Voor de Steve & Me dit keer een recept uitgekozen met vis, plank gerookte forel. Het recept is afkomstig van de Amerikaanse versie van project Smoke, "Smoked planked trout" pg 191-193. Als bij gerecht heb ik gekozen voor een gerookte coleslaw tevens afkomstig uit Project Smoke, "Smoked Slaw" pg 202.
Voor de forel zijn de benodigdheden;
- Hele forel
- Grof zeezout en peper
- Verse Dille
- Citroen
- boter ongezouten
- Bacon (of katenspek)
De hele forel eerst schoonmaken (zou ik de visboer laten doen
) en na schoonmaken en droogdeppen een paar inkepingen maken in de huid met een scherp mes. De forel van binnen bestrooien met zout, peper en vullen met citroen, boter en dille. Vervolgens bacon op beide zijde van de huid leggen en met slagerstouw samenbinden tot een pakketje. Vervolgens dit op 177 graden (350 Fahrenheit) roken tot een kern tempereratuur van 60 graden.
De vis opdienen op de plank.
Steven Raichlen geeft nog als tip om de plank niet in het water te stoppen voor gebruik, maar juist even voor te branden voor een sterke rook smaak. Teven kun je een halve citroen meeroken.
Als bijgerecht leek me een frisse coleslaw wel toepasselijk.....maar dit keer gerookt om in hetzelfde thema te blijven. Dit gerecht kun je mooi maken voordat je de BBQ opstookt naar de gewenste temperatuur voor de forel.
De benodigdheden zijn;
- 1 Kleine Kool (is zijn boek geeft het groene kool aan, maar alternatief is savoy en witte kool)
- 1 Ui
- 2 wortels
- 2 stengels Bleekselderij
- 1 Appel
- 1/2 Cup Mayonaisse (is ongeveer 120 ml)
- 3 eetlepels Appelazijn
- 1 eetlepel Mierikswortel
- 3 eetlepels Suiker
- 1/2 theelepel selderijzaad
- Grof zeezout en peper
Alle groente/fruit klein snijden en in een aluminium pan leggen en vervolgens roken op een temperatuur van 107 graden (225 Fahrenheit) voor 10-15 minuten tot licht gebruind maar nog steeds knapperig.
Voor de dressing de mayonaise, azijn, suiker, mierikswortel, selderijzaad, zout en peper mengen tot de suiker is opgelost.
De dressing en salade mengen en koel bewaren tot opdienen.
Succes met de bereiding en ben benieuwd naar de ervaring en foto's.
Kaspar
Voor de forel zijn de benodigdheden;
- Hele forel
- Grof zeezout en peper
- Verse Dille
- Citroen
- boter ongezouten
- Bacon (of katenspek)
De hele forel eerst schoonmaken (zou ik de visboer laten doen

De vis opdienen op de plank.
Steven Raichlen geeft nog als tip om de plank niet in het water te stoppen voor gebruik, maar juist even voor te branden voor een sterke rook smaak. Teven kun je een halve citroen meeroken.
Als bijgerecht leek me een frisse coleslaw wel toepasselijk.....maar dit keer gerookt om in hetzelfde thema te blijven. Dit gerecht kun je mooi maken voordat je de BBQ opstookt naar de gewenste temperatuur voor de forel.
De benodigdheden zijn;
- 1 Kleine Kool (is zijn boek geeft het groene kool aan, maar alternatief is savoy en witte kool)
- 1 Ui
- 2 wortels
- 2 stengels Bleekselderij
- 1 Appel
- 1/2 Cup Mayonaisse (is ongeveer 120 ml)
- 3 eetlepels Appelazijn
- 1 eetlepel Mierikswortel
- 3 eetlepels Suiker
- 1/2 theelepel selderijzaad
- Grof zeezout en peper
Alle groente/fruit klein snijden en in een aluminium pan leggen en vervolgens roken op een temperatuur van 107 graden (225 Fahrenheit) voor 10-15 minuten tot licht gebruind maar nog steeds knapperig.
Voor de dressing de mayonaise, azijn, suiker, mierikswortel, selderijzaad, zout en peper mengen tot de suiker is opgelost.
De dressing en salade mengen en koel bewaren tot opdienen.
Succes met de bereiding en ben benieuwd naar de ervaring en foto's.
Kaspar