Ken je dat gevoel van somberheid als je naar buiten kijkt en alleen maar donkere wolken voorbij ziet schieten? Ik heb daar maar ??n remedie tegen: KOKEN! Ondanks het vieze, gure weer verplaatst ik de Weber naar het balkon, zodat mijn humeur zich langzamerhand begint te ontwikkelen tot een grimas op mijn gezicht.
Ik start met het vullen van de chimney met briketten. Het idee is om te grillen, dus wil ik veel en heet. Een aanmaakblokje eronder en wachten totdat de mooie vlammen aangeven dat zij gereed zijn. Dit geeft mij genoeg tijd om alles klaar te zetten wat ik wil gaan maken: ribeye steak met wintergroente!
De ribeye laat ik nog even op kamertemperatuur komen, voordat ik hem besprenkel met peper en zout. Ik ben niet zo dol op de dikke vetrand, maar ik snij hem er ook nooit af: hoe meer vet, hoe meer smaak! Als de groente zijn gesneden, check ik hoever de briketten zijn.
Een mooie aslaag bedekt de briketten. Ready to go! De pan met groente, olie en wat kruiden gaan in de Q. Vergeet natuurlijk niet met regelmaat te roeren! Een gietijzeren pan verdeeld veel beter de warmte en door de deksel dicht te houden, cre?er je een oven. Ik blancheer ook nooit mijn groente van te voren, want dan zijn ze te snel overcooked.
Elke 5 minuten roer ik door de pan en houd ik in de gaten hoever de groente al zijn. Ik merk dat de uitjes veel beter karamelliseren in een gietijzeren pan, dan in de ?gewone? koekenpan op het vuur. Als het zover is, gaat de pan eruit en laat ik de deksel open, zodat er meer zuurstof bij de kooltjes komt.
Tijd voor het stukje vlees! Een draai met de molen is voor mij meer dan genoeg. Ik hou van de robuuste smaak van vlees en laat deze geheel in z?n waarde. Ik leg de ribeye boven de kooltjes, druk hem een klein beetje aan, zodat je makkelijker grillstrepen krijgt. Vanwege het weer buiten, doe ik zeker de deksel terug op de Q en wacht ongeveer 3 minuten. Als het vlees makkelijk van de grill komt, draai ik hem om en stop er een thermometer is. Ik hou van vlees wat nog net niet van je bord afloopt, dus gaat de temperatuur op 45 graden.
Na opnieuw 3 minuten haal ik het vlees van de directe hitte af, zodat hij verder op temperatuur kan komen in de indirecte zone. Als de pieper afgaat komt het moeilijkste: inpakken en ff wachten! De pan met groente doe ik weer even terug in de kettle, zodat die de tijd heeft om op te warmen. Ik, daarentegen, schenk maar een speciaal biertje in om de tijd te doden?.. Een trippel uit Brugge van De Garre, een echte aanrader, overigens!
Na ongeveer 8 minuten, kan ik niet meer wachten en open het vlees-pakketje. Gek he, hoe mijn somberheid wegsmelt als vet op een hete grill..

Ik start met het vullen van de chimney met briketten. Het idee is om te grillen, dus wil ik veel en heet. Een aanmaakblokje eronder en wachten totdat de mooie vlammen aangeven dat zij gereed zijn. Dit geeft mij genoeg tijd om alles klaar te zetten wat ik wil gaan maken: ribeye steak met wintergroente!

De ribeye laat ik nog even op kamertemperatuur komen, voordat ik hem besprenkel met peper en zout. Ik ben niet zo dol op de dikke vetrand, maar ik snij hem er ook nooit af: hoe meer vet, hoe meer smaak! Als de groente zijn gesneden, check ik hoever de briketten zijn.

Een mooie aslaag bedekt de briketten. Ready to go! De pan met groente, olie en wat kruiden gaan in de Q. Vergeet natuurlijk niet met regelmaat te roeren! Een gietijzeren pan verdeeld veel beter de warmte en door de deksel dicht te houden, cre?er je een oven. Ik blancheer ook nooit mijn groente van te voren, want dan zijn ze te snel overcooked.


Elke 5 minuten roer ik door de pan en houd ik in de gaten hoever de groente al zijn. Ik merk dat de uitjes veel beter karamelliseren in een gietijzeren pan, dan in de ?gewone? koekenpan op het vuur. Als het zover is, gaat de pan eruit en laat ik de deksel open, zodat er meer zuurstof bij de kooltjes komt.

Tijd voor het stukje vlees! Een draai met de molen is voor mij meer dan genoeg. Ik hou van de robuuste smaak van vlees en laat deze geheel in z?n waarde. Ik leg de ribeye boven de kooltjes, druk hem een klein beetje aan, zodat je makkelijker grillstrepen krijgt. Vanwege het weer buiten, doe ik zeker de deksel terug op de Q en wacht ongeveer 3 minuten. Als het vlees makkelijk van de grill komt, draai ik hem om en stop er een thermometer is. Ik hou van vlees wat nog net niet van je bord afloopt, dus gaat de temperatuur op 45 graden.

Na opnieuw 3 minuten haal ik het vlees van de directe hitte af, zodat hij verder op temperatuur kan komen in de indirecte zone. Als de pieper afgaat komt het moeilijkste: inpakken en ff wachten! De pan met groente doe ik weer even terug in de kettle, zodat die de tijd heeft om op te warmen. Ik, daarentegen, schenk maar een speciaal biertje in om de tijd te doden?.. Een trippel uit Brugge van De Garre, een echte aanrader, overigens!

Na ongeveer 8 minuten, kan ik niet meer wachten en open het vlees-pakketje. Gek he, hoe mijn somberheid wegsmelt als vet op een hete grill..

