Chucky69
Vuurmaker
- Berichten
- 80
Lamskarbonades barbecuen in Tandoori-stijl uit Steven Raichlen Culinair Barbecue?n, bladzijden 182 -185.
Steven: "Tandoori is de Indiase manier van barbecue?n. Hebt u er nog geen kennis mee gemaakt, hol dan naar het dichtstbijzijnde Indiase restaurant. De naam tandoori is afkomstig van de tandoor, een urnvormige lemen kuil of oven die op houtskool werkt. Bij deze techniek, ontstaan in de bakkerijen van Noord-India, kunnen de kooktemperaturen oplopen tot 370 - 500 ?C. Maar niet alleen deze hitte maakt tondoori uniek. Er is ook de tandoori-marinade, een scherpe pasta van yoghurt,gember, knoflook, citroensap en zo'n 12 specerijen. Het resultaat is een onovertroffen heerlijk barbecuegerecht."
Techniek: Direct grillen
Bereidingstijd: 8 tot 12 minuten
Voorbereidingstijd: 4 tot 12 uur voor het desgewenste uitlekken van de yoghurt, plus 4 tot 12 uur voor het marineren van het vlees
hoeveelheden gebaseerd op 4 personen:
[list type=decimal]
[*]Laat desgewenst de yoghurt uitlekken in een yoghurtzeef of andere zeef bedekt met keukenpapier of kaasdoek, boven een kom, en zet die minste 4 uur of de hele nacht in de koelkast.
[*][Letterlijke tekst:] Ontdoe de lamsracks van het vlees op de uiteinden van de ribben volgens de instructies op blz. 33 en 34, of laat de slager dit voor u doen.
[Bedoelt wordt:] Zorg dat de ribjes in het rack schoon uitsteken.
Snijd de laag vet van het vlees. Snijd dubbele karbonades van het rack en haal de buitenste ribje van elk dubbele karbonade weg.
fictief de lamsrack voorgesteld: dddddddd
in stukken van 2 gesneden: dd dd dd dd
en ontdaan van buitenste rib: do do do do
Leg de lamskarbonades in een ovenschaal.
[*]Verkruimel met uw vingers de saffraan in een kleine kom, voeg 1 eetlepel warm water toe en laat dit 5 minuten staan. Maal de knoflook en gember met een staafmixer tot een fijne pasta (misschien moet u nog 1 a 2 eetlepels warm water toevoegen). Doe de geweekte saffraan, de knoflook-gemberpasta, de uitgelekte yoghurt en room, citroensap, zout, korianderpoeder, kurkuma, peper, cayennepeper en de kleurstof (indien gewenst) in een mengkom en roer alles door elkaar.
Schep de tandoori-marinade met een lepel over beide zijden van de lamskarbonades. Laat de karbonades ten minste 4 tot maximaal 12 uur afgedekt in de koelkast marineren.
[*]Maak de barbecue gereed voor direct grillen op hoge temperatuur.
[*]Leg de karbonades, wanneer u met grillen wilt beginnen, op het hete rooster en grill tot ze op smaak zijn, 4 tot 6 minuten voor medium (ongeveer 71?C vleestemperatuur; Indi?rs hebben hun vlees liever doorbakken), of naar believen meer of minder lang. Draai na 2 minuten de karbonades 90 graden voor een mooi grillpatroon.
Bedruip de karbonades na het draaien met gesmolten boter.
[*]Leg de karbonades op een schaal en laat ze 3 minuten rusten. Dien ze op met de uienringen, citroenschijfje en strooi er wat blaadjes koriander overheen.
[/list]
tip: leg een strook alufolie onder de rib-uiteindes om te voorkomen dat ze aanbranden.
Steven: "Tandoori is de Indiase manier van barbecue?n. Hebt u er nog geen kennis mee gemaakt, hol dan naar het dichtstbijzijnde Indiase restaurant. De naam tandoori is afkomstig van de tandoor, een urnvormige lemen kuil of oven die op houtskool werkt. Bij deze techniek, ontstaan in de bakkerijen van Noord-India, kunnen de kooktemperaturen oplopen tot 370 - 500 ?C. Maar niet alleen deze hitte maakt tondoori uniek. Er is ook de tandoori-marinade, een scherpe pasta van yoghurt,gember, knoflook, citroensap en zo'n 12 specerijen. Het resultaat is een onovertroffen heerlijk barbecuegerecht."
Techniek: Direct grillen
Bereidingstijd: 8 tot 12 minuten
Voorbereidingstijd: 4 tot 12 uur voor het desgewenste uitlekken van de yoghurt, plus 4 tot 12 uur voor het marineren van het vlees
hoeveelheden gebaseerd op 4 personen:
- 1 liter volle yoghurt
- 2 lamsracks (ongeveer 700 g per stuk), of 8 dubbele lamsribkarbonades, of 16 enkele lamsribkarbonades
- 1 theelepel saffraandraden
- 1 tot 3 eetlepels warm water
- 6 teentjes knoflook, grof gehakt
- 1 stuk (5 cm) gemberwortel, geschild en grof gehakt
- 3 eetlepels room
- 3 eetlepels citroensap
- 2 theelepels grof zout
- 2 theelepels korianderpoeder
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel kurkuma (koenjit)
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 tot 2 druppels oranje voedselkleurstof (desgewenst)
- 3 eetlepels gesmolten boter
- rode-uienringen, om erbij te serveren
- citroenschijfjes
- blaadjes koriander, als garnituur
[list type=decimal]
[*]Laat desgewenst de yoghurt uitlekken in een yoghurtzeef of andere zeef bedekt met keukenpapier of kaasdoek, boven een kom, en zet die minste 4 uur of de hele nacht in de koelkast.
[*][Letterlijke tekst:] Ontdoe de lamsracks van het vlees op de uiteinden van de ribben volgens de instructies op blz. 33 en 34, of laat de slager dit voor u doen.
[Bedoelt wordt:] Zorg dat de ribjes in het rack schoon uitsteken.
Snijd de laag vet van het vlees. Snijd dubbele karbonades van het rack en haal de buitenste ribje van elk dubbele karbonade weg.
fictief de lamsrack voorgesteld: dddddddd
in stukken van 2 gesneden: dd dd dd dd
en ontdaan van buitenste rib: do do do do
Leg de lamskarbonades in een ovenschaal.
[*]Verkruimel met uw vingers de saffraan in een kleine kom, voeg 1 eetlepel warm water toe en laat dit 5 minuten staan. Maal de knoflook en gember met een staafmixer tot een fijne pasta (misschien moet u nog 1 a 2 eetlepels warm water toevoegen). Doe de geweekte saffraan, de knoflook-gemberpasta, de uitgelekte yoghurt en room, citroensap, zout, korianderpoeder, kurkuma, peper, cayennepeper en de kleurstof (indien gewenst) in een mengkom en roer alles door elkaar.
Schep de tandoori-marinade met een lepel over beide zijden van de lamskarbonades. Laat de karbonades ten minste 4 tot maximaal 12 uur afgedekt in de koelkast marineren.
[*]Maak de barbecue gereed voor direct grillen op hoge temperatuur.
[*]Leg de karbonades, wanneer u met grillen wilt beginnen, op het hete rooster en grill tot ze op smaak zijn, 4 tot 6 minuten voor medium (ongeveer 71?C vleestemperatuur; Indi?rs hebben hun vlees liever doorbakken), of naar believen meer of minder lang. Draai na 2 minuten de karbonades 90 graden voor een mooi grillpatroon.
Bedruip de karbonades na het draaien met gesmolten boter.
[*]Leg de karbonades op een schaal en laat ze 3 minuten rusten. Dien ze op met de uienringen, citroenschijfje en strooi er wat blaadjes koriander overheen.
[/list]
tip: leg een strook alufolie onder de rib-uiteindes om te voorkomen dat ze aanbranden.