- Berichten
- 42
Dag allen,
Ik loop hier nog niet heel lang rond, maar in het DIY-deel wilde ik graag een andere hobby delen, zijlings gerelateerd: messen maken. Sinds een paar jaar maak ik zelf in mijn bescheiden schuurtje messen. Strip staal, zagen, vijlen, schuren, schuren, schuren, harden, schuren, schuren, schuren, schuren, afijn: je snapt het. Veel schuren.
Dit mes heb ik eerder dit jaar gemaakt, en ik heb net even wat foto’s bij elkaar gepakt voor dit topic.
Op papier heb ik het ontwerp voor dit K-tip keukenmes getekend. Vervolgens de vorm uitgezaagd uit 125SC-staal. Eerste gaten geboord, En daarna met foto’s begonnen:
Hier zie je dat ik in een vijlbank de bevels erin vijl met de hand. Dus de afschuining/verdunning van het lemmet. Tijdrovend en zwaar werkje. Dit was uit 3mm dik 125SC-staal. Te dik voor een keukenmes, dus heb ik de bevels verder ingevijld zodat het bruikbare deel een lemmetdikte op de rug van 1,8 mm heeft.
Daarna heb ik het lemmet gladgeschuurd en gehard in mijn hardingsoven. Deze kan tot 1000 graden, maar voor dit staal is 830 graden voldoende. Door alleen het onderste deel af te schrikken in olie heb ik een mooie hardingslijn op het lemmet gezet. De scheiding tussen gehard en ongehard. Dat zie je straks in het eind.
Hier het lemmet na etsing in Ijzer3chloride.
Hier zijn de greepdelen van micarta erop gelijmd met marine-grade epoxy, vastgezet met mosaic pins.
En dan hier het resultaat. Het 125SC is een koolstofstaal, en dus niet roestvast. Zal op termijn een patina vormen en is heel eenvoudig te slijpen. Achter de snede is hij 0,3mm dik, dus hij snijdt fantastisch.
Het is misschien geen zelfbouw BBQ, maar goede messen zijn bij het bbqen onmisbaar, dus leek het me wel gepast te posten.
Ik loop hier nog niet heel lang rond, maar in het DIY-deel wilde ik graag een andere hobby delen, zijlings gerelateerd: messen maken. Sinds een paar jaar maak ik zelf in mijn bescheiden schuurtje messen. Strip staal, zagen, vijlen, schuren, schuren, schuren, harden, schuren, schuren, schuren, schuren, afijn: je snapt het. Veel schuren.
Dit mes heb ik eerder dit jaar gemaakt, en ik heb net even wat foto’s bij elkaar gepakt voor dit topic.
Op papier heb ik het ontwerp voor dit K-tip keukenmes getekend. Vervolgens de vorm uitgezaagd uit 125SC-staal. Eerste gaten geboord, En daarna met foto’s begonnen:
Hier zie je dat ik in een vijlbank de bevels erin vijl met de hand. Dus de afschuining/verdunning van het lemmet. Tijdrovend en zwaar werkje. Dit was uit 3mm dik 125SC-staal. Te dik voor een keukenmes, dus heb ik de bevels verder ingevijld zodat het bruikbare deel een lemmetdikte op de rug van 1,8 mm heeft.
Daarna heb ik het lemmet gladgeschuurd en gehard in mijn hardingsoven. Deze kan tot 1000 graden, maar voor dit staal is 830 graden voldoende. Door alleen het onderste deel af te schrikken in olie heb ik een mooie hardingslijn op het lemmet gezet. De scheiding tussen gehard en ongehard. Dat zie je straks in het eind.
Hier het lemmet na etsing in Ijzer3chloride.
Hier zijn de greepdelen van micarta erop gelijmd met marine-grade epoxy, vastgezet met mosaic pins.
En dan hier het resultaat. Het 125SC is een koolstofstaal, en dus niet roestvast. Zal op termijn een patina vormen en is heel eenvoudig te slijpen. Achter de snede is hij 0,3mm dik, dus hij snijdt fantastisch.
Het is misschien geen zelfbouw BBQ, maar goede messen zijn bij het bbqen onmisbaar, dus leek het me wel gepast te posten.