BasBQ
Beef en Steak

Vergeten Buikspek

 
 

RobbieWijt

Kooltjesharker
Berichten
100
Goedemiddag mede bbq fanaten,

Een korte maar brandende vraag waarop ik het antwoord niet direct terug kon vinden:
Ik kwam in de vriezer een stuk buikspek tegen van 1,5 kilo met invriesdatum 23/12/20 en tenminste houdbaar tot 24/12/21. Lees her en der berichten over smaakverlies wanneer je het na deze datum bereidt. Maar dat durf ik wel aan een test te onderwerpen. Verder geen bijzonderheden mbt voedselveiligheid wanneer je dit na ontdooien meteen bereidt?
Zit te denken hem te halveren, ene helft oosters buikspek en andere helft parijs. En de volgende keer eerder eraan beginnen, maar dat spreekt voor zich.
 
Zat het gevacumeerd in de vriezer? En was het nog steeds vacuum of zat er al wat lucht in de zak?
Als het gevacumeerd is en er zit geen lucht in de verpakking dan zou ik het zelf wel durven, na het ontdooien wel even goed kijken en ruiken of je iets vreemds kan ontdekken. Ik kijk nooit zo naar datums maar vertrouw altijd op mijn neus en ogen. Maar ik laat m'n vlees dan ook weer geen jaren in de vriezer liggen ;).
 
Zat het gevacumeerd in de vriezer? En was het nog steeds vacuum of zat er al wat lucht in de zak?
Als het gevacumeerd is en er zit geen lucht in de verpakking dan zou ik het zelf wel durven, na het ontdooien wel even goed kijken en ruiken of je iets vreemds kan ontdekken. Ik kijk nooit zo naar datums maar vertrouw altijd op mijn neus en ogen. Maar ik laat m'n vlees dan ook weer geen jaren in de vriezer liggen ;).
Ja, zit (nog) gevacumeerd in de vriezer, geen lucht bij. Haal hem vanavond uit de vriezer en laat hem in de koelkast ontdooien. Zal als hij ontdooid is uiteraard ruiken en kijken.
Bedankt voor je reactie.
 
Even en citaat van het voedingscentrum opgezocht en hier neergezet:

Houdbaarheidsdatum (THT/TGT)
Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) of een Te Gebruiken Tot-datum (TGT).

Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten.

Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
Hoe lang een product houdbaar is, moet op de verpakking te vinden zijn. De houdbaarheidsdatum is van toepassing zolang de verpakking niet geopend is.

Er zijn 2 mogelijke aanduidingen:

Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT): kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is
Te Gebruiken Tot-datum (TGT): gebruik of vries in voor of op de datum
THT-datum
THT staat voor 'Ten minste Houdbaar Tot'. Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT datum een smaakvol product.

De THT-datum kan staan op ongekoelde en gekoelde producten. Hiervoor geldt het volgende:

Ongekoeld met THT-datum: bij producten die je ongekoeld kunt bewaren, gaat vooral de kwaliteit achteruit na de THT-datum. Denk aan meel, koffie, snoep en frisdranken. Deze producten kun je vaak nog prima eten na de THT-datum. Dit kun je zelf beoordelen door te kijken, ruiken en proeven.
Gekoeld met THT-datum: ook bij producten die je gekoeld moet bewaren, gaat vooral de kwaliteit achteruit na de THT-datum. Denk aan melk, karnemelk en yoghurt. Door te kijken, ruiken en proeven kun je zelf beoordelen of je een product nog kunt eten na de THT-datum.
Producten waarvan de THT-datum is verstreken, mogen volgens de wet worden verkocht. Als dit gebeurt, is dit op verantwoordelijkheid van de verkoper.

TGT-datum
TGT staat voor 'Te Gebruiken Tot'. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen.

Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers, zoals bacteriën, gaan groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Na de TGT-datum is het product dus niet meer veilig. Door de producten in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.

Bewaarinstructie bij TGT-datum
Bij de TGT-datum moet er ook een bewaarinstructie op de verpakking staan. Zet deze producten altijd zo snel mogelijk in de koelkast en stel de temperatuur van de koelkast in op 4 °C. Verder staat op de verpakking ook vaak hoe lang het product na openen bewaard kan worden in de koelkast. Mocht dit niet duidelijk zijn of je twijfelt, raadpleeg dan de bewaarwijzer. Producten met een verlopen TGT-datum mogen niet meer worden verkocht.

geciteerd uit voedingcentrum.nl
 
Ook van vlees dat nog goed ruikt, kun je ziek worden door schadelijke bacteriën. Die schadelijke bacteriën kun je niet zien of ruiken maar ze kunnen wel een voedselvergiftiging of een voedselinfectie veroorzaken.

Niet eten na de TGT-datum
Eet geen vlees meer als de Te Gebruiken Tot-datum (TGT) op de verpakking is verlopen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken, daarna kunnen schadelijke bacteriën snel uitgroeien. Is de verpakking eerder geopend, dan geldt de TGT-datum niet meer.
 
Heel duidelijk,Ewald! Daar kan ik zeker wat mee. Eten na THT datum gaat het in deze om, dus zal er goed op letten na ontdooien.
Bedankt voor je uitgebreide en vlotte reactie.
 
Door de producten in te vriezen, kun je de houdbaarheid wel verlengen tot na de TGT-datum.
Er staan alleen niet bij hoe lang. Ik heb ergens een keer gelezen onbeperkt maar ik kan dat niet onderbouwen en wordt hier ook niet echt duidelijk.
 
Terug
Bovenaan Onderaan