- Berichten
- 1.649
BBQ Vrienden,
Allereerst nog de beste wensen voor 2017, dat het maar een mooi BBQ jaar mag worden.
Voor de maand januari is het mijn beurt om een recept te kiezen. Dit recept is bedacht in mijn favoriete vakantieland Canada, en er zit een "ingredi?nt" in wat juist in deze periode nog ruim voorhanden is. Bovenal is dit een zeer, zeer eenvoudig recept. Ik ben benieuwd naar jullie verslagen.
Recept komt uit Planet BBQ en staat op pagina 162.
Op sparrenhout gegrilde steak
Canada heeft geen lange inheemse barbecuetraditie, maar de canadezen kennen wel een gerecht dat nergens anders bedacht zou kunnen zijn. Het is gecre?erd door mijn vriend Pierre Bourdon, de redacteur van mijn Frans-Canadese boeken, en bestaat uit een ribeyesteak die wordt gegrild op sparren- of dennentaken. Het is een soort briljant idee dat je bedenkt rond het kampvuur na een of twee flessen wijn, en het is niet zo gek als het lijkt. De muntachtige hars uit sparren werd tenslotte vroeger gebruikt als smaakmiddel in kauwgum en frisdrank. Bovendien verdient elk gerecht dat een grillmythe ontkracht (in dit geval dat je geen zacht hout kunt gebruiken, zoals sparrenhout of dennenhout) een plaats in dit boek. Drink er een krachtige rode wijn bij, zoals een Cahors of Cotes du Rhone.
Voor 2 personen
2 ribeyes (elk minstens 3 cm dik en 225-280 gr)
zeezout
2 kleine verse sparren- of dennentakken (de takken met naalden moeten iets groter zijn dan de steak)
1 - Maak de barbecue klaar voor de directe grill-methode en verhit hem tot hij heet is
2 - Maak het grillrooster schoon en vet het in met olie. Bestrooi de ribeyes aan beide kanten met flink wat zout en peper en leg ze dan diagonaal op het hete grillrooster. Grill ze tot ze knapperig en bruin zijn en zo gaar als je wilt: circa 3 minuten per kant voor rood. 4-5 minuten voor ros?. Druk op het vlees om te zien hoe gaar het is. keer het vlees na 1,5 minuut een kwartslag om een mooi kruislings grillpatroon te maken.
3 - Leg vlak voor de steaks klaar zijn de sparrentakken eronder en grill ze 15-30 seconden, tot ze rokerig en aromatisch zijn (als je vlammen ziet, is dat nog beter) en de steaks doordrongen zijn van de sparrenrook. Dien de steaks direct op.
Eet vooral smakelijk
Peter
Allereerst nog de beste wensen voor 2017, dat het maar een mooi BBQ jaar mag worden.
Voor de maand januari is het mijn beurt om een recept te kiezen. Dit recept is bedacht in mijn favoriete vakantieland Canada, en er zit een "ingredi?nt" in wat juist in deze periode nog ruim voorhanden is. Bovenal is dit een zeer, zeer eenvoudig recept. Ik ben benieuwd naar jullie verslagen.
Recept komt uit Planet BBQ en staat op pagina 162.
Op sparrenhout gegrilde steak
Canada heeft geen lange inheemse barbecuetraditie, maar de canadezen kennen wel een gerecht dat nergens anders bedacht zou kunnen zijn. Het is gecre?erd door mijn vriend Pierre Bourdon, de redacteur van mijn Frans-Canadese boeken, en bestaat uit een ribeyesteak die wordt gegrild op sparren- of dennentaken. Het is een soort briljant idee dat je bedenkt rond het kampvuur na een of twee flessen wijn, en het is niet zo gek als het lijkt. De muntachtige hars uit sparren werd tenslotte vroeger gebruikt als smaakmiddel in kauwgum en frisdrank. Bovendien verdient elk gerecht dat een grillmythe ontkracht (in dit geval dat je geen zacht hout kunt gebruiken, zoals sparrenhout of dennenhout) een plaats in dit boek. Drink er een krachtige rode wijn bij, zoals een Cahors of Cotes du Rhone.
Voor 2 personen
2 ribeyes (elk minstens 3 cm dik en 225-280 gr)
zeezout
2 kleine verse sparren- of dennentakken (de takken met naalden moeten iets groter zijn dan de steak)
1 - Maak de barbecue klaar voor de directe grill-methode en verhit hem tot hij heet is
2 - Maak het grillrooster schoon en vet het in met olie. Bestrooi de ribeyes aan beide kanten met flink wat zout en peper en leg ze dan diagonaal op het hete grillrooster. Grill ze tot ze knapperig en bruin zijn en zo gaar als je wilt: circa 3 minuten per kant voor rood. 4-5 minuten voor ros?. Druk op het vlees om te zien hoe gaar het is. keer het vlees na 1,5 minuut een kwartslag om een mooi kruislings grillpatroon te maken.
3 - Leg vlak voor de steaks klaar zijn de sparrentakken eronder en grill ze 15-30 seconden, tot ze rokerig en aromatisch zijn (als je vlammen ziet, is dat nog beter) en de steaks doordrongen zijn van de sparrenrook. Dien de steaks direct op.
Eet vooral smakelijk
Peter