Vandaag voor het eerst echt Low and Slow gegaan op m?n WMT GBS. Op het menu stonden spareribs en MOINK balls, de spareribs, rub, bbq saus en rookhout heb ik afgelopen maandag gehaald. Na een wat valse start (mijn thermometer welke ik door een ui had gestoken duurde veel langer voordat deze op temperatuur was (wellicht een beginnersfout?) waardoor de dome temp. waarschijnlijk te hoog lag. En aangezien het baby ribs waren heb ik uiteindelijk niet de door mij gewenste 2-2-1 methode aangehouden, maar 1,5-1,5-1. Heb voor het recept van de spareribs een combi gemaakt van de 3-2-1 methode van Noskos en die van Jort z?n boek.
Zoals gezegd kwam de rub van een bekende winkel uit Lunteren en heb de spareribs gistermorgen eerst bestreken met fijne mosterd, gerubd en toen in het folie weggezet. De BBQ is vandaag op de minion methode aangegaan met een mandje kolen (van de vorige keer overgebleven), samen met 10 nieuwe kolen en twee blokken rookhout. Later heb ik nog 10 kolen (kokos) toe moeten voegen omdat de temp. wat te laag was en niet meer omhoog ging met de luchtschuif.
Tussendoor heb ik een aantal keer de ribs ingesprayd met de Smokey Pig Spray uit het boek van Jort, de volgende keer ga ik de inhoud daarvan ook gebruiken tijdens het inpakken. Nu had ik daar van over en heb ik ?pure? appelsap gebruikt bij het inpakken.
Vlak voor het inpakken van de spareribs heb ik de MOINK balls erbij gedaan, deze heb ik gemaakt volgens het recept van Noskos. De rub die ik heb gebruikt was een kant-en-klare rub uit de super, sowieso een leermomentje: NOOIT MEER! Te zout en teveel peper.
De MOINK balls heb ik na een uurtje ingesmeerd met een bbq saus die ik nog had staan. Na zo?n anderhalf uur heb ik de ribs uitgepakt, gelakt met de Mango-Kaneel BBQ saus en na een half uur opnieuw gelakt. Vraag me wel af of ik de volgende keer weer twee keer ga lakken, of dat ik de eerste keer iets dikker doe. Vond hem nu wel erg stroperig geworden.
Al met al, een geslaagde eerste keer ribs en MOINK balls! De ribs wil ik de volgende keer een betere start geven (tip voor mijzelf: ga in het begin gewoon van de analoge oven meter uit die ik op het rooster had geplaatst, later, als de UI door en door gaar/warm is geeft de Dome meter een goede indicatie!) en dus maar ??n keer lakken. Ze waren qua gaarheid precies zoals ik het lekker vind (vlees valt zo goed als van de botjes af, met nog een kleine bite). Qua temperatuurcontrole was ik blij verrast hoe de Minion methode uitpakte (ik had ??n mandje gevuld met koude kolen, paar warme erbij, de rest van het rooster dichtgemaakt met dubbele laag alu folie en de lekbak gevuld met appelsap). Ook de Bark was erg mooi geworden vond ik zelf.
Nog wel een aantal vraagjes aan jullie:
1. Hoe zorg ik ervoor dat ik de volgende keer de dome temperatuur goed kan meten met de IKEA meter? Had de probe door de ui heen gestoken (dus hij stak zowel aan de voor en achterkant uit) maar heb het idee dat de ui teveel kou aan de probe gaf dat ie daarom achterbleef aan de analoge oven thermometer en ik daardoor teveel warmte aan de ribs gaf in het begin.
2. Welke rub is een goede voor de MOINK balls?
3. Heeft twee keer lakken bij de ribs wel zin? Vond ze erg sticky geworden (natuurlijk wel lekker, maar iets minder mag ook). Is dan 1x lakken met een iets dikkere laag een goede optie?
Wat foto'tjes:
Zoals gezegd kwam de rub van een bekende winkel uit Lunteren en heb de spareribs gistermorgen eerst bestreken met fijne mosterd, gerubd en toen in het folie weggezet. De BBQ is vandaag op de minion methode aangegaan met een mandje kolen (van de vorige keer overgebleven), samen met 10 nieuwe kolen en twee blokken rookhout. Later heb ik nog 10 kolen (kokos) toe moeten voegen omdat de temp. wat te laag was en niet meer omhoog ging met de luchtschuif.
Tussendoor heb ik een aantal keer de ribs ingesprayd met de Smokey Pig Spray uit het boek van Jort, de volgende keer ga ik de inhoud daarvan ook gebruiken tijdens het inpakken. Nu had ik daar van over en heb ik ?pure? appelsap gebruikt bij het inpakken.
Vlak voor het inpakken van de spareribs heb ik de MOINK balls erbij gedaan, deze heb ik gemaakt volgens het recept van Noskos. De rub die ik heb gebruikt was een kant-en-klare rub uit de super, sowieso een leermomentje: NOOIT MEER! Te zout en teveel peper.
De MOINK balls heb ik na een uurtje ingesmeerd met een bbq saus die ik nog had staan. Na zo?n anderhalf uur heb ik de ribs uitgepakt, gelakt met de Mango-Kaneel BBQ saus en na een half uur opnieuw gelakt. Vraag me wel af of ik de volgende keer weer twee keer ga lakken, of dat ik de eerste keer iets dikker doe. Vond hem nu wel erg stroperig geworden.
Al met al, een geslaagde eerste keer ribs en MOINK balls! De ribs wil ik de volgende keer een betere start geven (tip voor mijzelf: ga in het begin gewoon van de analoge oven meter uit die ik op het rooster had geplaatst, later, als de UI door en door gaar/warm is geeft de Dome meter een goede indicatie!) en dus maar ??n keer lakken. Ze waren qua gaarheid precies zoals ik het lekker vind (vlees valt zo goed als van de botjes af, met nog een kleine bite). Qua temperatuurcontrole was ik blij verrast hoe de Minion methode uitpakte (ik had ??n mandje gevuld met koude kolen, paar warme erbij, de rest van het rooster dichtgemaakt met dubbele laag alu folie en de lekbak gevuld met appelsap). Ook de Bark was erg mooi geworden vond ik zelf.
Nog wel een aantal vraagjes aan jullie:
1. Hoe zorg ik ervoor dat ik de volgende keer de dome temperatuur goed kan meten met de IKEA meter? Had de probe door de ui heen gestoken (dus hij stak zowel aan de voor en achterkant uit) maar heb het idee dat de ui teveel kou aan de probe gaf dat ie daarom achterbleef aan de analoge oven thermometer en ik daardoor teveel warmte aan de ribs gaf in het begin.
2. Welke rub is een goede voor de MOINK balls?
3. Heeft twee keer lakken bij de ribs wel zin? Vond ze erg sticky geworden (natuurlijk wel lekker, maar iets minder mag ook). Is dan 1x lakken met een iets dikkere laag een goede optie?
Wat foto'tjes:
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)