BasBQ
Beef en Steak

Pulled pork

 

Patrckk

Vuurmaker
Berichten
86
Afgelopen zaterdag was het dan zover wij kregen in de avond een aantal man over de vloer en ik had toevallig nog een 2.5kg procureur liggen. Deze de woensdag uit de vriezer gehaald en vrijdag voorzien van de rub. De zaterdagochtend rond 9uur stond de bbq aan en ging het vlees erop, de rest is natuurlijk geschiedenis ;)

Rond de klok van 11 even een check en toen rond de klok van 14:30 begonnen met het inpakken om zo het laatste zetje te geven voor de eters die rond 18:00 kwamen. Al met al prima sessie gelukt om netjes rond 17:00 te eindigen waar het vlees heeft kunnen rusten voordat het op onze broodje terecht kwam :)

Een aantal dingen die mij wel opvielen, waar de temp van de Q de gehele sessie mooi stabiel is gaat het na in het inpakken toch opeens veel harder ondanks ik niks aan de settings heb veranderd. Maar van een rooster temp van 110~120 naar opeens 140~150, de schuiven konden niet verder dicht anders was ik de Q aan het doven, is dit een mogelijkheid dat de brandstof ( Dammers ) aan het opraken is en fel begint te branden of is de reflectie van het folie een reactie op de temp?

Dit zelfde issue had ik ook wanneer ik mijn burned ends ( die op de foto te zien zijn ) in de ovenschaal weer terug zet op de Q, ook hier ondanks niks aanpassen ging de temp van ~120 richting de ~160/170 als ik de schuiven nog verder dicht zou zetten dan zou ik de Q stikken.

Nou back to the PP op naar de foto's we hebben er smakelijk van gegeten met nog een aantal andere dingen! Zoals de zalm bonbons en kip/spek spiesjes en het bekende bananenboot, chocola , 43 toetje :)

IMG_20200911_212810.jpg


IMG_20200911_212815.jpg


IMG_20200911_213154.jpg


IMG_20200911_214026.jpg


IMG_20200912_091655.jpg


IMG_20200912_111244.jpg


IMG_20200912_142143.jpg


IMG_20200912_170434.jpg


IMG_20200912_171036.jpg


IMG_20200912_184402.jpg
 
lekker hoor. gasten hebben geluk gehad

dat je temp omhoog gaat komt doordat je het deksel open doet. dan komt er ineens heel veel zuurstof bij de kolen/briketten.
je zuigt ook via de onderste schuiven lucht naar binnen
een manier om dit te temperen is voordat je het deksel open doet de luchtschuiven beneden helemaal dicht en het deksel zo kort mogelijk open en niet open laten staan bij het inpakken of zo.
maar even een klein beetje overshoot is niet zo heel erg hoor. zeker niet bij pp
 
Heerlijke p.p. had ik best wat van mee willen snoepen. :sneaky:
 
lekker hoor. gasten hebben geluk gehad

dat je temp omhoog gaat komt doordat je het deksel open doet. dan komt er ineens heel veel zuurstof bij de kolen/briketten.
je zuigt ook via de onderste schuiven lucht naar binnen
een manier om dit te temperen is voordat je het deksel open doet de luchtschuiven beneden helemaal dicht en het deksel zo kort mogelijk open en niet open laten staan bij het inpakken of zo.
maar even een klein beetje overshoot is niet zo heel erg hoor. zeker niet bij pp

Dank voor de terugkoppeling. Het inpakken e.d. is binnen in de keuken, dus het zal vooral deksel open, vlees eraf deksel dicht, dit zal amper een minuut zijn geweest. Als ik ga lakken of iets in die richting gaat bij mij inderdaad de onderste schuif dicht :)

Weet dat het geen probleem is en ik zit dan ook verder niet aan de schuiven en zal deze verder zijn gang laten gaan, alleen voor de grafiek van de temperatuur is het minder mooi ;)
 
Noskos geeft dit fenomeen ook aan in zijn filmpjes. Ik denk zelf dat het te maken kan hebben met het verdampen van vocht uit het vlees. Voor het inpakken gaat er veel energie zitten in het verdampen van vocht uit het vlees, deze energie wordt gehaald uit de lucht die daardoor afkoelt. Na het inpakken verdampt er geen vocht meer, het vlees warmt wel op dus er vind warmteoverdracht plaats dus de lucht koelt af maar dit zal vele malen minder zijn. Mede ook omdat de folie isoleert en dus minder makkelijk warmte doorlaat naar het vlees toe.
Dit is zomaar een theorie die ik voor mezelf bedacht heb om het fenomeen te verklaren, bewijzen kan ik het niet.

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk
 
Mooi gemaakt, noskos merkt ook altijd een temperatuurstijging als hij het ingepakte vlees terug legt.
gefeliciteerd met je Knorretje.
 
Zoals al aangehaald, gok ik ook op de open deksel. Heb het ook voor gehad met mijn frikandel burnt ends. Had deksel wat lang laten open staan en schoot ineens door naar de 220° terwijl ik naar 175° wilde. Daarna moest een reverse gebeuren aan 100° en dat duurde verrekt lang.
Nu zorg ik steeds dat het deksel zo snel mogelijk weer dicht is.
 
Ziet er top uit! Hoever had jij jou schuif beneden open en boven? Ik zit nu op 128 graden en heb onder een lucifer breed open en boven tot het eerste streepje. Dichter durf ik beneden niet want dan is hij gesloten.
 
Lekker run PP heb je daar. En een heerlijk maaltje als beloning.
Gefeliciteerd met je Knorrie

Die temperatuur stijging heb ik op de BGE ook. Ik denk dat het komt omdat het vocht niet meer verdampt na het inpakken.
 
Terug
Bovenaan Onderaan