BasBQ
Beef en Steak

Zout voor of na?

 
 
 
 

Free_ltd

BBQ Junkie
Berichten
5.147
Op de meeste sites lees in dat men de steak een uur op voorhand op kamertemperatuur laat komen en een na een half uurtje inwrijven met geof zeezout.

Nu was gisteren een vriend en hobbykok (Niet op basis van BBQ) bij me en geraakten we in een jolige discussie over dat zout. Hij zegt dat je dan net het vocht uit het vlees trekt en dat je dat beter na het versnijden van de dikke steak erop doet.

Kwam daarnet een bereidingswijze tegen via the bastard en daar schrijven ze dat het zout erop gedaan wordt om net dat vocht een beetje naar buiten te krijgen.

Ergens lijkt zijn uitleg plausibel, maar als de echte BBQ masters het op voorhand doen, dan moet daar toch ook een reden voor zijn.

I’m confused :)
 
Er zijn net zoveel redenen om het ervoor te doen als erna.
Gewoon doen waar jij je happy bij voelt en wat jou een goed resultaat geeft.
 
  • Leuk
Waarderingen: Hans
Ik doe het altijd vooraf, zon 12uurtjes ongeveer. Om twee redenen: de buitenkant is dan super droog wat ervoor zorgt dat je een super korst hebt. En het zout trekt dan mooi door de hele steak waardoor die overal even zout is.

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk
 
12u is wel heel erg lang. Meestal lees ik gewoon een half uur op voorhand en ook wel al eens gelezen van een dag ervoor en dan inwikkelen in plastiek en dan terug in de koelkast voor een nacht.

Maar vraag me.dan af wat het grote verschil is tussen voor of na. Als ik dit zo lees hier, vooral voor de korst.
Zelf ga ik de volgende keer wel minder zout proberen. Bijzouten kan altijd.
 
Zoek eens op YouTube naar bbqandbottles. Die heeft een hele serie over steaks gedaan en die zweert bij 24uur vooraf zouten en dan op een rekje in de koelkast.

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk
 
Geen expert op het gebied. Maar reden om niet heel kort van tevoren zouten is dat je dan het vocht uit het vlees trekt. Buitenkant is zouter dan de binnenkant met gevolg dat het vocht naar buiten gaat, zout kan dan nog moeilijk het vlees intrekken.
Wat daarna gebeurd is dan interessant, het zout lost op in het vocht en kan dus langzaam het vlees intrekken wat tot gevolg heeft dat de vochtbalans weer hersteld. Wil je zout gebruiken doe dit dan ruim op tijd van tevoren of meteen voor het bakken of daarna.
 
ik doe een heel heel klein beetje vlak voor het bereiden. naderhand kunnen de eters zelf ervoor kiezen er nog meer op te doen. sommige houden van meer zout dan andere.
 
ik doe een heel heel klein beetje vlak voor het bereiden. naderhand kunnen de eters zelf ervoor kiezen er nog meer op te doen. sommige houden van meer zout dan andere.

Exact. Ik zag overal dat ze er veel op deden. Dacht dat dit da, zou meevallen als de steak in reepjes gesneden wordt. Zelf vond ik dat te zout voor mij (Eet zelfs geen zout op de frieten). Mijn vrouw vond het ook wat te zout.

Volgende keer minder en de zoutpot op tafel.
 
Laatst bewerkt:
Exact. Ik zag overal dat ze er veel op deden. Dacht dat dit da, zou meevallen als de steak in reepjes gesneden wordt. Zelf vond ik dat te zout voor mij (Eet zelfs geen zout op de frieten). Mijn vrouw vond het ook wat te zout.

volgende keer minder en de zoutpit op tafel.

zo is dat. doe vooral wat je lekker vindt. ieder heeft zo zijn eigen smaak en werkwijze. das het mooie van koken. de oneindige variatie mogelijkheden EN dat je het bijna altijd naar je eigen hand kan zetten
 
Terug
Bovenaan Onderaan