- Berichten
- 1.910
Al sinds ik de documentaire over Tootsie heb gezien op Netflix willen we eens proberen om de Pork Steaks van miss Tootsie maken. Dus laatst maar eens een procureur gehaald van bijna 3kg. Hier heb ik 6 stukken van 6 centimeter dik uit kunnen halen. Ik heb gekeken naar het recept van Dennis aka Noskos.
Veel ingrediënten heb je eigenlijk niet nodig. Alleen peper en zout (60/40). Ik heb het vlees de dag ervoor in de PeZo gezet.
De volgende dag was het tijd om de Q op temperatuur te brengen. Ik mikte op een temperatuur van tussen de 130 en 140 graden C. Dennis had het erover dat het het lekkerste is om het vlees boven het houtskool te hebben, maar wel op een dusdanige hoogte dat het toch indirect blijft. Niet heel makkelijk op een Kamado, maar ik herinnerde mij dat ik eens een post had gelezen van dat iemand (sorry vergeten wie) met een Eggspander wat meer hoogte kon halen. Ik heb de stukken vlees op een grillverhoger gelegd en voor de zekerheid onder enkele stukken toch een deflectorplate. We kregen eters, toch lullig als het verbrand of droog wordt.
Ik heb een thermometer ter hoogte van de grillverhoger geplaatst, Vlees erop en twee flinke chunks Hickory.
De eerste anderhalf uur niks aangedaan. In de tussentijd mooi de tijd gehad om de mobsaus te maken. Ook voor de saus heb je niet veel nodig, een ui in een liter water laten koken, paar eetlepels Worcestershire saus, beetje azijn, boter en mosterdzaadpoeder. Dus na anderhalf uur even de deksel open en voor de eerste keer moppen. Heb geen echte mob, maar een kwast werkte prima. Hierna weer een uur de deksel dicht. Na een uur weer de mop erover en dan keren.
Hierna elke 45 minuten á een uur even de kwast erover en trouw volgens aanwijzingen telkens de saus ( lijkt meer op soep) opgewarmd.
De stukken waren niet allemaal even snel klaar. De stukken boven de directe hitte uiteraard iets eerder dan de grotere stukken boven de deflectorplate. Maar alles bij een temperatuur van 85 C van de Q gehaald. En 20 minuutjes ingepakt. In de tussentijd mooi de tijd gehad om een cornbread te maken.
Door het bezoek wat kwam en de drukte niet echt de tijd gehad om mooie foto's te maken van het resultaat. Het eindoordeel:
Geweldig lekker stukje vlees. Gaan we zeker nog eens doen. Volgende keer de grote stukken vlees nog eens boven het directe vuur, zodat het vet wat in de kolen valt extra smaak geeft. Vlees was zeker niet droog en iedereen vond het heerlijk. De kleinere stukken waren eigenlijk net iets te lang gegaan, wat resulteerde in een boterzacht stukje vlees. Niet zo bedoeld, maar had ook wel wat. Kortom, echt een aanrader.
Bedankt voor het lezen.
Veel ingrediënten heb je eigenlijk niet nodig. Alleen peper en zout (60/40). Ik heb het vlees de dag ervoor in de PeZo gezet.
De volgende dag was het tijd om de Q op temperatuur te brengen. Ik mikte op een temperatuur van tussen de 130 en 140 graden C. Dennis had het erover dat het het lekkerste is om het vlees boven het houtskool te hebben, maar wel op een dusdanige hoogte dat het toch indirect blijft. Niet heel makkelijk op een Kamado, maar ik herinnerde mij dat ik eens een post had gelezen van dat iemand (sorry vergeten wie) met een Eggspander wat meer hoogte kon halen. Ik heb de stukken vlees op een grillverhoger gelegd en voor de zekerheid onder enkele stukken toch een deflectorplate. We kregen eters, toch lullig als het verbrand of droog wordt.
Ik heb een thermometer ter hoogte van de grillverhoger geplaatst, Vlees erop en twee flinke chunks Hickory.
De eerste anderhalf uur niks aangedaan. In de tussentijd mooi de tijd gehad om de mobsaus te maken. Ook voor de saus heb je niet veel nodig, een ui in een liter water laten koken, paar eetlepels Worcestershire saus, beetje azijn, boter en mosterdzaadpoeder. Dus na anderhalf uur even de deksel open en voor de eerste keer moppen. Heb geen echte mob, maar een kwast werkte prima. Hierna weer een uur de deksel dicht. Na een uur weer de mop erover en dan keren.
Hierna elke 45 minuten á een uur even de kwast erover en trouw volgens aanwijzingen telkens de saus ( lijkt meer op soep) opgewarmd.
De stukken waren niet allemaal even snel klaar. De stukken boven de directe hitte uiteraard iets eerder dan de grotere stukken boven de deflectorplate. Maar alles bij een temperatuur van 85 C van de Q gehaald. En 20 minuutjes ingepakt. In de tussentijd mooi de tijd gehad om een cornbread te maken.
Door het bezoek wat kwam en de drukte niet echt de tijd gehad om mooie foto's te maken van het resultaat. Het eindoordeel:
Geweldig lekker stukje vlees. Gaan we zeker nog eens doen. Volgende keer de grote stukken vlees nog eens boven het directe vuur, zodat het vet wat in de kolen valt extra smaak geeft. Vlees was zeker niet droog en iedereen vond het heerlijk. De kleinere stukken waren eigenlijk net iets te lang gegaan, wat resulteerde in een boterzacht stukje vlees. Niet zo bedoeld, maar had ook wel wat. Kortom, echt een aanrader.
Bedankt voor het lezen.