat dit houtkool van eiken betreft.

Wie heeft er ervaring met dergelijk houtkool? Wat is de smaak? Is rookhout in deze overbodig?
 
Ik vermoed dat alles dan wel de smaak van eikenhout gaat krijgen, weet niet of het hetzelfde is als chunks
Was ook al eens wat over appelhoutskool tegen gekomen, zal ook vast smaak afgeven
 
Ik heb er geen ervaring mee, maar het lijkt me dat het wel zou moeten meevallen toch?
Alle houtskool is van hout gemaakt (ja echt waar ) en zal geur afgeven wanneer je het als chunk erbij gooit om te roken, maar volgens mij is dat heel anders dan wanneer het houtskool is geworden.
Zo is houtskool van Beukenhout best veelvoorkomend, wanneer je gaat roken met beukenhouten chunks/chips geeft het een kenmerkende geur af, zoals bij vis roken, maar als houtskool is het (behoorlijk) geurloos.


Verstuurd vanaf mijn SM-G970F met Tapatalk
 
1 zegt smaak en 1 zegt niet hahaha. Ik moet er gewoon maar achter komen denk ik.
Het zijn in ieder geval wél de grote stukken die ze beloven op de zak. Ben benieuwd :)

Gebruikte tot nu alleen maar Dammers (Acacia en marabu) maar de hoeveelheid gruis en kleine stukjes waren écht niet leuk meer.
Ik dacht "kan gebeuren", maar het is nu meer regel dan uitzondering.
 
Als het de grizzly van welkoop is....Heb ik in 2019 ook eens gekocht. Geen succes.
Te overheersende smaak. Bitter.
Heb de zak opgebruikt voor het seasonen van het gietijzer
 
Als de houtskool goed gepyroliseerd is geeft het geen smaak meer af.
waarom neem je dan eiken, beuk of wat voor soort als houtskool? Dat doe je omdat de hardere houtsoorten vaak langer branden, ze gaan vaak wel iets moeilijker aan 😉.
Bij het houtskool maken zijn er altijd stukken die niet helemaal pyroliseren, dat zijn de stukken die tijdens het branden in je bbq toch rook af geven.
Bij ‘goede’ houtskool wordt hierop gecontroleerd en worden deze stukken eruit gehaald om nogmaals het proces te doorlopen, dit kost natuurlijk geld. Er zijn ook firma’s die dit controleren achterwege laten en voor dit rookeffect extra geld vragen 😉.
 
Als het de grizzly van welkoop is....Heb ik in 2019 ook eens gekocht. Geen succes.
Te overheersende smaak. Bitter.
Heb de zak opgebruikt voor het seasonen van het gietijzer
Dit is inderdaad die van Welkoop helaas :( ....Ik zal 1 run proberen, bevalt het niet dan moet ik het maar gebruiken om de kamado's schoon te branden
 
Als de houtskool goed gepyroliseerd is geeft het geen smaak meer af.
waarom neem je dan eiken, beuk of wat voor soort als houtskool? Dat doe je omdat de hardere houtsoorten vaak langer branden, ze gaan vaak wel iets moeilijker aan 😉.
Bij het houtskool maken zijn er altijd stukken die niet helemaal pyroliseren, dat zijn de stukken die tijdens het branden in je bbq toch rook af geven.
Bij ‘goede’ houtskool wordt hierop gecontroleerd en worden deze stukken eruit gehaald om nogmaals het proces te doorlopen, dit kost natuurlijk geld. Er zijn ook firma’s die dit controleren achterwege laten en voor dit rookeffect extra geld vragen 😉.
Zoals Peter al aangaf is deze houtkool niet echt optimaal. Ik lees nu ook niet al te positieve reviews op hun site. Ik had beter op moeten letten. Goede leer geweest. ik hoop dat hun Marabu beter is 🤞
 
Ik heb eiken houtskool van grill guru. Bevalt mij prima. Smaakt absoluut niet naar eiken chunks. Het zou wel kunnen dat het een beetje smaak afgeeft maar daar heb ik te weinig kennis voor.
 
Ik heb eiken houtskool van grill guru. Bevalt mij prima. Smaakt absoluut niet naar eiken chunks. Het zou wel kunnen dat het een beetje smaak afgeeft maar daar heb ik te weinig kennis voor.

Ik hoop dat de smaak die de Grizzly eventueel afgeeft in mijn smaakpalet valt. Misschien vindt ik de bittere/robuuste smaak wel lekker.
Over smaak valt niet te twisten zeggen ze haha. Ik zal een update geven wanneer ik ze gebruikt heb
 
Ik heb een tijdje geleden een eerste doos eiken en beuken houtskool bij houtskool.nl besteld. Met de overige soorten had ik (zeer) positieve ervaringen maar bij de eiken en beuken was dat minder. In het gunstigste geval gaf de houtskool een lichte eiken geur en smaak af maar in veel gevallen ontstond er behoorlijk veel rook. Vaak ging het om een enkele brok houtskool, die ik er dan uit kon vissen, maar het bedierf de pret wel wat. Ik vermoed dat de probleem-brokken de eiken was, aan de soms aanwezige schorsresten te oordelen.

Zoals de uitstekende service van houtskool.nl betrof, kreeg ik meteen een nieuwe doos opgestuurd, nadat ik hierover een opmerking had gemaakt. Ik heb deze net vandaag open gemaakt en zal het de komende tijd gaan gebruiken. Ik hoop echt dat deze batch beter is want de lichte roostersmaak van de houtskool is in bepaalde gerechten echt lekker, maar overmatige bittere rook wil je niet.

Zoals eerder gezegd is het voornamelijk een kwestie van kwaliteit en kom je in de problemen als het hout door een onzorgvuldig proces niet volledig pyrolyseert. Je hebt dan altijd meer rookontwikkeling.

Groeten van Robert
 
Terug
Bovenaan Onderaan