BasBQ
Beef en Steak

zalm lang of kort roken (koud)

 
 

groundhog667

Stoker
Berichten
406
Hoi,

Ik hoe lang moet je een zalm nu eigenlijk roken?
Hieronder een aantal verschillen die ik in een minuutje bijeen heb gesprokkeld.

Link van dit forum: 10+ uur
http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=17003.new#new

Noskos uurtje of 8-10:
http://www.bbq-nl.com/2014/12/koud-gerookte-zalm.html

Smokey John's 4-5 uur roken
https://smokeyjohn.nl/zalm-koud-roken

Die Smokey John figuur (no offense intented) lijkt wel te weten waar hij over praat. Daardoor neem ik aan, ondanks dat ik er weinig verstand van heb, dat 4-5 uur voldoende zou moeten zijn. Maar volgens mij is onze Noskos ook geen domme jongen en heeft ook hij wel wat ervaring  :D
Maar moet je dan ook een bepaalde hoeveelheid rook genereren of zo?
Kun je ook zien of een zalm 'gaar' is :-/

Ik heb zelf een barbecook generator:
https://cookinglife.nl/barbecook-koude-rookgenerator-pakket/?gclid=CJrL7OfgtdMCFROeGwodan0C6Q

Ik hoor het graag!
 
De tijd hangt af van het gebruikte materiaal en je eigen smaak.
Ik gebruik zelf een cold smoke generator (CSG) en rook de zalmzijdes een uur of 16.
Smokey John gebruikt een rookkast, deze geeft veel meer rook dan een CSG, vandaar de kortere tijd.

 
Ik heb deze winter het recept van Noskos gebruikt, is ons allemaal zeer goed bevallen! Niet te zout en niet t? rokerig
 
Ceriel +1

Het gaat om de dichtheid van de rook en waar je zelf van houd.
De zalm wordt dus niet 'gaar'  :D van koud roken.

Met een csg waar minimaal rook af komt zul je dus langer moeten doen, ik gebruik een vulling in mijn csm goed voor tussen de 10 en 12 uur rook.
 
Aha de dichtheid van de rook. Kijk dat verklaart een hoop.
Ik dacht op de foto's al te zien dat SmokeyJohn veel meer rook had.

Uiteraard is het ook een kwestie van smaak.

Weer wat geleerd en daardoor weer meer vragen :D
Toch maar eens wat dieper in dat rook-gebeuren duiken.
Dat riekt naar meer #jezuswatslecht  B-)

Weer bedankt voor de berichtjes!
 
Terug
Bovenaan Onderaan