BasBQ
Beef en Steak

Zalm op ceder plankje

Peter64

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.983
Ziet er lekker uit.
Ik zou het plankie de volgende keer lager leggen. Zorg dat je temp. laag genoeg is. De plank moet roken, niet branden. Tevens is dit het hitteschild voor je zalmmootjes.
Eerst aan 1 kant aan laten roken, dan hier de vis op.
Vervolgens plankje boven de hete kolen.
succes
 

Spekkie

Pitmaster
 
Berichten
591
Ik droog ze niet helemaal, alleen eventjes zodat de oppervlakte droog is. Als ik dat niet zou doen dan zou (waarschijnlijk) binnen een kwartier het hele plankje weg zijn...
En werd ook aangeraden door rookplankje, waar ik de rookplankjes heb gekocht....
Ik heb ze nog nooit geweekt. En kan een plankje vaak 2x gebruiken. Heb ooit een test gezien waarin duidelijk werd dat water sowieso maar 1 of 2 mm in het hout trekt. Dus ik vrees dat het weken weinig meerwaarde heeft
 

nAffie

Tondelzoeker
Berichten
17
Ik heb ze nog nooit geweekt. En kan een plankje vaak 2x gebruiken. Heb ooit een test gezien waarin duidelijk werd dat water sowieso maar 1 of 2 mm in het hout trekt. Dus ik vrees dat het weken weinig meerwaarde heeft
Heb het plankje vandaag in 3 sessies gebruikt, en zou het nog wel een keertje of 2 kunnen gebruiken zo te zien...
Zal de volgende keer niet weken, en kijken of dit dan ook lukt.

Pfff, ik zit vol! ­čśŐ

En excuses @diesel4666 voor het kapen van jouw topic....

20220728_211619.jpg


20220728_210152.jpg


20220728_205943.jpg


20220728_205936.jpg
 

diesel4666

Kooltjesharker
 
 
Berichten
237
Nog eens zalm op ceder gemaakt.
Wat heb ik deze keer anders gedaan?

- op lagere temperatuur gegaard (160-165)
=> raar, maar nu veel meer eiwit uitgekomen

- plankje lager in de kamado gezet. Rooster op de vuurmand
=> plankje nog niet erg gebrand. Niet echt een rooksmaak waarneembaar

- lagere kerntemperatuur: 48gr.
=> beter dan vorige keer

1c9cef3e41665802d48d3aca0e50459c.jpg
38511d81d7f19ce3b50bdb9f16aeac4f.jpg
d4329e047e9067d4267ef6e71b734f81.jpg
7d92b6ac05eac19e33fabd4467a451ce.jpg
 

diesel4666

Kooltjesharker
 
 
Berichten
237
Deze ga ik binnenkort nog eens maken. Ik vind wel dat je niet echt een rooksmaak hebt van het ceder. Is het een goed idee om een chunk appel of kers in de kolen te doen? Of wordt het dan snel t├Ę rokerig?
 

Rogier

Pitmaster
 
 
 
Berichten
935
Ik week mijn plankje niet (meer). Deed het voorheen wel, maar ik zie er het nut niet meer van in. Ik kan nu sneller beginnen en mijn plankje vliegt echt niet in de fik.

Wat ik wel doe is het plankje er eerst op leggen dat het een beetje smeult en rook af geeft. Daarna pas de zalm er op. Misschien dat je dat nu niet hebt gedaan en daardoor minder rook hebt gekregen?
 
Bovenaan Onderaan