BasBQ
Beef en Steak

Varkensfilet, witlof en rösti rondjes

 
 
 
 

Zzzjon

Gerijpt
Berichten
4.676
Mijn leverancier had een foutje gemaakt en zodoende zat ik met 4 kg Varkensfilet in plaats van procureur.
Geeft niks, ik hou van uitdagingen.

Ongeveer een maandje geleden in 2en gedeeld en ingevroren. Zo kon ik er eens rustig over nadenken.

9F7BFD4B-E62F-4C0A-A82D-EE1972DD5521.jpeg


Per toeval kwam ik een bereiding tegen van chef Eric op het kanaal van kamado Joe, klopt niet helemaal met mijn vlees maar hier kon ik wel wat mee.

Ik ben begonnen met het maken van de bijgerechten.
Eerst een 600 gram aardappelen door een grove rasp en deze wassen in koud water.

67098AFC-9042-4766-94D0-A1408257DEC2.jpeg


Hierna heeft mijn dochter er wat eieren en bloem doorheen gemixt.
Ondertussen ook een ui geraspt en deze er ook doorheen.
Hierna hebben we er met een stekertje rondjes van gemaakt.

801AAA90-4BAB-4CA2-8A72-619B447D93B7.jpeg


Dit mocht nu in de koeling, tijd voor de witlof.

Laatst kwam ik hier ergens witlof met roomkaas en spek tegen, dat leek me wel wat.
Ik heb niet helemaal het recept gevolgd, beetje gedaan wat lekker leek.

Witlof gehalveerd, hart eruit, roomkaas met geraspte kaas erin en spek eromheen.
Het verschil met origineel is dat ik de helften niet op elkaar leg maar los hou.

34ADE8B2-B208-4F1A-9794-9157334AFD49.jpeg


Toen dit klaar was werd het tijd voor de Varkensfilet.

Hier heb ik eigenlijk niks fancys mee gedaan.
Rubje gemaakt met veel suiker, peper, paprikapoeder, zout, cayennepeper, en chilipeper erin.
Beetje pit vind ik wel lekker (zou ik de volgende keer anders doen, vrouw en kinderen zijn hier minder van gecharmeerd)

8D590F69-B788-4865-BAF7-B69D20DDFE66.jpeg


E411F2DE-90ED-4AB3-8938-C9F801621D4A.jpeg


Deze heb ik met 2 Chucks kersenhout direct op 160 graden langzaam naar de 54 kern gerookt.
Toen dit bereikt was mocht hij eraf en rusten.

Nu waren de bijgerechten aan de beurt.

De witlof erop en ook alvast een plancha erbij om op te warmen.

3AEB11C7-3DE6-4F3D-A5A3-997BAB126A7D.jpeg


Op de witlof had ik nog wat all purpose rub van van Beekum gedaan.
Ook alvast een pannetje saus erbij gezet om af te lakken dadelijk.

ED4159E6-E710-4194-BDCC-4030E108559C.jpeg


Rösti rondjes erbij en alles lekker garen.

De witlof tussendoor even bekwast met saus, dit gaat de goede kant op.

A4EC9667-77A1-44EB-B3E6-0F848BB7ABCA.jpeg


Toen de rösti rondjes mooi bruin en krokant waren mochten ze eraf. Alsook de witlof waar de kaas inmiddels uit begon te lopen.

Ondertussen had ik dikke steaks van de filet gesneden en wat rub over de zijkanten gedaan.

Deze kon ik nu gaan afgrillen.

48654F01-4F78-4D5D-9C60-6D79A5D5069C.jpeg

AE07A94B-7528-49B9-95BC-3DC0B5A44977.jpeg


85E76546-29BC-4BEC-8903-6C6C9943BB13.jpeg


9ED5707D-587D-40DD-B996-1635C5A40FBC.jpeg


Hierna alles lekker mee naar binnen genomen en op gegeten.

4FAADB2E-99DC-46F1-807A-5D9CA24B6D78.jpeg


46360341-76B8-4F79-BF2E-B5B4A76028BA.jpeg


50028E68-C0E9-4EC1-8D9A-F20BD1DE34A1.jpeg


Zou ik de volgende keer dingen anders doen?
Jazeker, minder pit in de rub. Daar was niet iedereen van gecharmeerd, en misschien wel proberen te pekelen om er meer smaak in te krijgen. Varkensfilet is best een saai stukje vlees.

4CCEF588-8BB4-4759-8406-C9290970753E.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Mooie run hoor. Ziet er heerlijk uit.
Pekelen was ook het eerste waar ik aan dacht toen het over varkens filet ging. Tegenwoordig probeer ik magere stukken vrijwel altijd te pekelen, dat maakt het zoveel beter.
 
@Zzzjon , ziet er weer lekker uit.
Dat recept en bereiding van de rosti mag je best delen.
Heb laatst rostirondjes gemaakt, waar werd uiteindelijk losse rost..
 
Ziet er allemaal lekker uit zo, was de filet na het garen als steak niet te droog geworden ?
Hoe dan ook, had er graag een bordje van meegegeten (y)
 
Ziet er allemaal lekker uit zo, was de filet na het garen als steak niet te droog geworden ?
Hoe dan ook, had er graag een bordje van meegegeten (y)

Nee, de filet was perfect zo.
Heb hem met 54 kern laten rusten en na het grillen er bij 60 eraf gehaald.
 
Dank voor de toelichting !
 
@Zzzjon , ziet er weer lekker uit.
Dat recept en bereiding van de rosti mag je best delen.
Heb laatst rostirondjes gemaakt, waar werd uiteindelijk losse rost..

De truc zit hem in het binden.
Door bloem en ei toe te voegen plakt alles aan elkaar.
 
Ziet er lekker uit !! Mooie foto's en grillstrepen. Zou aflakken ook een optie zijn of kan dat alleen met een vet stuk vlees? Die rosti en witlof ziet er trouwens ook super uit.
 
Ziet er voortreffelijk uit. Mooie maaltijd zo.
Zoals anderen al hebben gezegd zet ik een stuk filet een nachtje in een brine. Maar deze bereiding ziet er ook top uit.
 
Machtig mooi maaltje, die hadden hier ook wel gelust.😋
 
zozo, wat een berg heerlijkheid zeg.
moest lachen om je witlof. lekker veel kaas en spek :ROFLMAO:💪

voor wat betreft de pit:
hier doe ik wel eens een kneepje srirachasaus op mijn deel als de boel afgelakt wordt.
alles aflakken, ook die van jezelf, maar dan ff een kneepje sriracha erbij. toppertje.
wel onthouden welke het is.....
 
WAUW Zzjon wat een schitterende maaltijd 🤩 dit moet genieten zijn geweest, die rösti-rondjes gaan we ook snel eens maken 😃
Vonden de kids het ook lekker, ik mis wel een foto van de kids na de maaltijd 🤣
 
WAUW Zzjon wat een schitterende maaltijd 🤩 dit moet genieten zijn geweest, die rösti-rondjes gaan we ook snel eens maken 😃
Vonden de kids het ook lekker, ik mis wel een foto van de kids na de maaltijd 🤣

Ja de kids vonden het ook lekker, alleen een beetje pittig. (Heel erg 😂)

Het is niet altijd fotowedstrijd hè, de kids blijven lekker buiten schot.
Alleen de armen van mijn dochter staan erop, de kleine chef heeft mij geholpen.
 
Ja de kids vonden het ook lekker, alleen een beetje pittig. (Heel erg 😂)

Het is niet altijd fotowedstrijd hè, de kids blijven lekker buiten schot.
Alleen de armen van mijn dochter staan erop, de kleine chef heeft mij geholpen.
Heel begrijpelijk dat je de kids buiten schot wil houden 😉 maar af en toe een foto delen zoals in het Meatball-spaghetti topic vind ik echt hilarisch 😆
 
Terug
Bovenaan Onderaan