- Berichten
- 7.307
Spareribs uit Kansas City met Bourbonsaus met bruine suiker
(Vrij vertaald en over getypt uit Planet BBQ pagina 227-229)
Amerikaanser kan het haast niet, het gerecht dat beroemd is in Kansas City en dat Kansas City beroemd maakte! Ribbetjes gerubd met kruiden, besprenkeld met appelcider en whisky en ingesmeerd met een zoete rokerige barbecue saus.
Nodig: een plantenspuit en een trechtertje, hickory (walnotenhout) optioneel is een rib rack
2 slabs spareribs (babybacks van 1,5 tot 2 kilo per stuk)
5 eetlepels suiker
4 eetlepels zoete paprikapoeder
3 eetlepels zeezout (kosher zout)
2 eetlepels lemon pepper (jonnie boer)
1 eetlepels knoflook granulaat
3/4 cup appelcider
1/4 cup bourbon of whisky
Bourbonsaus met bruine suiker (zie verderop)
Stap 1: Ontvlies de ribbetjes (Verwijder het papierachtige membraan aan de binnenzijde van de ribben)
Step 2: Meng alle droge rub onderdelen in een kom en breng die rub lekker ruim op beide zijden van de ribben. Deze rub heet ook wel 5-4-3-2-1 rub, om makkelijker de verhoudingen te onthouden. Je kunt de ribben nu meteen gaan roken maar je krijgt een fijnere smaak als je ze tenminste 2 uur (tot een nacht van tevoren) afgedekt met folie in de koelkast laat rusten.
Stap 3: Gebruik een trechtertje om de ciderazijn en de bourbon / whisky in het spuitflesje te krijgen. En meng deze lekker (elke keer weer) door te schudden.
Stap 4: In de smoker: maak de bbq klaar voor low en slow 105-120?C en leg de spareribs met de botkant op het rooster en rook ze in 4-5 uur gaar. Voeg de eerste 3 uur elk uur 1,5 kop houtsnippers toe. Spuit steeds om het uur wat van het Bourbon-cidermengsel over het vlees.
In de BBQ met de indirecte methode: maak de barbecue klaar voor de indirecte grillmethode, zet een lekbak in het midden en verhit de barbecue tot matig heet (160?C). Strooi bij een houtskoolbarbecue 1,5 kop houtsnippers over de houtskool. Voeg bij een gasbarbecue het hout toe aan de rookbak of leg ze in een rookzak onder het rooster. Leg de spareribs met het bot omlaag midden op het rooster, boven de lekbak, en sluit het deksel van de barbecue (als je weinig ruimte hebt kun je hiervoor een rib rek gebruiken). Grill de spareribs 1,5-2 uur, tot ze bruin en gaar zijn en zo mals dat je het vlees er met je vingers af kunt trekken. Bespuit de spareribs steeds om de 30 minuten met het bourbon-cidermengsel. Voeg bij een houtskoolbarbecue na 1 uur meer houtskool toe en voeg nog 1,5 kop houtsnippers toe.
Stap 5: Als het vlees gaar is, trekt het zich 1 cm terug van het bot en kun je het er met je vingers af trekken. De buitenkant is bijna zwart, maar niet aangebrand.
Stap 6: Leg de spareribs op een bord en snijd ze in porties van twee of drie ribbetjes. Serveer ze met de bourbonsaus.
Bourbonsaus met bruine suiker
Beschrijf de ideale barbecuesaus. Als je uit North Carolina komt, is het vast een dunne saus met azijn en chilipepers. Als je uit Decatur in Alabama komt, bevat hij vast ciderazijn en mayonaise. Maar als je behoort tot die barbecueliefhebbers die niet aan regionale tradities hechten, heb je vast liever een dikke, zoete tomatensaus met een licht zure smaak en een stevig rook aroma. Het soort saus dus dat ze in Kansas City al jaren op hun spareribs smeren.
Voor circa 2 koppen:
1 kop ketchup
1/4 kop bruine suiker
1/4 kop Bourbon / whisky
3 eetlepels ciderazijn, of meer indien nodig
3 eetlepels melasse
2 eetlepels worcestersaus
1 eetlepels Dijon mosterd
1,5 theelepel rookaroma (liquid smoke)
1/2 theelepel uienpoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel vers gemalen zwarte peper
Stap 1: Doe alle ingredi?nten in een roestvrijstalen steelpan en klop alles goed door elkaar.
Stap 2: Breng de saus op matig vuur aan de kook en laat hem 8-10 minuten sudderen, tot hij dik en smakelijk is. Proef de saus en voeg zo nodig meer ciderazijn toe. Doe de saus in een kom of schone pot en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Zet hem afgedekt in de koelkast en laat hem voor gebruik op kamertemperatuur komen. Hij is in de koelkast een paar weken houdbaar.
(Vrij vertaald en over getypt uit Planet BBQ pagina 227-229)
Amerikaanser kan het haast niet, het gerecht dat beroemd is in Kansas City en dat Kansas City beroemd maakte! Ribbetjes gerubd met kruiden, besprenkeld met appelcider en whisky en ingesmeerd met een zoete rokerige barbecue saus.
Nodig: een plantenspuit en een trechtertje, hickory (walnotenhout) optioneel is een rib rack
2 slabs spareribs (babybacks van 1,5 tot 2 kilo per stuk)
5 eetlepels suiker
4 eetlepels zoete paprikapoeder
3 eetlepels zeezout (kosher zout)
2 eetlepels lemon pepper (jonnie boer)
1 eetlepels knoflook granulaat
3/4 cup appelcider
1/4 cup bourbon of whisky
Bourbonsaus met bruine suiker (zie verderop)
Stap 1: Ontvlies de ribbetjes (Verwijder het papierachtige membraan aan de binnenzijde van de ribben)
Step 2: Meng alle droge rub onderdelen in een kom en breng die rub lekker ruim op beide zijden van de ribben. Deze rub heet ook wel 5-4-3-2-1 rub, om makkelijker de verhoudingen te onthouden. Je kunt de ribben nu meteen gaan roken maar je krijgt een fijnere smaak als je ze tenminste 2 uur (tot een nacht van tevoren) afgedekt met folie in de koelkast laat rusten.
Stap 3: Gebruik een trechtertje om de ciderazijn en de bourbon / whisky in het spuitflesje te krijgen. En meng deze lekker (elke keer weer) door te schudden.
Stap 4: In de smoker: maak de bbq klaar voor low en slow 105-120?C en leg de spareribs met de botkant op het rooster en rook ze in 4-5 uur gaar. Voeg de eerste 3 uur elk uur 1,5 kop houtsnippers toe. Spuit steeds om het uur wat van het Bourbon-cidermengsel over het vlees.
In de BBQ met de indirecte methode: maak de barbecue klaar voor de indirecte grillmethode, zet een lekbak in het midden en verhit de barbecue tot matig heet (160?C). Strooi bij een houtskoolbarbecue 1,5 kop houtsnippers over de houtskool. Voeg bij een gasbarbecue het hout toe aan de rookbak of leg ze in een rookzak onder het rooster. Leg de spareribs met het bot omlaag midden op het rooster, boven de lekbak, en sluit het deksel van de barbecue (als je weinig ruimte hebt kun je hiervoor een rib rek gebruiken). Grill de spareribs 1,5-2 uur, tot ze bruin en gaar zijn en zo mals dat je het vlees er met je vingers af kunt trekken. Bespuit de spareribs steeds om de 30 minuten met het bourbon-cidermengsel. Voeg bij een houtskoolbarbecue na 1 uur meer houtskool toe en voeg nog 1,5 kop houtsnippers toe.
Stap 5: Als het vlees gaar is, trekt het zich 1 cm terug van het bot en kun je het er met je vingers af trekken. De buitenkant is bijna zwart, maar niet aangebrand.
Stap 6: Leg de spareribs op een bord en snijd ze in porties van twee of drie ribbetjes. Serveer ze met de bourbonsaus.
Bourbonsaus met bruine suiker
Beschrijf de ideale barbecuesaus. Als je uit North Carolina komt, is het vast een dunne saus met azijn en chilipepers. Als je uit Decatur in Alabama komt, bevat hij vast ciderazijn en mayonaise. Maar als je behoort tot die barbecueliefhebbers die niet aan regionale tradities hechten, heb je vast liever een dikke, zoete tomatensaus met een licht zure smaak en een stevig rook aroma. Het soort saus dus dat ze in Kansas City al jaren op hun spareribs smeren.
Voor circa 2 koppen:
1 kop ketchup
1/4 kop bruine suiker
1/4 kop Bourbon / whisky
3 eetlepels ciderazijn, of meer indien nodig
3 eetlepels melasse
2 eetlepels worcestersaus
1 eetlepels Dijon mosterd
1,5 theelepel rookaroma (liquid smoke)
1/2 theelepel uienpoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel vers gemalen zwarte peper
Stap 1: Doe alle ingredi?nten in een roestvrijstalen steelpan en klop alles goed door elkaar.
Stap 2: Breng de saus op matig vuur aan de kook en laat hem 8-10 minuten sudderen, tot hij dik en smakelijk is. Proef de saus en voeg zo nodig meer ciderazijn toe. Doe de saus in een kom of schone pot en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Zet hem afgedekt in de koelkast en laat hem voor gebruik op kamertemperatuur komen. Hij is in de koelkast een paar weken houdbaar.