De afgelopen tijd heb ik me verdiept in het verschil tussen een Weber Summit en een keramische kamado. Eén ding is duidelijk. Op beide toestellen kun je uitstekend koken. Daar gaat het niet om. Maar hoe je ermee werkt verschilt totaal.
De Weber Summit voelt als een moderne versie van de klassieke kettle. Hij reageert snel. Je kunt de luchttoevoer makkelijk bijstellen. Rooster draaien of iets aanpassen heeft meteen effect. Tweezone-koken werkt goed. Dat directe en actieve koken past bij mij. Ik wil grip hebben en kunnen ingrijpen als dat nodig is. Wat ik ook fijn vind aan de Summit is dat vertrouwde technieken zoals de snake method gewoon werken. En hij biedt iets extra’s. Je kunt de kolenhoogte instellen. Hoog voor grillen. Laag voor low and slow. Op een standaard kettle is die mogelijkheid er niet. Daar zit het rooster vast.
De kamado vraagt een andere aanpak. Door de dikke wanden houdt hij warmte lang vast. Als hij eenmaal op temperatuur is blijft hij stabiel. Maar bijsturen gaat niet makkelijk. Indirect koken doe je met deflector plates of via de roosteropstelling. Niet door de kolen te verplaatsen of de luchtstroom snel te regelen. Je hebt dus meer planning nodig. En geduld. Het werkt goed maar het is een totaal andere ervaring.
Wat me opvalt is dat er vaak verwarring ontstaat. Sommige YouTubers en verkopers doen alsof de Weber Summit een keramische kamado is. Dat klopt niet. Ze gebruiken dan technieken die bij een kamado horen. Zoals vaste luchtinstellingen of deflector plates. En vervolgens vinden ze het toestel lastig te beheersen. Maar dat komt omdat ze het gebruiken alsof het iets anders is. De Summit werkt zoals een kettle. Alleen dan slimmer. Als je hem op die manier inzet komt hij echt tot zijn recht.
Er is nog iets wat ik wil benoemen. Kamado’s worden vaak neergezet als het ultieme toestel. Ze hebben een bepaald imago. En een stevig prijskaartje. Dat maakt ze aantrekkelijk voor winkels en merken. De marges zijn groter dan op een klassieke kettle of een Summit. Daardoor zie je ze vaker in de kijker staan. En daarom zijn veel reviews wat eenzijdig positief.
Dat wil niet zeggen dat een kamado slecht is. Helemaal niet. Een goed model is degelijk en levert mooie resultaten. Maar wat je minder vaak hoort is dat je met een goedkopere Weber net zo goed uit de voeten kunt. Zeker als je weet wat je doet. Alleen daar valt minder aan te verdienen. Dus dat verhaal hoor je niet zo vaak.
Mijn conclusie is simpel. Kijk naar je eigen kookstijl. Wil je snel kunnen reageren? Dan past een Summit goed. Zoek je rust en lange bereiding zonder veel actie? Dan is een kamado iets voor jou. En let op. Laat je niet alleen leiden door marketing of prijs. Niet elke review is gebaseerd op juist gebruik. Begrijp wat je koopt. En gebruik het zoals het bedoeld is. Dan haal je er het meeste uit.
Wat zijn jullie bevindingen of bemerkingen?
De Weber Summit voelt als een moderne versie van de klassieke kettle. Hij reageert snel. Je kunt de luchttoevoer makkelijk bijstellen. Rooster draaien of iets aanpassen heeft meteen effect. Tweezone-koken werkt goed. Dat directe en actieve koken past bij mij. Ik wil grip hebben en kunnen ingrijpen als dat nodig is. Wat ik ook fijn vind aan de Summit is dat vertrouwde technieken zoals de snake method gewoon werken. En hij biedt iets extra’s. Je kunt de kolenhoogte instellen. Hoog voor grillen. Laag voor low and slow. Op een standaard kettle is die mogelijkheid er niet. Daar zit het rooster vast.
De kamado vraagt een andere aanpak. Door de dikke wanden houdt hij warmte lang vast. Als hij eenmaal op temperatuur is blijft hij stabiel. Maar bijsturen gaat niet makkelijk. Indirect koken doe je met deflector plates of via de roosteropstelling. Niet door de kolen te verplaatsen of de luchtstroom snel te regelen. Je hebt dus meer planning nodig. En geduld. Het werkt goed maar het is een totaal andere ervaring.
Wat me opvalt is dat er vaak verwarring ontstaat. Sommige YouTubers en verkopers doen alsof de Weber Summit een keramische kamado is. Dat klopt niet. Ze gebruiken dan technieken die bij een kamado horen. Zoals vaste luchtinstellingen of deflector plates. En vervolgens vinden ze het toestel lastig te beheersen. Maar dat komt omdat ze het gebruiken alsof het iets anders is. De Summit werkt zoals een kettle. Alleen dan slimmer. Als je hem op die manier inzet komt hij echt tot zijn recht.
Er is nog iets wat ik wil benoemen. Kamado’s worden vaak neergezet als het ultieme toestel. Ze hebben een bepaald imago. En een stevig prijskaartje. Dat maakt ze aantrekkelijk voor winkels en merken. De marges zijn groter dan op een klassieke kettle of een Summit. Daardoor zie je ze vaker in de kijker staan. En daarom zijn veel reviews wat eenzijdig positief.
Dat wil niet zeggen dat een kamado slecht is. Helemaal niet. Een goed model is degelijk en levert mooie resultaten. Maar wat je minder vaak hoort is dat je met een goedkopere Weber net zo goed uit de voeten kunt. Zeker als je weet wat je doet. Alleen daar valt minder aan te verdienen. Dus dat verhaal hoor je niet zo vaak.
Mijn conclusie is simpel. Kijk naar je eigen kookstijl. Wil je snel kunnen reageren? Dan past een Summit goed. Zoek je rust en lange bereiding zonder veel actie? Dan is een kamado iets voor jou. En let op. Laat je niet alleen leiden door marketing of prijs. Niet elke review is gebaseerd op juist gebruik. Begrijp wat je koopt. En gebruik het zoals het bedoeld is. Dan haal je er het meeste uit.
Wat zijn jullie bevindingen of bemerkingen?