BasBQ
Beef en Steak

Awesome classic burgers

 
 
 
 
 
 

mrooding

Administrator
Forumleiding
Berichten
1.152
Soms vliegt een maand voorbij voordat je er erg in hebt. Zo ook deze maand. Enorm druk op het werk, drukke weekenden en zo kom je aan bijna het einde van de maand tot het besef dat je nog helemaal niet nagedacht hebt over de fotowedstrijd.. Dit weekend had ik eindelijk wat meer ruimte in mijn hoofd: tijd om een lekkere burger te maken!

Jullie kennen mij ondertussen een beetje en dat betekent dat ik zoveel mogelijk 'from scratch' wil maken. Bij een goede burger betekent dat minimaal zelf de broodjes maken en gehakt draaien.

Ik heb pas 1 keer eerder zelf gehakt gedraaid en dat was toen van een Picanha. Dat leverde natuurlijk een aardige voorraad op die in de jammerlijk kleine vriezer ging. Die voorraad was nu zo goed als op dus er mocht eindelijk nieuw gehakt gedraaid worden! Ik had mij voorgenomen deze keer iets van riblappen of een stuk uit de nek te proberen. Vrijdag traditiegetrouw met onze kleine meid naar de Hanos geweest en iets meer dan 1kg riblappen meegepikt

1600584141486.png



Gistermorgen allereerst het deeg voor de broodjes gemaakt. Zodra dat aan de eerste bulkrijs begon, heb ik de vleesmolen in de vriezer gelegd en het vlees in kleine blokjes gesneden. De vlees/vet verhouding zag er prima uit al zeg ik het zelf! Ook de blokjes vlees gingen even de vriezer in.

1600584226602.png


Na ongeveer 1.5 uur was de bulkrijs klaar en mocht ik liefdevol de lucht uit het deeg beuken

1600584275656.png

1600584289234.png


Vervolgens het deeg portioneren in porties van 95 gram, even vouwen en opbollen, en weg leggen voor een 2e rijs van 1-2 uur.

1600584346708.png


De broodjes aan de 2e rijs en dus tijd voor het gehakt! Met de Picanha had ik toen maar een keer door de gehaktmolen gehaald met plaat 8. Dat leverde toch nog best grove stukken vlees en vet op dus besloot ik de riblappen twee keer door 'de plaat 8' te halen.

1600584470425.png

1600584486433.png


Het eindresultaat zag er fantastisch uit. Het gaf een veel egale verhouding vlees/vet. Omdat we eters kregen maakte ik van 600g 4 burgers van 150g/stuk en de rest ging gevacumeerd de vriezer in.

1600584559840.png


Ongeveer 2 uur later was ik tevreden met de omvang van de broodjes. De oven was al voorverwarmd op 180 graden. De broodjes heb ik bestreken met wat eigeel/water en afgemaakt met wat sesamzaad.

1600584654434.png

1600584665757.png


Na 15-18 minuten in de oven zagen ze er fantastisch uit. De perfectionist in mij vind het alleen nog storend dat de eigeel/water laag niet volledig uniform is aangebracht en dat je 'druipers' ziet lopen. Als iemand daar een goede oplossing voor heeft hoor ik het graag!

1600584971702.png

1600584985416.png


Nu het lastigste.. uren wachten voordat het moment supreme eindelijk zou aanbreken :ROFLMAO:

Eind van de middag was het dan eindelijk zo ver.. De Q kon aan. De kinderen vervolgens eerst voorzien van een lading frietjes en wat worstjes. De toppings gesneden, de uitjes gekaramelliseerd, de broodjes gegrild. Het was eindelijk zo ver!

1600585113370.png


Ik had in de vriezer nog een paar plakjes zelfgemaakte bacon liggen dus die kwamen perfect van pas.

1600585145790.png

1600585154824.png


Tot slot de burgers zelf gegrilld en voorzien van een plakje smeltkaas

1600585196856.png


Het resultaat was fantastisch lekker. Het was een waar smaakfestijn met het zoete van de gekaramelliseerde ui, het zure van de augurk, het zoute van de bacon, het kruidige van de BBQ saus (alhoewel het zeker niet mijn favoriete BBQ saus is) en de heerlijke smaak van de hamburgers zelf. Ik denk zelfs dat ik deze burgers lekkerder vind dan de Picanha variant die ik vorige keer gemaakt heb. Al bij al een redelijk klassieke burger maar al zeg ik het zelf, wel fantastisch uitgevoerd!

1600585323922.png
 
Laatst bewerkt:
Wauw Marc. Om te watertanden. Prachtige reportage en een heerlijk resultaat.
Toppertje dit.
 
Mooi resultaat weer!

Na 15-18 minuten in de oven zagen ze er fantastisch uit. De perfectionist in mij vind het alleen nog storend dat de eigeel/water laag niet volledig uniform is aangebracht en dat je 'druipers' ziet lopen. Als iemand daar een goede oplossing voor heeft hoor ik het graag!

Je irritatie met het ei/water op je broodje zou je kunnen oplossen door met een platenspuit je mengsel op je broodje te spuiten, niet te royaal anders gaat het evengoed druipen
 
Mooie zelfgedraaide burgers geworden en ook nog een restje van bacon weekeind kunnen gebruiken
 
Hele mooie broodjes hamburger Marc.
Die zelfgemaakte buns zien er ook helemaal geweldig uit.
 
Mogen er wezen 👍🏻
 
Mooi resultaat weer!



Je irritatie met het ei/water op je broodje zou je kunnen oplossen door met een platenspuit je mengsel op je broodje te spuiten, niet te royaal anders gaat het evengoed druipen

Ik heb al 1 plantenspuit gesloopt met een 'gewoon' mengsel van appelsap, appelciderazijn en whiskey. Is eigeel met water niet te dik voor een plantenspuit? :unsure:
 
Ik heb al 1 plantenspuit gesloopt met een 'gewoon' mengsel van appelsap, appelciderazijn en whiskey. Is eigeel met water niet te dik voor een plantenspuit? :unsure:
Dat zou kunnen, ik ken het vanuit de bakkerij, maar daar gebruiken ze zo'n verfspuit op een compressor, leek mij een beetje overdreven voor thuis, dus vertaalde dat naar een plantenspuit voor thuis :)
 
Dat zou kunnen, ik ken het vanuit de bakkerij, maar daar gebruiken ze zo'n verfspuit op een compressor, leek mij een beetje overdreven voor thuis, dus vertaalde dat naar een plantenspuit voor thuis :)

Haha zo'n voedselspray is inderdaad het eerste wat ik zelf ook al had bedacht maar die vond ik, ondanks dat ik al belachelijk veel apparatuur in de keuken heb, zelfs voor mij een brug te ver ;)
 
Dat zijn idd mooie burgers! Klasse (y) dat je alles zelfgemaakt hebt, dan weet je tenminste precies wat er allemaal inzit.
 
Prachtig verslag Marc en heerlijk resultaat.
 
Ziet r fantastisch uit en vooral respect voor de prachtige broodjes! De "druiper" maakt hem lekker authentiek, niks aan doen!
 
Ziet er heerlijk uit! Deze lust ik wel

(Mooi hè dat wij alles proberen zo perfect mogelijk te maken; perfect rond, geen deukjes, druipers of streepjes, etc. Bijna zo perfect alsof ze zelfs uit de fabriek komen.
Terwijl in de fabriek men er juist soms expres een deukje of streepje in wil hebben waardoor het weer ambachtelijker lijkt )
 
Blijft gewoon lekker, net als spareribs, dat smaakt altijd wel

Verstuurd vanaf mijn SM-G970F met Tapatalk
 
Wow dat ziet er smaakvol uit, broodjes zien er top uit man.
 
Heb je weer heel mooi gemaakt Marc. Petje af dat alles zelf gemaakt is.
Die broodjes met de streepjes zijn juist top. Dat ruwe randje geeft net dat mooie ruige BBQ effect.
Plaatjes zijn ook weer perfect. Krijg er gewoon honger van.
 
Erg mooi Marc! Veel kookplezier weer gehad zo te zien!
Mooi gebruik van de vleesmolen en heeele mooie broodjes!
Die broodjes met de streepjes zijn juist top. Dat ruwe randje geeft net dat mooie ruige BBQ effect.
Dit dus!

Mocht je iets anders willen kan je eigeel/slagroom eens proberen.
Dat zie ik Rudolph de laatste tijd erg veel doen bij de Bakery op 24kitchen. Blijkbaar enorme glans, en misschien door slagroom ipv water dat t minder druipt en dikker is?
En ik weet niet of je een silicone kwastje gebruikt? maar beter een bakkwast dan..
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan