Ik heb dit een keer gedaan tijdens een workshop 'Primitief koken'. Ik vond het leuk om een keer mee te maken maar ben er niet zo enthousiast van geworden om het nogmaals te doen, andere onderdelen van de workshop vond ik leuker/lekkerder. Een tip die ik mee kan geven is dat je het vlees goed moet kruiden/marineren omdat het in principe gestoomd word en er dus door de bereiding weinig smaak toegevoegd word.
De aantekeningen die ik gemaakt heb zoals het op de workshop gedaan werd, het wijkt wel wat af van het filmpje:
? Gat graven van 1,5 m x 1m5 m en 50 cm diep (voor 15-20 personen, kleiner groep mag ook kleinere kuil)
? Een laag lange droge dikke takken over de kuil leggen
? Hierop een brandstapel bouwen van dunnere takken en deze aansteken
? Als het goed brand de stenen op het vuur leggen
? Het vlees pak je in met witte kool bladeren die je vastmaakt met kleine takjes
? In dit geval: gemarineerde varkenshaas en drumsticks
? Groenten eventueel grof snijden (eventueel inpakken in de witte kool bladeren, maar is niet pers? nodig)
? In dit geval: prei, courgette, kastanjechampignons en gekleurde wortels (paars, geel en oranje)
? Aardappels alleen eventueel schoonborstelen
? Als alles in de kuil stort nog een poos door laten branden totdat de vlammen uit gaan
? De hete stenen en gloeiende houtskool uit de kuil halen (d.m.v. takken of schep) en van elkaar scheiden
? Als alles eruit is de bodem bedekken met de hete stenen en langs de rand een opstaand randje van hete stenen
? Hierop een laag nat mos
? Hier weer een laag sparrentakken op (geen dennentakken vanwege hars en sterke smaak)
? Hierop gaat het ingepakte vlees en eventueel ingepakte groenten
? Hier bovenop gaat de overige groenten en aardappelen
? Hier gaat dan weer een laag sparrentakken op
? Hier weer een laag verse wilgentakken
? Dit word bedekt met een koeiehuid (om zo weinig mogelijk grond in het eten te krijgen)
? Tot slot gaat er een laag aarde op totdat je geen stoom meer ziet ontsnappen
? Nu laat je alles zo'n 2 uur rusten zodat het eten kan garen
? Hierna ga je voorzichtig alle lagen weghalen
? Het eten haal je uit de kuil
? De kool verwijder je van het vlees / de groenten