BasBQ
Beef en Steak

Weber summit charcoal grill

Cherrywood

Pitmaster
 
 
 
Berichten
694
Een opmerking en vraag aan de Summit eigenaren.
Na de eerste sessie heb ik alles gesloten en gewacht tot de temperatuur voldoende was gedaald om de hoes er overheen te doen. Aan het einde van de avond toch nog even gaan voelen, en was de temperatuur weer flink omhoog gegaan. Ik had met het schuiven van de hoes, de luchtschuif weer opengezet. Het zal mijn ongeduld geweest zijn om de hoes er te gauw overheen te gooien.
Mijn vraag is of bij de anderen het deksel exact in het midden zit? In de dichte positie voeld ik veel meer ruimte tussen het deksel en de bbq dan aan de achterzijde. Ik zag trouwens geen rook onder het deksel uitkomen, dus de afsluiting is wel goed. Vroeg me alleen af of het hoort dat het deksel aan de voorkant wat meer 'uitsteekt' dan aan de achterkant.
Aan de voorkant heb ik een vinger tussen de overhangende rand en de onderkant en aan de achterkant een halve vinger.
Verloopt links en rechtsom gelijkmatig.
Maakt voor de afdichting niets uit.
Hij sluit netjes op het vlakke deel



Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 

Spijkie

Vuurmaker
Berichten
86
Een opmerking en vraag aan de Summit eigenaren.
Na de eerste sessie heb ik alles gesloten en gewacht tot de temperatuur voldoende was gedaald om de hoes er overheen te doen. Aan het einde van de avond toch nog even gaan voelen, en was de temperatuur weer flink omhoog gegaan. Ik had met het schuiven van de hoes, de luchtschuif weer opengezet. Het zal mijn ongeduld geweest zijn om de hoes er te gauw overheen te gooien.
Mijn vraag is of bij de anderen het deksel exact in het midden zit? In de dichte positie voeld ik veel meer ruimte tussen het deksel en de bbq dan aan de achterzijde. Ik zag trouwens geen rook onder het deksel uitkomen, dus de afsluiting is wel goed. Vroeg me alleen af of het hoort dat het deksel aan de voorkant wat meer 'uitsteekt' dan aan de achterkant.
De lucht schuif is wel erg licht inderdaad, maar de deksel zit gewoon in het midden en steekt niet meer over hier.
 

Zaagmans

Stoker
 
 
 
Berichten
298
Ik had laatst dat ik na een bbq sessie nog even de plate setter (of hoe heet die schaal) terug op de bbq wilde leggen. Toen is blijkbaar de topvent ook weer open geschoven toen ik de bbq open had staan. Deed savonds nog even een rondje om te zien of ik alles op slot had en toen zag ik dat de thermometer nog vrolijk op 150 graden stond...
Op m'n oude keteltje ging die stroef en bleef ie altijd staan. Bij de Summit kamado is het dus wel even opletten geblazen.
Verder prima af te stellen maar gaat inderdaad erg soepel.
 

KJ

Kooltjesharker
Berichten
117
Aan de voorkant heb ik een vinger tussen de overhangende rand en de onderkant en aan de achterkant een halve vinger.
Verloopt links en rechtsom gelijkmatig.
Maakt voor de afdichting niets uit.
Hij sluit netjes op het vlakke deel



Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
Bedankt en ook de anderen om dit even te checken. Goed om te weten, maar het belangrijkste is dat de afdichting in orde is
 

Zaagmans

Stoker
 
 
 
Berichten
298
Afdichting hier is ook verder prima. Deksel zit goed.
Bij m'n BGE is er sprake van wat onderbeet, maar dat kan ik verder niet herstellen (heb ik al geprobeerd). Enige wat ik zou kunnen proberen is een nieuw scharnier, maar aangezien ik geen lekkage van rook heb laat ik het voor nu even voor wat het is.

Even wat anders: gebruiken jullie briketten of houtskool in de Summit Kamado?
Heb tot nu toe alleen briketten gebruikt, maar wil binnenkort wel houtskool gaan proberen. Dus als mensen hier al ervaring mee hebben dan hoor ik het graag.
 

KJ

Kooltjesharker
Berichten
117
Afdichting hier is ook verder prima. Deksel zit goed.
Bij m'n BGE is er sprake van wat onderbeet, maar dat kan ik verder niet herstellen (heb ik al geprobeerd). Enige wat ik zou kunnen proberen is een nieuw scharnier, maar aangezien ik geen lekkage van rook heb laat ik het voor nu even voor wat het is.

Even wat anders: gebruiken jullie briketten of houtskool in de Summit Kamado?
Heb tot nu toe alleen briketten gebruikt, maar wil binnenkort wel houtskool gaan proberen. Dus als mensen hier al ervaring mee hebben dan hoor ik het graag.

Hier alleen maar houtskool tot nog toe. Van wat ik hier en daar heb gelezen kan bij hele lange sessies de productie van as van briketten wat van de luchtinlaat blokkeren. Wat trouwens snel verholpen is met one touch systeem.
 

Bookie

Kooltjesharker
 
 
Berichten
179
Afdichting hier is ook verder prima. Deksel zit goed.
Bij m'n BGE is er sprake van wat onderbeet, maar dat kan ik verder niet herstellen (heb ik al geprobeerd). Enige wat ik zou kunnen proberen is een nieuw scharnier, maar aangezien ik geen lekkage van rook heb laat ik het voor nu even voor wat het is.

Even wat anders: gebruiken jullie briketten of houtskool in de Summit Kamado?
Heb tot nu toe alleen briketten gebruikt, maar wil binnenkort wel houtskool gaan proberen. Dus als mensen hier al ervaring mee hebben dan hoor ik het graag.
Voor lange sessies gebruik ik houtskool en voor BCC en korte sessies (bvb. hamburgers) de briketten die ik vaak in de baskets zet. Beiden superstabiel qua temperatuur.
 

Cherrywood

Pitmaster
 
 
 
Berichten
694
Tot nu toe alleen houtskool gebruikt.
Bevalt op zich prima.
Kan me wel voorstellen dat briketten wat rustiger branden.....Laatste sessie met houtskool was wel wat fel...

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 

Spijkie

Vuurmaker
Berichten
86
Tot nu toe alleen houtskool, ook pulled pork voor 11 uur geen probleem. Het enige waar ik dus tegenaan ben gelopen is pizza bakken met alleen 2 charbaskets. Ik haalde net de 250 graden en ik wil op 300 bakken dus voortaan houtskool over de bodem verspreid.
 

KJ

Kooltjesharker
Berichten
117
Tot nu toe alleen houtskool, ook pulled pork voor 11 uur geen probleem. Het enige waar ik dus tegenaan ben gelopen is pizza bakken met alleen 2 charbaskets. Ik haalde net de 250 graden en ik wil op 300 bakken dus voortaan houtskool over de bodem verspreid.

Misschien een kick ash basket? Weet niet of ze een model hebben voor de summit.
 

Cherrywood

Pitmaster
 
 
 
Berichten
694
Met "schoon branden" kwam ik heel makkelijk tot de limiet van de thermometer ( =400 graden?) met houtskool op het rooster in de onderste setting en de "platesetter" er boven.
Dat was ca 30 minuten na aansteken met 3 wokkels zoals ik hier geleerd heb.
 

Zaagmans

Stoker
 
 
 
Berichten
298
Tot nu toe alleen houtskool, ook pulled pork voor 11 uur geen probleem. Het enige waar ik dus tegenaan ben gelopen is pizza bakken met alleen 2 charbaskets. Ik haalde net de 250 graden en ik wil op 300 bakken dus voortaan houtskool over de bodem verspreid.

Schijnt dat de ring van de WSM 18 ook prima te gebruiken is op de Summit Kamado (Charcoal).
Misschien het proberen waard?

42 euro bij de weberstore...

1623846590975.png
 

Cherrywood

Pitmaster
 
 
 
Berichten
694
Probleem stelling is hier hoe houd ik mijn houtskool in de midden om hitte recht onder de steen te krijgen toch ?
400 graden met platesetter geeft te weinig warmte op de steen?
400 graden zonder ring geeft te veel warmte langs de steen?
Of ring om kolen aan de buiten rand te leggen?

( zoals je merkt geen pizza ervaring)

1623854286465.png

Hier een stuk van zagen en als ring gebruiken zou toch moeten werken? Het weber spul is uiteindelijk ook verzinkt staal?
 
Laatst bewerkt:

theDude

Kooltjesharker
 
Berichten
110
Probleem stelling is hier hoe houd ik mijn houtskool in de midden om hitte recht onder de steen te krijgen toch ?
400 graden met platesetter geeft te weinig warmte op de steen?
400 graden zonder ring geeft te veel warmte langs de steen?
Of ring om kolen aan de buiten rand te leggen?

( zoals je merkt geen pizza ervaring)

Bekijk bijlage 24238
Hier een stuk van zagen en als ring gebruiken zou toch moeten werken? Het weber spul is uiteindelijk ook verzinkt staal?
de set-up voor pizza's op de summit die ik als best ervoer is de volgende:
  • een stevig vuurtje met de rooster op de laagste stand (stevig vuurtje met véél kolen, dus meer dan de twee kolenbakjes)
  • geen deflector, dit houdt idd heel wat warmte tegen
  • 3 vuurvaste stenen: 2 rechtopstaand aan de kant, eentje liggend in het midden. Op die manier gaat de steen hoger in het deksel, en hou je directe stralingswarmte van de pizzasteen. Ik heb het éénmaal zonder gedaan en toen was mijn bodem in no-time pikzwart.
hiermee geraakte is in de domemeter aan 350 graden of zelfs meer als ik niet inhield. De pizzasteen geraakte aan zo'n 300 graden (met IR meter).
De eerste keer deed ik met deflector en geraakte ik ook aan 350 graden, maar toen was het vuur zodanig hard opgepookt dat mijn RVS kolenrooster door de hitte vervormd is. En dat heb ik dus achteraf niet meer gedaan.

Qua power kan het dus zeker met een summit. Al ben ik nu wel overgeschakeld op een Ooni, wat toch relaxter werkt en nog veel hoger gaat in temp.
 

KJ

Kooltjesharker
Berichten
117
Ik ben wel benieuwd wat jullie go-to opstart methode is voor de Summit! Met name voor L&S.
Ik gebruik zelf 2 wokkels, dan 15 min na aansteken gaat de klep dicht met alle vents helemaal open, dan op 90C gaat de onderste schuif naar de Smoke-stand en bij 100C gaat de top vent naar 1/4 open. ( zover dicht dat er nog net een thermometer probe tussen past).
 

theDude

Kooltjesharker
 
Berichten
110
Ik zet liefst een kolenstarter met relatief kleine hoeveelheid kolen op de gasstarter. Als die goed gloeien gooi ik deze boven op de andere kolen. Vervolgens schuiven en topvent volledig open tot zo'n 80gr, en dan begin ik goed dicht te knijpen richting smokestand. Op die manier is de temp van eerste keer stabiel.
Ik steek mijn probe overigens tussen deksel en onderkant, niet door de topvent.
 

Cherrywood

Pitmaster
 
 
 
Berichten
694
Tot nu toe:
  1. 1 wokkel.
  2. Alles open tot ca 90-100 graden dan gelijk naar de smokestand onder en ik schat in ook een 3-5 mm boven.
Dan ben ik al redelijk op de 125 graden. Afhankelijk van of ik aan de "veilige kant onder of bovenkant temperatuur wil zitten stel ik hem nog iets bij met de boven ventilatie.
 

KJ

Kooltjesharker
Berichten
117
thanks, @theDude de reden voor mij om de probe door de top vent te steken is alleen maar om telkens exact dezelfde opening te hebben aan de bovenkant, niet om de temperatuur te meten. Ik heb trouwens de versie zonder gasstarter, dat zou de setup nog makkelijker maken!
Wellicht dat ik ook overstap op 1 wokkel, @Cherrywood , scheelt een hoop wokkels uiteindelijk :). Ik vind het ook wel prettig om zsm onderaan op de smokestand te zetten en er dan niet meer aan te komen. De rest afstellen met de top vent tot nu toe bevalt prima.
 

Cherrywood

Pitmaster
 
 
 
Berichten
694
thanks, @theDude de reden voor mij om de probe door de top vent te steken is alleen maar om telkens exact dezelfde opening te hebben aan de bovenkant, niet om de temperatuur te meten. Ik heb trouwens de versie zonder gasstarter, dat zou de setup nog makkelijker maken!
Wellicht dat ik ook overstap op 1 wokkel, @Cherrywood , scheelt een hoop wokkels uiteindelijk :). Ik vind het ook wel prettig om zsm onderaan op de smokestand te zetten en er dan niet meer aan te komen. De rest afstellen met de top vent tot nu toe bevalt prima.

Misschien nog als toevoeging dit heb ik gedaan met de htk houtskool van Welkoop en de "White Quebracho" van Welkoop en eigenlijk bij beide in ca 15-20 minuten op temperatuur.

Met 3 wokkels zat ik dan al aan wat sommige hier beschrijven als 'tering heet" :LOL:
 
Bovenaan Onderaan