BasBQ
Beef en Steak

Spit kip/ krieltjes in zout/as korst

 
 

SpooN_05

Kooltjesharker
Berichten
191
De oudste dochter had zin in een kipje vant spit. Eigenlijk kwam dat goed uit, dan kon ik ineens meedoen aan de fotowedstrijd.

Dus een mechelse koekoek van 1kg600 gekocht. Deze zowel bovenhuids als onderhuids in de rub gezet.
De buikholte opgevuld met wat citroen, ui, knoflook, thijm en rozemarijn.

20230707_154002.jpg


Ineens van het moment gebruik gemaakt om deze chunks eens te testen.
Denk dat ik iets verkeerd heb gedaan want er kwam zoveel rook af. Dat ik bang was dat de buren de brandweer gingen bellen. 🙂

20230707_133340.jpg


Kipje aant spit (rond de 180°).
Toch maar een lekbakje gebruikt.
20230707_164442.jpg


Tijd om aan de krieltjes te beginnen.
De junior op 250°.

Eerst alle ingrediënten gemengd en wat water bijgevoegd tot dat het geheel niet meer aan u handen kleeft.

200gr zout
200gr bloem
200gr as uit de bbq
En was fijn gehakte thijm en rozemarijn

20230707_141615.jpg


Daarna heb ik een gietijzeren pan genomen.
Bakpapiertje erin en dan een deel van de korst erin.

20230707_161052.jpg


Dan mochten de krieltjes (480gram) erin op een bedje van hooi. Nog een takje rozemarijn en thijm erbij. En 2 takjes lavas. Heb nog wat zeezout over de krieltjes gestrooid.
20230707_161411.jpg


En dan met de rest van de korst erop en mooi aandrukken. Zodat alles mooi luchtdicht is.

20230707_161650.jpg


Dan mocht het geheel op de bbq.
Na iets meer als 45min waren ze gaar.
20230707_171056.jpg


Nog wat groentjes opwarmen en dan konden we aan tafel.

20230707_171935.jpg



20230707_171656.jpg
 
Heel erg apart met die aardappelen zo. Kippetje ziet er ook heerlijk uit. Mooie inzending voor de fotowedstrijd.
 
Wat een gave manier om de aardappelen te maken!

Soort van mini oventje.

Kippetje ziet er natuurlijk ook erg lekker uit.
 
Super origineel dit. Doet de zoutkorst ook nog iets met de smaak van de krieltjes of ziet het er gewoon onwijs cool uit?
 
knap gedaan kerel.

proefde je iets terug van die assen? gaf dat een extra meerwaarde ten opzicht van een gewone zoutkorst?
 
Thx,

Heb geen idee of de as een meerwaarde is ten opzichte van de gewone korst. Het kost in iedergeval geen geld 😀

Het was trouwens de 1ste keer dat ik iets in korst heb gemaakt.

Het rook wel fantastisch.
Ga het zeker nog is maken en mss eens wat groentjes bij steken.
 
Echt heel mooi gemaakt, de Mechelse koekoek is toch wel de nog betaalbare Rolls Royce onder de kippen.
De aardappeltjes, fantastisch. Ik zou het heel prettig vinden als je dat recept in bijgerechten plaatst. Zo blijft deze mooie en aparte bereiding voor iedereen vindbaar.
 
@Ewald denk dat ik een 16€ heb betaald voor de 1kg600 wegende koekoek.

Ga het recept er binnenkort bij plaatsen
 
Dit ziet er fantastisch uit, maakt de as nog uit in de korst?
 
Toffe bereiding van de piepers! Heel cool
 
Terug
Bovenaan Onderaan