- Berichten
- 1.437
Ben al geruime tijd fan van beef jerky en bracht af en toe eens een zakje mee uit de supermarkt. Maar aangezien de buitensporige prijzen die gevraagd worden voor een zakje, ben ik me eens beginnen inlezen zowel op het forum als op het internet.
Dan zag ik even door het bos de bomen niet meer, andere droogtijden, temperaturen,...
Gelukkig lag de keuze voor welk recept ik zou gaan wel snel vast.
Mijn eerste keuze naar vlees toe was rosbief maar uiteindelijk gekozen voor rumpsteak (er zat een prijsverschil van €4/kilo tussen beiden)
Het vlees in huishoudfolie gewikkeld en een 2-tal uren in de vriezer geplaatst.
Intussen de marinade gemaakt. Hier ging sojasaus, bruine suiker, mosterd, citroensap, honing, rijstazijn, gemalen gember, chilivlokken, gemalen zwarte peper, lookpoeder,sesamolie en nog wat water in.
Van het versnijden van het vlees heb ik geen foto maar het was best lastig om fijne plakjes van gelijke dikte te snijden.
Hier zwemt het vlees in de marinade.
Dan het geheel overgeheveld naar een vacuumzak en dit proberen vacuum trekken met mijn toestelletje van Lidl.
Ligt het aan het toestel of de zakken, maar was niet echt vacuum te krijgen.
Dit geheel meerdere keren omgedraaid opdat de marinade mooi overal op het vlees zou zitten.
Ook naar tijden voor marineren kwam ik veel verschillen tegen, dit geheel heeft 16u gemarineerd.
´s morgens de marinade afgegoten en het vlees laten uitlekken in een vergiet en dan de stukjes vlees verder droog gemaakt met wat keukenpapier.
Er bleven genoeg chilivlokken aan het reeds heerlijk geurende vlees kleven.
Terwijl ik het vlees nog wat liet drogen, stak ik de Bastard aan. Een bodempje houtskool aangestoken met 1 wokkel, wanneer de wokkel zijn werk had gedaan ,de platesetter er in en het deksel gesloten. Met mijn Signals&Billows de roostertemperatuur ingesteld op 60⁰C.
Wanneer die temperatuur bereikt werd, heb ik een blokje hickory toegevoegd en het vlees op de rooster geplaatst. Hangend was geen optie aangezien de lappen vlees anders op de platesetter kwamen te liggen.
Na enkele uren eens ff kijken.
Na een 4-tal uur waren de dunste stukjes vlees klaar. De temperatuur van de Bastard bleef mooi rond de ingestelde 60⁰C.
Uiteindelijk heb ik de temperatuur toch verhoogd naar rond de 75⁰C en de overgebleven stukken vlees regelmatig gecontroleerd. Na 6-tal uren waren ook de laatste stukjes droog genoeg.
Van 1kg rumpsteak had ik na drogen nog ongeveer 500g spicy sweet beef jerky over.
Wat is dit een machtig lekker product geworden, dit zal zeker vaker op de planning komen.
Ik deed er ´s avonds een mooie portie van mee toen ik op café ging. (Ik kan/mag mijn eigen snacks/bier meenemen op café, helpt wanneer iemand van je vrienden cafébaas/brouwer/beergeek is
)
Hij en zijn vriendin vonden de beef jerky trouwens zo lekker dat hij me gevraagd heeft om voor hen een lading te maken tegen betaling.
Dan zag ik even door het bos de bomen niet meer, andere droogtijden, temperaturen,...
Gelukkig lag de keuze voor welk recept ik zou gaan wel snel vast.
Mijn eerste keuze naar vlees toe was rosbief maar uiteindelijk gekozen voor rumpsteak (er zat een prijsverschil van €4/kilo tussen beiden)
Het vlees in huishoudfolie gewikkeld en een 2-tal uren in de vriezer geplaatst.
Intussen de marinade gemaakt. Hier ging sojasaus, bruine suiker, mosterd, citroensap, honing, rijstazijn, gemalen gember, chilivlokken, gemalen zwarte peper, lookpoeder,sesamolie en nog wat water in.
Van het versnijden van het vlees heb ik geen foto maar het was best lastig om fijne plakjes van gelijke dikte te snijden.
Hier zwemt het vlees in de marinade.
Dan het geheel overgeheveld naar een vacuumzak en dit proberen vacuum trekken met mijn toestelletje van Lidl.
Ligt het aan het toestel of de zakken, maar was niet echt vacuum te krijgen.
Dit geheel meerdere keren omgedraaid opdat de marinade mooi overal op het vlees zou zitten.
Ook naar tijden voor marineren kwam ik veel verschillen tegen, dit geheel heeft 16u gemarineerd.
´s morgens de marinade afgegoten en het vlees laten uitlekken in een vergiet en dan de stukjes vlees verder droog gemaakt met wat keukenpapier.
Er bleven genoeg chilivlokken aan het reeds heerlijk geurende vlees kleven.
Terwijl ik het vlees nog wat liet drogen, stak ik de Bastard aan. Een bodempje houtskool aangestoken met 1 wokkel, wanneer de wokkel zijn werk had gedaan ,de platesetter er in en het deksel gesloten. Met mijn Signals&Billows de roostertemperatuur ingesteld op 60⁰C.
Wanneer die temperatuur bereikt werd, heb ik een blokje hickory toegevoegd en het vlees op de rooster geplaatst. Hangend was geen optie aangezien de lappen vlees anders op de platesetter kwamen te liggen.
Na enkele uren eens ff kijken.
Na een 4-tal uur waren de dunste stukjes vlees klaar. De temperatuur van de Bastard bleef mooi rond de ingestelde 60⁰C.
Uiteindelijk heb ik de temperatuur toch verhoogd naar rond de 75⁰C en de overgebleven stukken vlees regelmatig gecontroleerd. Na 6-tal uren waren ook de laatste stukjes droog genoeg.
Van 1kg rumpsteak had ik na drogen nog ongeveer 500g spicy sweet beef jerky over.
Wat is dit een machtig lekker product geworden, dit zal zeker vaker op de planning komen.
Ik deed er ´s avonds een mooie portie van mee toen ik op café ging. (Ik kan/mag mijn eigen snacks/bier meenemen op café, helpt wanneer iemand van je vrienden cafébaas/brouwer/beergeek is

Hij en zijn vriendin vonden de beef jerky trouwens zo lekker dat hij me gevraagd heeft om voor hen een lading te maken tegen betaling.