- Berichten
- 7.308
Beste BBQ-Vrienden!
Mijn Grote Groene Vriend is al 6 jaar bij ons en ik ben nog altijd heel erg gelukkig met hem.
Zo nu en dan is er natuurlijk wel wat onderhoud nodig...
Dikke Tip, als je het gietijzer weer roestvrij en schoon wil hebben, schroef de boel even uit elkaar. Dan kun je het aangekoekte vuil makkelijk los koken door eerst met een azijn en water mengsel (1:1) te koken en vervolgens een soda oplossing erop los te laten. Ik gebruikte gewoon driehoek silversoda en water en bracht ook dat mengsel langzaam aan de kook. Zelfs de RVS schroeven en ringetjes werden toen weer brandschoon.
Vervolgens heb ik alle losse onderdelen na goed afspoelen eerst een uurtje droog laten worden in de oven bij 160°C. De volgende dag met een boter kwastje (waarmee ik mijn bakvormen altijd in vet) een dun laagje raapzaad olie aangebracht en met papier uitgewreven. Dat een uurtje ingebrand bij 180°C. Na afkoelen proces herhaalt voor een tweede laag seasoning.
Ik zeg: Niks meer aan doen Buur, Ajetoo!
Mijn Grote Groene Vriend is al 6 jaar bij ons en ik ben nog altijd heel erg gelukkig met hem.
Zo nu en dan is er natuurlijk wel wat onderhoud nodig...
Dikke Tip, als je het gietijzer weer roestvrij en schoon wil hebben, schroef de boel even uit elkaar. Dan kun je het aangekoekte vuil makkelijk los koken door eerst met een azijn en water mengsel (1:1) te koken en vervolgens een soda oplossing erop los te laten. Ik gebruikte gewoon driehoek silversoda en water en bracht ook dat mengsel langzaam aan de kook. Zelfs de RVS schroeven en ringetjes werden toen weer brandschoon.
Vervolgens heb ik alle losse onderdelen na goed afspoelen eerst een uurtje droog laten worden in de oven bij 160°C. De volgende dag met een boter kwastje (waarmee ik mijn bakvormen altijd in vet) een dun laagje raapzaad olie aangebracht en met papier uitgewreven. Dat een uurtje ingebrand bij 180°C. Na afkoelen proces herhaalt voor een tweede laag seasoning.
Ik zeg: Niks meer aan doen Buur, Ajetoo!