BasBQ
Beef en Steak

Superkanja (Gambia stoof)

 
 
 
 
 

Ridevi71

Forum Meubilair
Berichten
10.094
Beste bbq collega's

Enge tijd geleden hebben wij op het werk een nieuwe collega mogen verwelkomen. Hij komt uit Gambia.
Naast dat het een super aardige kerel is, is het ook een levensgenieter. Hij heeft de armoede in Gambia meegemaakt en beseft heel goed dat je alles uit het leven moet halen zokang het kan. Een van de geneugten van het leven is lekker eten en drinken.
Al pratende vertelde hij dat hij superkanja had gegeten. Ik vroeg wat dat was en hij liet een foto zien. Een stoofpotje.
Gelijk even googlen en een recept was snel gevonden.

Nu staan er meerdere recepten op het web, maar op aangeven van mijn collega heb ik het volgende aangehouden:

1 kilo riblap
500gr kabeljauw
1 kilo okra
een paar teentjes knoflook
2 grote uiten (of 3 kleine)
2 pepertjes
250 gr palmolie (ik heb kokosolie in de kast staan. kan ook)
zout en peper naar smaak

Om er een bbq twist aan te geven heb ik eerst het vlees 20 minuten gerookt om wat rooksmaak op te pakken en verder in de DO het recept gevolgd.

Bereiding:
Snij het vlees in repen om zoveel mogelijk rooksmaak op te vangen en rook deze voor ca 15-30min op een niet al te hoge temperatuur. Je hoeft ze niet te garen.
Snij het vlees en vis in in brokken
Breng voldoende water aan de kook en kook hierin het vlees en de vis
Haal na 15 minuten de vis eruit, laat het vlees in de pan
Voeg nu de ui, knoflook, pepertjes, zout en peper en de okra toe en laat het voor ca 15-20min sudderen, indien nodig zonder deksel om het water te laten verdampen
Voeg de palmolie/kokosolie toe
Laat het nu weer voor ca 30 minuten sudderen, indien nodig zonder deksel om het water te laten verdampen
Als het naar wens ver genoeg is ingekookt, voeg dan voor de laatste 10min de vis opnieuw toe
Serveer met witte rijst, dat is het meest gangbaar volgens mijn collega

De pic's or it didn't happen:

20230816_152131.jpg


Vlees in grove repen voor het roken

20230816_152711.jpg


En hup, op het rooster met een blokje eikenhout

20230816_160856.jpg


Na ca 20min

20230816_162313.jpg


Ondertussen de vis in blokje gesneden, en na het roken ook het vlees

20230816_152425.jpg


20230816_163005.jpg


En hoppa, de pan in

20230816_170046.jpg


Ondertussen de groentjes gewassen en gechopped
De okra moet je gewoon even wassen, steeltje en puntje eraf, en dan in grove stukken snijden

20230816_155305.jpg


20230816_155300.jpg


Nadat de vis uit de pan geschept is, voeg de groentjes toe en breng op smaak met pezo

20230816_170325.jpg


En dit is HET MOMENT om te hydrateren. Even een tax-free aankoop van onze vakantie soldaat maken :cool: 🇬🇧

20230816_164403.jpg


Vervolgens de kokosolie toegevoegd, eigenlijk een klodder wit vet

20230816_173742.jpg


Klaar

20230816_185412.jpg


Op het bordje

20230816_185617.jpg



Wat vonden we er van?

Het was lekker, maar de smaak is wat vlakker dan bij bijvoorbeeld een Indonesische stoof.
Ook is het een beetje "slijmerig" van de okra. Wel super gezond natuurlijk met al die okra.
Verder is het erg leuk om eens wat anders te maken en zeker op basis van een "ervaringsdeskundige" .

Al met al geen verkeerd gerecht, maar onze voorkeur gaat uit naar een wat "kruidiger, hoger op smaak"-stoof/rendang

Dank voor het kijken
Rick
 
Leuk verslag Rick. En idd altijd leuk om eens wat anders te proberen. Ben heel benieuwd naar de okra, nog nooit gegeten. Kan me voorstellen dat, wanneer je net als ik gek bent van rendang, dit dan wat vlakker zou smaken.
 
Fijne plaatjes weer.

Dit lijkt me een mooi “net ff wat anders” stoofpotje.

Zou je door bv het vlees flink te kruiden de smaak wat naar voren kunnen halen?
 
Nog nooit van gehoord en die okra's ken ik zelfs niet. Maar dat lijkt me een heerlijk potje.
 
Mooi gedaan 👍🏻
 
Fijne plaatjes weer.

Dit lijkt me een mooi “net ff wat anders” stoofpotje.

Zou je door bv het vlees flink te kruiden de smaak wat naar voren kunnen halen?
Thnx kerel
Dat is idd het leuke : ff wat anders

Meer kruiden zou zeker de smaak oppompen
Maar ik wilde het maken zoals de moeder van mijn collega het maakt. En ze hebben daar niet (de centen voor } een volle kast kruiden.....
Iets met golfplaten hutje en zo, je kent het wel van tv. Echte armoede.

Dit Is eigenlijk al een luxe uitvoering, van knoflook doen ze er sporadisch in, en een pepertje eigenlijk helemaal niet.

Lijkt me dat als je het meer gaat kruiden, dat het dan ook zijn identiteit verliest.
Kam je beter gewoon rendang maken met wat okra erin
 
Gaaf dat je het probeert. Als ik zo lees dat het 'slijmerig' is dan blijf ik er al bij vandaan ;)
 
Gaaf dat je het probeert. Als ik zo lees dat het 'slijmerig' is dan blijf ik er al bij vandaan ;)
Het valt wel mee, tis geen snot.
Maar beetje slijmerig Is het wel. Eerlijk gezegd

Haaien vinnen soep heeft het ook een beetje maar Is ook heerlijk
 
  • Leuk
Waarderingen: Beun
Leuk Rick, goed geprobeerd man!

Dikke tip voor okra´s is om ze na het snijden even lekker hard te bakken, dan bak je door dat snotterige heen en worden ze {weer} lekker stevig en knapperig. Hou ze dan even apart en breng ze samen met de vis weer in de stoof voordat je gaat eten. Zo doen de Surinamers dat ook!
 
Leuk Rick, goed geprobeerd man!

Dikke tip voor okra´s is om ze na het snijden even lekker hard te bakken, dan bak je door dat snotterige heen en worden ze {weer} lekker stevig en knapperig. Hou ze dan even apart en breng ze samen met de vis weer in de stoof voordat je gaat eten. Zo doen de Surinamers dat ook!
Kijk, das een mooie tip. Alleen Is het geen super kanja meer.
Maar toen ik in de winkel naast de okra ook sopropo zag liggen moest ik ook aan Suriname denken.
Samen met jou tip komt er misschien nog wel eens een mooi gerecht uit voort.

Wel heel toevallig dat je nu ook met Suriname aan komt.
Heb jij een kristallen bol of lees je kaarten of zo? 😁

Thnx voor je reactie Sander (y)
 
Rick, goede aktie.
Als je niet open staat voor verandering van spijs veranderd er niets.

Heb je de specialist ook laten oordelen.
 
Prachtig om zo je inspiratie te vinden en iets nieuws te proberen.

Het lijkt me daarnaast ook een mooie toevoeging voor t forum: elke maand een willekeurig land kiezen en gerechten uit die regio maken. Geen wedstrijd zoals de fotowedstrijd maar lekker de horizon verbreden.
 
Rick, goede aktie.
Als je niet open staat voor verandering van spijs veranderd er niets.

Heb je de specialist ook laten oordelen.
Thnx Peter

De collega heeft nog vakantie dus gaat hem niet worden
 
Prachtig om zo je inspiratie te vinden en iets nieuws te proberen.

Het lijkt me daarnaast ook een mooie toevoeging voor t forum: elke maand een willekeurig land kiezen en gerechten uit die regio maken. Geen wedstrijd zoals de fotowedstrijd maar lekker de horizon verbreden.
Thnx
Je kan ook elke maand de fotowedstrijd winnen. Dan ben je in controle 😁
 
Wat een toewijding Rick. Ik hoor ook vaak van collega's lekkere recepten maar ze maken is een volgende stap.
Vinkje van de to do en weer door!
 
Terug
Bovenaan Onderaan