BasBQ
Beef en Steak

Te zoute gerookte hesp, nog bruikbaar voor iets?

 
 
 

Ghost

Gemarineerd
Berichten
1.146
Zoals velen onder jullie weten heb ik wat stukken hesp spek gepekeld, gerookt en dan bijna 8 weken gedroogd. Vandaag eerste stuk aangesneden.
Veel te zout.
Wellicht is de hesp mij gezouten aangeleverd.
Heb mijn slager gecontacteerd en hij denkt ook dat het vlees gezouten geleverd is , dat is hun standaard.
Was nochtans natuur besteld, hij gaat compenserenšŸ‘
Nu dus 6 kg zoute hesp.
Wat kan ik daarmee?
Eitje bakken met enkele stukjes hesp zal wel ok zijn, maar zo ga ik niet alles kunnen wegwerken.
 
Probeer eens een stuk hesp heel kort in water te koken, gewoon als test.
 
Wat zonde:eek: zowel van de hesp als van je werk en materialen.
Wel netjes van de slager dat hij het compenseert, meer succes met de volgende run gewenst!
 
Enige wat je kan doen is "ontzouten".
Dit kan enkel door in een vloeistof onder te dompelen.

Om het originele doel te behouden zou je kunnen proberen met een stukje een aantal uren in water te leggen.
Daarna terug laten drogen en proeven, geen idee wat voor resultaat dat gaat geven.

Een andere mogelijkheid is om het te verwerken in sauzen, deze dan veel minder of niet zouten, het zout zal dan op die manier in het vocht van de saus trekken.
Hiervoor ga je het ook tijd moeten geven om te kunnen ontzouten.
 
Wij doen gerookt spek met zoute snijbonen en met bruine bonen. Dan ontzout het spek toch wel met het koken. Het is alleen jammer van het droogproces

Verstuurd vanaf mijn SM-A528B met Tapatalk
 
In stukjes door gerechten verwerken ipv spekblokjes. Maar eerlijk zou ik het merendeel weggeven voor dit doel, anders blijf je je kapot ergeren
 
Ik ga proberen het vlees te gebruiken zoals jullie mij ook al aanraden.
Laten weken in water of koken in water zal vrees ik weinig lekkers opleveren.
Door het drogen is de buitenste laag wel vrij dicht denk ik
Bedankt alvast voor de tips.
Houd jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen.
 
Ik ga proberen het vlees te gebruiken zoals jullie mij ook al aanraden.
Laten weken in water of koken in water zal vrees ik weinig lekkers opleveren.
Door het drogen is de buitenste laag wel vrij dicht denk ik
Bedankt alvast voor de tips.
Houd jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Koken zeker niet, maar ontzouten in water zou ik toch nog durven proberen met een klein stukje als test. Wat heb je per slot van rekening te verliezen?

een tijdje geleden was ik 2 lomo's (varkenshaasjes) vergeten en waren eigenlijk veel te ver gedroogd.
Deze heb ik dan met wat water vacuĆ¼m verpakt.
De haasjes hebben dat water terug opgeslorpt en het was perfect eetbaar.
Kwalitatief was het misschien maar 90% maar beter als weggooien.
 
Stijn ik ga dan proberen.
Als het niet lukt kan dat vlees nog altijd in de soep of een saus.
Weggooien ga ik zeker niet doen.
Ik had 2 verschillende pekels gemaakt.
Eentje met sojasaus, die is het zoutste uitgevallen die ga ik eens proberen te ontzouten.
 
Ik heb het ook een keer gehad maar dan voor het roken. Dat heb ik opgelost door het in water te leggen. hierna was het niet meer zout. Ik vond het zelfs dat het niet zout genoeg meer was.
 
Ik heb nu een 500 gr in een liter water liggen.
Ga binnen enkele dagen eens proeven.
 
Test stuk uit het water gehaald.
Weegt nu bijna 550 gram, nog lekkere rooksmaak, maar niet meer bruikbaar als beleg, dan moet het terug drogen denk ik.
Heb het in een macaroni met prei en kaassaus gemengd.
Lekker, zeker niet te zout, wel ook minder zout gebruikt in de kaassaus.
 
Test stuk uit het water gehaald.
Weegt nu bijna 550 gram, nog lekkere rooksmaak, maar niet meer bruikbaar als beleg, dan moet het terug drogen denk ik.
Heb het in een macaroni met prei en kaassaus gemengd.
Lekker, zeker niet te zout, wel ook minder zout gebruikt in de kaassaus.
Idd, droge zal sowieso aan de orde zijn.
Maar zal wel sneller zijn als het originele droge.
Hier moet gewoon water verdampen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan