BasBQ
Beef en Steak

Steven & Me Juni 2018 - Cha Sieuw/Char Siu (Kantonese babi pangang)

Edvdmm

Kooltjesharker
 
 
 
 
Berichten
144
Dit recept komt uit de Engelse versie van Project Smoke blz. 107

Ik heb dit gerecht gekozen omdat ik dit standaard bestel als ik bij de Chinees kom. Naast dat het heerlijk smaakt oogt het ook fantastisch door de mooie kleurrand aan het vlees. Voor een deel van de ingredi?nten zal je het best terechtkunnen bij een toko.

China is een van de weinige landen in Azi? met specialiteiten uit de wereldverzameling van grote gerookte gerechten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan op thee gerookte eend. De naam van dit gerecht betekent letterlijk ?aan de vork geroosterd?, een verwijzing naar de oude kantonese manier of varken te roosteren aan vorkvormige sateprikkers boven houtskool.
Tegenwoordig word Cha Sieuw bijna altijd in de oven geroosterd, maar de onweerstaanbare combinatie van zoet (suiker en honing), zout (soja en oester saus), en vet (meestal gemaakt van varkenshouder) lijkt veel op de smaak van de grote bbq-gerechten van het westen. Hierdoor ben ik me af gaan vragen wat er zou gebeuren als je dit gerecht in de bbq smoker maakt.

Ingredi?nten:
Voor het vlees en de rub:
1kg ontbeende varkensschouder (liefst doorregen met vet) ook wel bekend in nl als procureur.
3 eetlepels rietsuiker (of donkerbruine suiker)
1 eetlepel Chinees 5-kruidenpoeder
1 eetlepel vers gemalen witte peper

Voor de marinade:
3 eetlepels honing
3 eetlepel zoute sojasaus
2 eetlepels oestersaus
2 eetlepels rijstwijn (shaoxing), sake, of sherry
1 eetlepel geroosterde sesamolie
1 eetlepel hoisinsaus (optioneel)

Olie om het rek in te vetten
Kersen of appelhout

Voor het serveren (optioneel):
2 lente-ui, schoongemaakt, wit en groen dus schuin gesneden
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
120ml (1/2 cup) Chinese stijl mosterd

Bereiding:
1. Snij het vlees met de richting mee in repen van 20cm lang en 3,5cm tot 4cm breed en dik.
Doe dit in een grote schaal.

2. Maak de rub:
Doe de suiker, 5-kruidenpoeder en peper in een kleine kom en mix goed.
Strooi over het vlees en wrijf het erin aan alle kanten.

3. Maak de marinade:
Doe de honing, sojasaus, oestersaus, rijstwijn, sesamolie en hoisinsaus in een kleine schaal en mix goed.
Giet het over het vlees en zorg dat alle repen goed bedekt zijn. Bedek de schaal met cellofaan, en marineer 6 tot 8 uur in de koelkast.

4. Bereid je bbq/smoker voor op 225f-250f (107c-121c) en voeg kersen of appelhout toe.

5. Vet je rooster in. Laat het vlees uitlekken en vang de marinade op.
Leg het vlees op je rooster en rook een uur. Breng ondertussen de marinade in een pannetje aan de kook en laat dit 3 minuten koken. Nu kan je het gebruiken als een saus. Laat het lichtjes afkoelen.

6. Smeer de marinadesaus aan alle kanten over het vlees en laat het vlees verder garen tot een interne temperatuur van 71 graden Celsius (15-30 minuten meer). Leg het hierna op een schaal en bedruip met de rest van de marinadesaus.

7. Serveer, met de lente-ui en sesamzaadjes eroverheen gestrooid.
Veel mensen vinden Chinese mosterd lekker bij dit vlees.

Ikzelf lust dit vlees prima bij de rijst maar ook bij frites is dit erg lekker.
Veel plezier deze maand en moge het je smaken.
 

Stef

Sprokkelaar
Berichten
47
Als ik mijn Q goed heb gekregen met de aanpassingen ga ik dit als eerste maken. Weet nu al dat dit een favoriet van mij gaat worden!  B-) Goed en leuk recept om te testen, blij dat ik dit tegen kwam. Ik laat de foto?s en alles dan wel in dit onderwerp zien. Top!
 

Ceriel

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
7.242
Steven nr 65 is een feit.. ;)

We hadden nog trimmings van de laatste wedstrijd in de vriezer, dus als vlees gekozen voor ribtips en blokjes van een Boston Butt:
f1wVVc8.jpg


Gemarineerd en onder vacuum voor een paar uurtjes terug de koelkast in
4CCNVUF.jpg


UDS op 125gr met wat kersenhout, vlees in een alu-bak:
X77txGa.jpg


db1cuey.jpg


Na 1,5 uur vocht afgegoten en saus erbij (met de saus ging het niet helemaal goed  :-O)
PJODn4I.jpg


UlZvRic.jpg


Lekker gegeten met goed gevulde gebakken rijst!
bGp1uW5.jpg



 

Hans

BBQ Junkie
 
 
 
Berichten
5.554
Heerlijk, lusten we hier ook wel ;)
 

Ooievaar

Vuurmaker
 
 
 
Berichten
53
Hier had ik dit weekend ook zin in. Naar de Hanos gereden en een stuk procereur gehaald.

Omdat we thuis met zijn vijven zijn heb ik het vlees in vier stukken gesneden en drie stukken in de vriezer gelegd. De rest gebruikt voor dit gerecht.

De marinade laten uitlekken, vlees op de BBQ en de saus op het vuur gezet. Wat me opviel na het koken van de saus was dat er veel eiwit stolde, daarom heb ik de saus gezeefd en ingedikt met maizena. Dit gebruikt om het vlees na het roken te lakken

SR is wederom goedgekeurd thuis.
67886cfde84d1e3c595ccf4ea2e1a383.jpg
f1a1550c325eea9601ccfff486466937.jpg
d52144852f5262595ae32bad8434ea20.jpg
6754b0d7d8d2352ae6639fa20c45c0a6.jpg
8f120f264a0edb488fca03e0553287ad.jpg
eb2eb2741cce45e76445e5720ba1b98e.jpg
 
Bovenaan Onderaan