- Berichten
- 331
Laatste keer dat ik de ketel had gebruikt was met mijn verjaardagsfeestje in september, 150 moinkballs, 3 procureurs en 5 kilo burnt ends (was een geweldig feest
) daarna kwam het er niet meer van. Nu weer eens zin en tijd om de ketel op te stoken. Bij de Makro zalmmoten in de reclame dus mailtje in de vriendengroep op zoek naar meer liefhebbers. Uiteindelijk 30 zalmmoten, 2 rode Ponen en 2 rode Forellen gehaald. Alles in de natte pekel voor 2 uurtjes en een nachtje laten drogen in de koelkast.
Gestart met drogen van de vis op 40 graden, meestal is 3 kwartier wel voldoende maar het wilde niet echt drogen, wellicht door het vochtige weer. Uiteindelijk na een uurtje drogen gestart met garen op 80 graden. Ketel was mooi op temperatuur te houden. Ik stook alleen op hout, beuken en eikenhout dit keer. Na een half uur garen was de vis al redelijk in de buurt van de gewenste kerntemperatuur. Na het garen nog 3 kwartier afroken met zaagsel en de temperatuur gaat dan heel langzaam naar beneden dus de vis gaart ook nog wel wat. Na het afroken was de kerntemperatuur rond de 60 graden en zag het er allemaal weer goed uit.
Lekker op een toastje en een deel in de diepvries voor de kerstborrel. Volgende keer weer gewoon zalmzijdes, de moten zijn weliswaar dubbel gerookt (boven en onderkant) maar die graten erin vind ik minder en ze plakten aan de roosters. Smaak was wel super. Nog wat foto’s erbij dan.

Gestart met drogen van de vis op 40 graden, meestal is 3 kwartier wel voldoende maar het wilde niet echt drogen, wellicht door het vochtige weer. Uiteindelijk na een uurtje drogen gestart met garen op 80 graden. Ketel was mooi op temperatuur te houden. Ik stook alleen op hout, beuken en eikenhout dit keer. Na een half uur garen was de vis al redelijk in de buurt van de gewenste kerntemperatuur. Na het garen nog 3 kwartier afroken met zaagsel en de temperatuur gaat dan heel langzaam naar beneden dus de vis gaart ook nog wel wat. Na het afroken was de kerntemperatuur rond de 60 graden en zag het er allemaal weer goed uit.
Lekker op een toastje en een deel in de diepvries voor de kerstborrel. Volgende keer weer gewoon zalmzijdes, de moten zijn weliswaar dubbel gerookt (boven en onderkant) maar die graten erin vind ik minder en ze plakten aan de roosters. Smaak was wel super. Nog wat foto’s erbij dan.