BasBQ
Beef en Steak

Varkensschouder op de WSM (met defecte probes)

 

Tentij.s

Kooltjesharker
Berichten
147
Begin van de avond gestart met het prepareren van de varkensschouder die ik, op verzoek van de jarige, voor een verjaardag ga klaarmaken.
Deze run wilde ik de schouder voor het eerst injecteren... Ben erg benieuwd naar het verschil met een niet geinjecteerde schouder.
De vloeistof bestond uit zout, suiker, appelsap, frambozenazijn en wat honing.
Na het injecteren het gevaarte (toch nog zo'n 6 kg) even laten rusten. Hierna droog gedept en met een lekkere pittige rub ingesmeerd.
De WSM ondertussen opgestart en de houtsnippers (appel en wat pecan) laten weken. Hier 3 pakketjes van gemaakt in de folie en deze met nog wat losse houtsnippers verspreid tussen de briketten.

So far so good.....
Tot ik eens goed keek naar de probes van mijn iGrill2 X( . Deze gaven namelijk zonder dat ze nog in het vlees of de pit zaten  een temperatuur aan van resp. 38 en 44 graden  :-O :-/ . Ook na het plaatsen in het vlees bleef de temperatuur op 38 graden hangen. Aangezien het vlees net vers van het varken was gesneden waar ik bij stond vertrouwde ik de versheid van het vlees wel, maar de iGrill zeker niet.

Omdat ik morgen toch wel met iets moet aankomen op de verjaardag, toch het vlees er maar op gelegd. Natuurlijk meteen hier en daar zitten snuffelen, waardoor ik op de "droogbak methode" van de probes terecht kwam.
Heb meteen de koe maar bij de hoorns gevat, of liever gezegd... het varken bij z'n schouderblad.... en de probes uit de WSM gehaald.
Gelukkig is de WSM erg stabiel natuurlijk en had ik dus wel even de tijd om de probes te bakken op 220 graden.
Na 45 min in de oven waren de probes identiek maar bleven steken op de 115.
Nog maar even de waterproef gedaan en beide probes weer keurig 100 graden  :D :D

Probes zitten nu weer in de WSM en na 4 uurtjes tikt knorretje nu de 68 graden aan. Moet er bij zeggen dat ik de eerste 2 uur wel op de dome temperatuurmeter van de wsm ben afgegaan en deze rond de 120 heb gehouden. Momenteel zit de pit temp op een mooie 103 graden

Deze keer ga ik niet voor het inpakken, maar laat het beest lekker liggen... waardoor ik zo ook wat langer kan liggen.
Zal nog even wat foto's posten tot nu toe......
Wordt vervolgd in de ochtend :)

96aed12f1f5b537a1b84d7c2fb175103.jpg

b22564c5fbd7ac1836a429b3143a3a5e.jpg

531e74f34ca10c595dfab47c0147169f.jpg

d95568054b58a8c50e1355b0e9e26ebe.jpg

55ac7b201bf53edda34210d85a6401b0.jpg

1109a07efc3a9862a745df42646ac61e.jpg

76226762fad46beb973ee4529d196d84.jpg

357745c0d22a79a830d5f7aead9add1f.jpg

 
dat ziet er best uit, 6kg kun je wel een paar monden van gaan voeden.
lekker dat je probes het weer doen.
Ben benieuwd naar het eindreultaat
 
Nou, van het wat langer liggen kwam vandaag helaas niets terecht. Dochter lief was toch al vroeg wakker en kwam even vertellen dat ze honger had van de geur in de achtertuin. Meteen dus maar even het beest op de WSM checken. Op de iGrill even het verloop van de nacht gecheckt en zag dat de temperatuur netjes constant was gebleven. Toch even wat briketten toegevoegd en de pit opgeschroefd tot 120. Meteen even van de gelegenheid gebruik gemaakt om hem in te smeren met glaze. Deksel er weer op en gaan met die banaan...
7a4509e27b31ab1cdd20d71d699f88ee.jpg



 
10:30 - 79 C
Zal ik het redden voor 15.00 uur
 
Ziet er prima uit.
Hoe lang het afgrillen duurt is altijd weer een verrassing, de laatste paar graden kunnen vaak h??l erg lang duren.
Geduld is dan een schone zaak, zegt men dan.  :) !

Succes en voor straks eet smakelijk. :) !
 
Goed bezig!
 
Ziet er goed gelukt uit!
 
Het moment supreme is daar 14.45 en tikt net de 88 graden aan. Snel er vanaf halen nu... in de folie en de tempexkoelbox en dan op naar de verjaardag...
 
Het feest was geslaagd!
Hier met wat vertraging het resultaat!
bf3538aba40db9439efb7da351177d36.jpg

4a3406c285bd4e0d6d7cd4e1fe08610b.jpg


Zelfs de allerlaatste stukjes gingen op

f9912ecf1ab63da60ef3c7c29509b744.jpg
 
Dat was een beste joekel van een schouder. Mooi hapje ook voor op een verjaardag lekker hoor!
 
Lekker hoor, gefeliciteerd met je Knorretje.
 
Burp...gefeliciteerd met dochter en knor
 
Terug
Bovenaan Onderaan