Hoi!
Hoe doe ik het? Ik heb briketten en deze leg ik plat tegen elkaar aan op het onderrooster, een soort plat matje van 1 laag. Zonder deksel kan het luchtrooster aan beiden kanten dicht blijven staan, maak niet veel uit in deze fase. Als er veel wind is zet ik ze dicht en anders zet ik ze alvast een klein stukje open (zie onder). Grill rooster eraf anders krijg je vieze en ongezonde aanslag hierop..
Dan pak ik lampolie, jawel, en spuit gelijkmatig de kolen nat. Heb het niet gemeten, doe het op gevoel, ongeveer 0,1 liter, een klein theekopje vol is mij inschatting. Dan direct aansteken. Je wacht tot het vuurwerk weg is (5 minuten) en het niet meer rookt. De WGA is aan. Grill rooster erop en wachten totdat de kolen grijs zijn.
Dan zet ik de zijluchtroosters een klein stukje open. Vanuit onderste stand zo'n 5 mm omhoog aan beide kanten. Dat is vaak voldoende. Dan zijn alle gaten maar 1 mm open ongeveer.
Schoonmaken? De WGA kan zelfs in de vaatwasser ;-).
Opmerkingen: ik gebruik lampolie. Dit is goedkoper dan aanmaakolie en rookt minder dan spiritusblokjes. Je ziet het ook branden (geel, en ja ook met wat rook maar valt mee tenzij je binnen BBQ-ed ;-) ) wat ik persoonlijk veiliger vind dan aanmaakolie welk net als spiritus onzichtbaar brandt. Wel direct aansteken als je het op de kolen hebt gespoten. Bij aanmaak olie moet je het in laten trekken maar bij lampolie krijg je dan meer rook doordat de onverbrande olie in de kolen trekt.
Deksel zoveel mogelijk dicht houden maar luchtroosters laat ik altijd vol open staan. Met het deksel open is het een grill en dan (gezien de korte afstand kolen / grill) is hij voor mij altijd "te heet". Of ik de zijroosters open of dicht zet, maakt niet veel uit.
Na gebruik alles dicht (zij- en deksel roosters) en na 30 minuten is hij vrijwel koud. Je kan dan een keer of 3 met je kolen doen (afhankelijk van je gerecht).
En natuurlijk elk weekeinde minimaal 2 keer oefenen ;-).
Groet, Alexander.