BasBQ
Beef en Steak

Zo goed als nieuw... altijd buiten gestaan!

 
 
 
 
 

Sander72

BBQ Junkie
Berichten
6.884
Beste BBQ-Vrienden!

Mijn Grote Groene Vriend is al 6 jaar bij ons en ik ben nog altijd heel erg gelukkig met hem.
Zo nu en dan is er natuurlijk wel wat onderhoud nodig...

SDJ_9055.jpg


Dikke Tip, als je het gietijzer weer roestvrij en schoon wil hebben, schroef de boel even uit elkaar. Dan kun je het aangekoekte vuil makkelijk los koken door eerst met een azijn en water mengsel (1:1) te koken en vervolgens een soda oplossing erop los te laten. Ik gebruikte gewoon driehoek silversoda en water en bracht ook dat mengsel langzaam aan de kook. Zelfs de RVS schroeven en ringetjes werden toen weer brandschoon.

Vervolgens heb ik alle losse onderdelen na goed afspoelen eerst een uurtje droog laten worden in de oven bij 160°C. De volgende dag met een boter kwastje (waarmee ik mijn bakvormen altijd in vet) een dun laagje raapzaad olie aangebracht en met papier uitgewreven. Dat een uurtje ingebrand bij 180°C. Na afkoelen proces herhaalt voor een tweede laag seasoning.

Ik zeg: Niks meer aan doen Buur, Ajetoo!
 
Hoi Sander!

Bedankt voor de dikke tip. alles wat dik is is welkom hier in huis.
Hij ziet er uit als nieuw btw..

Vraagje; waarom ben je nog niet over naar de rEGGulator?
En dat gezegd hebbende, heb je andere vernieuwingen wel toegepast?
Nieuwe handvat uiteraard niet want je hebt een custom-made, maar de nieuwe scharnieren of XL thermometer?
 
Laatst bewerkt:
Vraagje; waarom ben je nog niet over naar de rEGGulator?

Tja, nostalgie denk ik? Ik vind die margrietschijf gewoon heel erg lekker werken.
Zelfde geldt wel een beetje voor die thermometer, ik vind die nieuwe veel te groot en de oude werkt nog top! Die kalibreer ik eens per jaar maar verloopt nauwelijks. Ik heb wel een nieuwe band/scharnier geïnstalleerd vorig jaar, dat was nodig omdat ik de overbeet niet meer gecorrigeerd kreeg. Tenminste, dat ging dan weer een tijdje goed maar met hard opstoken en weer afkoelen verviel die band in de oude stand. Nieuwe scharnier bevalt goed al vind ik het soms een beetje jammer dat de deksel nu minder ver open gaat. Mijn oude (langere) gridlifter past er niet lekker tussen dus dat is soms wat pielen. Ook zijn de houten plankjes vervangen door eiken hout en heb ik het hele onderstel gedemonteerd, kaal geschuurd en in een dubbele laag zwarte Hammerite gezet. Ik heb grote rubberen wielen eronder gezet en mijn nesthandler (ook oude type) van mooie Foodporn Factory belettering voorzien.
 
Geen beter werk dan goed werk.
 
Ziet er weer heel strak uit Sander!
 
Timing hoor Sander.
BGE Nederland plaatst afgelopen week dit op hun youtube kanalen:

De rEGGulator onderhouden:

De magrietschijf onderhouden:
 
Thx, Sander. Dat uurtje inbranden op 180°C doe je ook in de oven denk ik?
 
Thx, Sander. Dat uurtje inbranden op 180°C doe je ook in de oven denk ik?

Op de Weber. Het kan ook binnen in de oven, met alleen die margrietschijf valt het mee. Maar het ruikt niet lekker en ik hèb een extra Weber.
 
Als je je BBQ budget overstijgt én binnenshuis gaat seasonnen schijn je ruzie te kunnen krijgen thuis.
Heb ik inmiddels begrepen.

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
Hahahaha. Ik kan me dat wel inbeelden :oops:
 
Als je je BBQ budget overstijgt én binnenshuis gaat seasonnen schijn je ruzie te kunnen krijgen thuis.
Heb ik inmiddels begrepen.

...van een vriend hoop ik? :p
 
Terug
Bovenaan Onderaan