- Berichten
- 1.836
Leuk mijn beurt om een Steven en Me te verzinnen deze maand. Mijn keuze is gevallen op de Pileci Paketici, oftewel Servische kippakketjes, een gerecht uit Planet BBQ te vinden op pagina 388 tot 390.
Deze kippakketjes kun je overal in Belgrado eten, maar die van Jelena zijn Steven zijn favoriet
Ingredienten voor 4 personen:
Bereiding:
1. Verhit de olie in een kleine koekenpan(gebruiken wij hier niet een skillet voor?) en bak de bacon al roerend met een pollepel in 3-4 minuten lichtbruin. Giet de bacon en het vet in een zeef en vang het vet op in een kom. Laat de bacon en het vet afzonderlijk afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze apart.
2. Spoel de kip af onder de koude kraan en dep hem droog met keukenpapier. Gebruik je kippenbouten met bot verwijder dan het bot. gebruik je kippenborsten, snijd ze dan aan de smalle kant helemaal door en vouw ze open. Sla elk stuk kip voorzichtig plat met een vleeshamer of deegroller en bestrooi royaal met knoflookzout en zwarte peper.
3. Doe de gebakken bacon, ham en kaas in een kom en schep alles door elkaar. Leg een stuk kip met het vet omlaag op een werkblad en besmeer het met wat mosterd, Schep op de ene helft een lapel van het bacon-kaasmengsel. Vouw het stuk kip dubbel en zet het pakketje dicht met een cocktailprikker of spies. Doe dit met alle stukken kip.
4. Maak de barbecue klaar voor de directe grill methode en verhit hem tot hij matig heet is.
5. Maak het grillrooster schoon en vet het in met olie. Bestrijk de buitenkant van de kippakketjes met het bewaarde baconvet en bestrooi ze met nog wat knoflookzout en peper. Leg de kippakketjes schuin op het hete rooster. Grill ze 5-8 minuten per kant tot ze bruin en gaar zijn.
6. Leg de kippakketjes op een schaal of op borden (vergeet niet de prikkers te verwijderen). Een saus is niet nodig, maar je kunt een lepel kajmak, clotted cream of mascarpone op de kip scheppen.
Variatie:
Sommige Servische grillmeesters laten de bacon in de vulling achterwege maar omwikkelen de kippakketjes voor het grillen met repen bacon. Anderen gebruiken gesnipperde ui of fijngesneden chilipeper in de vulling. In restaurant Dacho in Belgrado worden de bijna gare kippakketjes door maismeel gehaald en dan afgebakken op de grill.
Deze kippakketjes kun je overal in Belgrado eten, maar die van Jelena zijn Steven zijn favoriet
Ingredienten voor 4 personen:
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 110 gram dik gesneden ambachtelijk gerookte bacon in reepjes van 5 mm
- 8 Kippenbouten met bot (totaal 2,5 kg), of 8 kippenbouten zonder bot met vel (1,5 kg), of 8 halve kippenborsten met vel (1,5 kg)
- knoflookzout
- versgemalen zwarte peper
- 110 gram dik gesneden ambachtelijk gerookte ham in blokjes van 5 mm
- 110 gram smaakvolle kaas, bijvoorbeeld Edammer in blokjes van 5 mm
- 1-2 ettlepels dijonmosted
- 3/4 kop kajmak, clotted cream of mascarpone (naar keuze)
- Grote houten cocktailprikkers of kleine spiezen
Bereiding:
1. Verhit de olie in een kleine koekenpan(gebruiken wij hier niet een skillet voor?) en bak de bacon al roerend met een pollepel in 3-4 minuten lichtbruin. Giet de bacon en het vet in een zeef en vang het vet op in een kom. Laat de bacon en het vet afzonderlijk afkoelen tot kamertemperatuur en zet ze apart.
2. Spoel de kip af onder de koude kraan en dep hem droog met keukenpapier. Gebruik je kippenbouten met bot verwijder dan het bot. gebruik je kippenborsten, snijd ze dan aan de smalle kant helemaal door en vouw ze open. Sla elk stuk kip voorzichtig plat met een vleeshamer of deegroller en bestrooi royaal met knoflookzout en zwarte peper.
3. Doe de gebakken bacon, ham en kaas in een kom en schep alles door elkaar. Leg een stuk kip met het vet omlaag op een werkblad en besmeer het met wat mosterd, Schep op de ene helft een lapel van het bacon-kaasmengsel. Vouw het stuk kip dubbel en zet het pakketje dicht met een cocktailprikker of spies. Doe dit met alle stukken kip.
4. Maak de barbecue klaar voor de directe grill methode en verhit hem tot hij matig heet is.
5. Maak het grillrooster schoon en vet het in met olie. Bestrijk de buitenkant van de kippakketjes met het bewaarde baconvet en bestrooi ze met nog wat knoflookzout en peper. Leg de kippakketjes schuin op het hete rooster. Grill ze 5-8 minuten per kant tot ze bruin en gaar zijn.
6. Leg de kippakketjes op een schaal of op borden (vergeet niet de prikkers te verwijderen). Een saus is niet nodig, maar je kunt een lepel kajmak, clotted cream of mascarpone op de kip scheppen.
Variatie:
Sommige Servische grillmeesters laten de bacon in de vulling achterwege maar omwikkelen de kippakketjes voor het grillen met repen bacon. Anderen gebruiken gesnipperde ui of fijngesneden chilipeper in de vulling. In restaurant Dacho in Belgrado worden de bijna gare kippakketjes door maismeel gehaald en dan afgebakken op de grill.