- Berichten
- 142
Ik heb al een tijdje een ruime kilo aan varkenswangen in de vriezer liggen. Een keer gekocht omdat het me wel interessant leek om te maken. Na wat online te zoeken, kwam ik er al snel achter dat het nog niet echt een breedgedragen BBQ gerecht is. Kwam het product veel tegen in stoof, maar daar had ik niet zo’n zin in. Ook kwam ik wat recepten tegen waarbij de wangen waren bereidt ongeveer volgens het ribs principe. Uiteindelijk vond ik het recept van BBQ Helden voor wangen met wraps. Hier heb ik mijn bereiding dan ook door laten inspireren. Omdat het me leuk leek alles zelf te maken heb ik tevens een poging gedaan om de wraps ook zelf te maken naar recept van Nick (etenmetnick).
Rub:
2 eetlepels grof zout
2 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel versgemalen zwarte peper
2 theelepels chipotle chilipeper
2 theelepels gerookte paprika
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel mosterdpoeder
De rub heb ik nog even door de vijzel gehaald omdat het zout en de chipotle nogal aan de grove kant zijn.
Daar gaan we dan:
Allereerst ben ik begonnen met het schoonmaken van de wangen. Vliesjes weggesneden en alle los hangende stukjes ook, zodat we uiteindelijk met mooie schonen wangen verder konden. De wangen ingesmeerd met een dun laagje mosterd en vervolgens de rub eroverheen gestrooid.
Nadat de wangen in de rub zijn gezet heb ik deze nog voor een uurtje in de koelkast gezet zodat alles goed kan intrekken. Ondertussen de BBQ aangestoken en deze rustig naar 80-100 graden (indirect) gebracht voor de eerste fase van de bereiding. Ik had me voorgenomen om de eerste 1,5-2 uur de wangen te roken met een mix van kers en peer.
Na ruim 1,5 uur heb ik het overgebleven rookhout verwijderd om ervoor te zorgen dat hij niet nog meer rook zou oppakken en de rooksmaak wel aanwezig zou zijn, maar niet zou overheersen. Nu de wangen weer teruggelegd om ze nog een kleine 1,5 uur verder te laten garen.
Nadat ze 3 uur hebben gegaard was het tijd om ze in te pakken. Ik heb dit gedaan met een klein beetje appelazijn, agave siroop en nog wat van de overgebleven rub toegevoegd.
Inpakken en weer terug op de BBQ, deze iets opgestookt naar 100-120 graden zodat ze ingepakt weer 1,5 uur konden garen. In de tussentijd begonnen met de wraps.
Super simpel recept:
360 gram bloem
110 gram zonnebloemolie
7 gram baking powder
7 gram zout
160 ml heet water
Alles bij elkaar gooien op het water na, even mengen met een vork en vervolgens het water erbij en kneden maar. Dat 30 minuten laten rusten en dan kleine bolletjes zo dun mogelijk proberen te krijgen. De pannenkoekjes even 30 seconden per kant in een droge pan bakken en klaar zijn de wraps. Ik had zelf alles al voorbereid, want koud zijn ze ook goed te eten.
Inmiddels waren we bijna de 1,5 uur verder en konden de ingepakte wraps uitgepakt worden. Ik wilde ze nog even laten drogen op de BBQ om ze daarna nog af te lakken. Het vocht dat vrij is gekomen heb ik bewaard en deels verwerkt in de lak (half om half met zelfgemaakt BBQsaus).
Na nog een klein halfuurtje op de BBQ was het dan eindelijk tijd om ze eraf te halen en aan te gaan snijden zodat we konden gaan smullen. De wraps belegd met een laagje wangen en coleslaw (volgens recept van NOSKOS) en eten maar!
Bedankt voor het lezen!
Rub:
2 eetlepels grof zout
2 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel versgemalen zwarte peper
2 theelepels chipotle chilipeper
2 theelepels gerookte paprika
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel mosterdpoeder
De rub heb ik nog even door de vijzel gehaald omdat het zout en de chipotle nogal aan de grove kant zijn.
Daar gaan we dan:
Allereerst ben ik begonnen met het schoonmaken van de wangen. Vliesjes weggesneden en alle los hangende stukjes ook, zodat we uiteindelijk met mooie schonen wangen verder konden. De wangen ingesmeerd met een dun laagje mosterd en vervolgens de rub eroverheen gestrooid.
Nadat de wangen in de rub zijn gezet heb ik deze nog voor een uurtje in de koelkast gezet zodat alles goed kan intrekken. Ondertussen de BBQ aangestoken en deze rustig naar 80-100 graden (indirect) gebracht voor de eerste fase van de bereiding. Ik had me voorgenomen om de eerste 1,5-2 uur de wangen te roken met een mix van kers en peer.
Na ruim 1,5 uur heb ik het overgebleven rookhout verwijderd om ervoor te zorgen dat hij niet nog meer rook zou oppakken en de rooksmaak wel aanwezig zou zijn, maar niet zou overheersen. Nu de wangen weer teruggelegd om ze nog een kleine 1,5 uur verder te laten garen.
Nadat ze 3 uur hebben gegaard was het tijd om ze in te pakken. Ik heb dit gedaan met een klein beetje appelazijn, agave siroop en nog wat van de overgebleven rub toegevoegd.
Inpakken en weer terug op de BBQ, deze iets opgestookt naar 100-120 graden zodat ze ingepakt weer 1,5 uur konden garen. In de tussentijd begonnen met de wraps.
Super simpel recept:
360 gram bloem
110 gram zonnebloemolie
7 gram baking powder
7 gram zout
160 ml heet water
Alles bij elkaar gooien op het water na, even mengen met een vork en vervolgens het water erbij en kneden maar. Dat 30 minuten laten rusten en dan kleine bolletjes zo dun mogelijk proberen te krijgen. De pannenkoekjes even 30 seconden per kant in een droge pan bakken en klaar zijn de wraps. Ik had zelf alles al voorbereid, want koud zijn ze ook goed te eten.
Inmiddels waren we bijna de 1,5 uur verder en konden de ingepakte wraps uitgepakt worden. Ik wilde ze nog even laten drogen op de BBQ om ze daarna nog af te lakken. Het vocht dat vrij is gekomen heb ik bewaard en deels verwerkt in de lak (half om half met zelfgemaakt BBQsaus).
Na nog een klein halfuurtje op de BBQ was het dan eindelijk tijd om ze eraf te halen en aan te gaan snijden zodat we konden gaan smullen. De wraps belegd met een laagje wangen en coleslaw (volgens recept van NOSKOS) en eten maar!
Bedankt voor het lezen!