BasBQ
Beef en Steak

Rendang gyoza

 
 
 
 
 
 

mrooding

Administrator
Forumleiding
Berichten
1.152
Allereerst even een klein dilemma. Rendang gyoza (oftewel: Japanse dumplings die je eerst bakt en dan stoomt) .. Welke categorie hoort daar nu bij? Het is zeker niet high & fast en ook niet low & slow. Wellicht is het tijd voor een categorie high & slow 🤪

Het is de afgelopen maand erg druk geweest en ondanks dat het idee al bij de aankondiging van het onderwerp van deze maand in mijn hoofd zat, kwam het er gewoon niet van. Ook dit weekend werd het spannend. Nadat ik de hele week vanuit elke porie in mijn lijf zweette, leek het weekend (letterlijk) in het water te vallen, maar gelukkig viel zowel de temperatuur als de regen dit weekend mee en kon ik toch nog aan het gerecht beginnen.

Het begon zaterdag met het maken van de Rendang zelf. De Rendang die ik maak is niet weggelegd voor tere Nederlandse tongetjes. Het bevat geen 2-3 Lombok pepertjes, maar een stuk of 20! Ok ok, dan maak ik altijd wel meteen genoeg Rendang om ook een flinke portie in te kunnen vriezen, maar lekker pittig is het zeker!

Ik startte met het maken van de currypasta. Men neemt dus een berg pepers, citroengras, knoflook, gember, laoswortel en een ui. Alles een beetje klein snijden en in de keukenmachine of blender. Draag a.u.b. handschoenen als je dit gaat doen, je neus, ogen, en andere gevoelige lichaamsdelen die je die dag nog wilt aanraken zijn je erg dankbaar!

20200627_104113.jpg

20200627_112200.jpg


Daarna wat kardemom (theelepel na malen) en kruidnagel (halve theelepel na malen) in de vijzel en apart zetten met wat kaneelstokjes, 6 steranijs en 8-10 blaadjes limoenblad.

20200627_110055.jpg


Dit was de eerste keer dat ik dit gerecht ging maken op de Q dus het was even spannend hoe warm hij moest en hoe snel het dan zou gaan. Uiteindelijk heb ik de dome temperatuur laten oplopen tot +- 200 graden. Als laatste voorbereiding heb ik 800ml kokosmelk klaargezet, de onderste helft van 2 stengels citroengras afgesneden en gekneusd.

Het vlees was een stuk rundernek van iets meer dan 2kg die de slager bij de Hanos voor mij had afgesneden. Altijd fijn dat ze met plezier een stuk voor je afsnijden van een stuk rundernek die anders 5+ kg betreft.

20200627_112820.jpg


IMG_2716.jpg


Ik begon met de platesetter op de Q en de pan op het rooster. Dit ging alleen niet zo hard als ik wilde dus uiteindelijk heb ik het rooster laag in de Q gezet met daar de pan op. Vervolgens in 2 verschillende batches alle stukjes vlees kort gebakken.

20200627_114538.jpg


Toen al het vlees klaar was mocht alles er uit en mocht allereerst de currypasta er in. Dit laat je enkele minuten pruttelen om het vocht wat te laten verdampen en het iets aan te kleuren.

20200627_115339.jpg


Daarna heb ik de platesetter terug geplaatst en mocht de rest van de ingrediënten er in 1 keer bij: het vlees, de kruiden en de kokosmelk. Na een paar uurtjes pruttelen met de deksel op de DO zag het er al fantastisch lekker uit. Het vlees was al lekker mals dus de deksel mocht van de pan om de saus nog wat in te laten koken.

20200627_143005.jpg


Ik was oorspronkelijk van plan om de dumplings dezelfde dag te gaan maken, maar door mijn belabberde timing is dat er niet van gekomen. Die avond hebben we wel ontzettend lekker gegeten. Dit blijft toch één van mijn lievelingsgerechten. Het is zo'n gerecht waarbij je op een gegeven moment weet dat je moet stoppen met eten maar toch neem je nog een bord :rolleyes: Na het eten bleef er nog 1.3kg Rendang over. Het grootste deel ging gevacumeerd de vriezer in en 300 gram bleef over voor in de koelkast.


20200627_181808.jpg


Vanmorgen.. eindelijk.. de dumplings! Ik had bedacht om er een lunchsnack van te maken dus vanmorgen vroeg dook ik de keuken in om allereerst het deeg klaar te maken. Men neemt 320 gram bloem, 150 gram kokend water en een beetje zout. Kneden tot één geheel en vervolgens 5-8 minuten flink kneden. Het was bij mij iets te droog dus ik maakte een aantal keer mijn hand nat tot ik tevreden was met de substantie. De bal mag in een bak met een doek er overheen om 1 uur te laten rusten. Vervolgens heb ik een halve spitskool gesneden, gemengd met zout en heel goed gekneed. De 300 gram rendang voegde ik samen met de uitgeknepen spitskool en 1 lente ui. De spitskool moet je echt flink uitknijpen want er komt een hoop water uit!

Nadat het deeg gerezen was kon het maken van de dumplings echt beginnen. Ik heb 2 weken geleden een pastamachine tweedehands op de kop getikt en die komt nu perfect van pas! Samen met mijn sous chef maakten we in no-time een hele hoop rondjes.


IMG_2728.jpg
IMG_2729.jpg


Zoals je op de foto ziet was het deeg een klein beetje uitgedroogd. In alle haast vergeten de handdoek die over de kom heen lag nat te maken. Stom stom maar uiteindelijk niets van terug te merken in het eindresultaat.

IMG_2730.jpg


De Q mocht weer aan. Wederom geen flauw idee hoe warm hij moest zijn om de skillet op een mooie temperatuur te krijgen, zodat de gyoza mooi aanbakt maar niet te hard gaat. Hoe warm wordt zo'n gasfornuis eigenlijk als je het daar op zou doen? :unsure: Rond de 200 graden (dome temp) wederom de plattesetter erin en de skillet minstens 15 minuten laten opwarmen. Vervolgens een paar eetlepels olie erin. Paar minuten later konden de dumplings er bij. De langverwachte sisgeluiden bleven eigenlijk meteen achterwege.. Het moet heter!

Toen ik het rooster verwijderde en de skillet meteen op de platesetter zette ging het als een trein. Dit gaat goed! Binnen een paar minuten zagen ze er fantastisch gebruind uit. Vervolgens mocht er 60ml water bij en ging meteen de deksel op de pan. Zo liet ik het nog enkele minuten staan. Het deeg voelde heerlijk zacht en vochtig aan. @Ewald vertelde mij vanmiddag dat je na het stomen het geheel blijkbaar nog droog moet bakken. Het resultaat zonder achteraf droog bakken was geweldig. Volgende keer ga ik ze droog bakken en kijken hoe dat bevalt.

20200628_120135.jpg


Ik heb het gerechtje geserveerd met een zelfgemaakte Sambal. Vrouwlief wilde er wat chilisaus bij maar dat vonden wij beiden geen lekkere combinatie. De Rendang dumplings met de Sambal daarentegen waren fantastisch.

IMG_2740(2).jpg


IMG_2739.jpg
 
Laatst bewerkt:
Mooi gerecht. Misschien dat ik me hier ooit ook eens aan durf te wagen.

Ps. Wat is de link met de Engelse dubbeldekker?
 
Mooi!! Leuk gedaan!👏
 
Mooi gerecht. Geweldige vondst en combinatie
Waren de pepers in de aanbieding? 😋

Medewerking van de dochter geeft er een extra schattig effect aan. 🤗
 
Super bezig geweest Marc!
En dat is wel smelten met zo'n souschef! erg leuk!
Mijn zoon is 1, maar heeft al wel een speelgoed bbq haha, iets met jong geleerd..

Mooi resultaat Marc, succes!
 
Ziet er goed uit! Mooie hap :)

Prachtig snijblok ook! Waar heb je die vandaan? (Die kopse)
 
Wow, lijkt mij in de iets minder pittige variant ook wel wat. Had pas die gyoza aflevering van 'koken met Nick' gekeken. En nu jouw mooie verslag eroverheen.
Toch maar eens uitkijken naar skillet en deksel voor mijn Bastard Large. (tips anyone?)
 
Bedankt allemaal voor de onwijs leuke reacties!

Mooi gerecht. Misschien dat ik me hier ooit ook eens aan durf te wagen.

Ps. Wat is de link met de Engelse dubbeldekker?

We hadden geen food truck in de collectie auto's van de zoon. Iets met roeien met de riemen die je hebt :ROFLMAO:

Mooi gerecht. Geweldige vondst en combinatie
Waren de pepers in de aanbieding? 😋

Medewerking van de dochter geeft er een extra schattig effect aan. 🤗

Haha.. Pepers haal ik altijd bij de Hanos of de toko. Scheelt echt gigantisch met de supermarktprijzen. Julia vind het fantastisch om mee te helpen. Bijna iedere keer als ik ga koken wil ze maar al te graag meehelpen. Het wordt er letterlijk met de paplepel ingegoten.

Super bezig geweest Marc!
En dat is wel smelten met zo'n souschef! erg leuk!
Mijn zoon is 1, maar heeft al wel een speelgoed bbq haha, iets met jong geleerd..

Mooi resultaat Marc, succes!

Nog eventjes en dat wordt ook samen genieten! Het is niet altijd even praktisch maar als je de tijd er voor hebt is het fantastisch om het samen met je zoontje te gaan doen.

Ziet er goed uit! Mooie hap :)

Prachtig snijblok ook! Waar heb je die vandaan? (Die kopse)

Ik heb het even voor je opgezocht. Het is de "Teakhaus New End Grain Butcher Snijplank 50 x 38 cm". Via fonq, waar ik hem destijds kocht, is hij wel uitverkocht. Wie weet hebben ze hem ergens anders nog.

Wow, lijkt mij in de iets minder pittige variant ook wel wat. Had pas die gyoza aflevering van 'koken met Nick' gekeken. En nu jouw mooie verslag eroverheen.
Toch maar eens uitkijken naar skillet en deksel voor mijn Bastard Large. (tips anyone?)

Je kan het net zo pittig maken als je zelf wil door er meer of minder kokosmelk bij te doen. Ik gebruik ook absoluut geen 20 pepers met zaadjes. Ik laat meestal bij 3-4 pepers de zaadjes er in en de rest is voornamelijk voor het verkrijgen van genoeg curry pasta. Het is immers geen klein pannetje wat je op het vuur zet dus je hebt wel een flinke hoeveelheid ingredienten nodig om hem enigszins te vullen.

De skillet die ik gebruik was een tip van @noskos en die bevalt heel goed. Het is een Lodge skillet van 26cm. Een deksel voor die skillet heb ik niet, maar een gewone pandeksel (die iets te groot was) ging ook prima. 2 velletjes aluminium folie over de skillet en dan de deksel er op (y)
 
Heerlijk! Gyoza is echt lekker man! 1 vraagje, heb ik over het gist heen gelezen? Aangezien je wel zegt dat je het laat rijzen?
 
Heerlijk! Gyoza is echt lekker man! 1 vraagje, heb ik over het gist heen gelezen? Aangezien je wel zegt dat je het laat rijzen?

Je hebt helemaal gelijk. Rijzen is het niet. Er zat geen gist in. Zal even de beginpost updaten om dit duidelijk te maken.
 
Eigen gemaakte rendang is toch wel het lekkerst. Maar voor die geen zin in de currypasta te maken, er zijn ook lekkere kant en klare te koop.
Je hebt een top gerecht gemaakt.
 
Heel dik verslag Marc. Je hebt er serieus werk van gemaakt. Rendang behoord tot een van de gerechten waar je me snachts voor wakker mag maken. En dan heel herkenbaar dat je eindelijk moet stoppen met eten. Maar toch nog een klein bordje opschept.
En dan de gyoza maken samen met de kids. Mooi hoor. Hier helpen de 2 meiden ook al te graag mee.
Zijn weer heerlijke plaatjes. Water loopt me in de mond.
 
wat een mooi gerecht Marc. Super verslag ook.
ok, het is nu nog vroeg in de ochtend met maar zou zo een hapje willen proeven.
Aan gezien we hier ook wel van pittig houden, gaan we dit zeker eens een keer maken.

En wat gaaf dat je hulp hebt. Koken met kids is zoooo leuk.
Top gedaan 👊 Complimenten aan de sous-schef
 
Ziet er geweldig uit Marc, de rendang ziet er echt perfect uit. Mooi verslag
Gyoza vellen koop ik kant en klaar in zo'n diepvries pakje, zo dun als die zijn lukt mij niet om zelf te maken.
En op de 1 of andere manier zijn die velletjes uit de pakjes meer bestand tegen uitdrogen en scheuren/breken dan zelfgemaakt.
Maar ik vind de Aziatische Spring Roll pastry sowieso veel flexibeler en minder fragiel dan filodeeg, en in wezen moet dat beide nagenoeg hetzelfde deeg zijn.

btw. leuk Aziatisch fusion gerecht zo
 
Ziet er geweldig uit Marc, de rendang ziet er echt perfect uit. Mooi verslag
Gyoza vellen koop ik kant en klaar in zo'n diepvries pakje, zo dun als die zijn lukt mij niet om zelf te maken.
En op de 1 of andere manier zijn die velletjes uit de pakjes meer bestand tegen uitdrogen en scheuren/breken dan zelfgemaakt.
Maar ik vind de Aziatische Spring Roll pastry sowieso veel flexibeler en minder fragiel dan filodeeg, en in wezen moet dat beide nagenoeg hetzelfde deeg zijn.

btw. leuk Aziatisch fusion gerecht zo

Ik zal die vellen een keer proberen. Ik ben tot standje 6 van de pastamachine gedaan. Ik had geen idee hoe dun het deeg moest zijn maar vond het resultaat super. Kan volgende keer ook proberen tot standje 9 door te rollen. Het experimenteren (naast het opeten) blijft voor mij het leukste aan onze hobby
 
Super tof dit! Handig recept voor left over rendag of andere soorten stoofpotjes.
 
Hele mooie en lekkere Oosterse lekkernijen en een prachtig verslag en die hulp in de keuken daar doe je het toch allemaal voor
Heel smakelijke hap.(y)
 
Terug
Bovenaan Onderaan