Van een kennis heb ik onlangs een paar pakjes, aan boord gefileerde en diepgevroren haring gekregen.
Het eerste pakje ging in de pan en was heerlijk. Dit wordt het tweede pakje en deze wil ik koud gaan roken. Omdat de haring is gefileerd, is het eigenlijk geen bokking meer, maar volgens ingewijden een Brado (zie link hieronder).
Ik heb ze vaker gegeten (gekocht) en ik vind ze heerlijk, vooral met een gesnipperd uitje. Ik heb ze alleen nog nooit zelf gemaakt en daarbij komt dat dit ook de vuurdoop voor de CSG wordt. Ik heb me ingelezen en kwam hier veel info tegen:
http://smokeyjohn.nl/haring-roken
Ik heb de ontdooide haring 3 uur gezouten. In de tussentijd heb ik een soort rekje in elkaar geknutseld die 2 ovenroosters dragen. Dit geheel past en in de koelkast en in de 57 OTP. De haring ligt nu in de koelkast bij 2 graden Celsius te drogen. Ik denk dat ik ze een uur of 3 laat drogen. Daarna wil ik de CSG voor de helft vullen zodat ik rond 10 uur vanavond nog een grote vulling kan doen en de ochtend haal. Ze worden dan ongeveer 14 uur gerookt.
Na 3 uur zouten, spoelen en met keukenpapier zachtjes droogdeppen de koelkast in:
Na 3 uur in de koelkast drogen is het tijd om te roken. Ik heb een kleine rook geleider van aluminiumfolie gemaakt. Ik weet niet of het zin heeft, maar ik kreeg het idee dat de rook de kortste route volgde naar de uitgang. Nu lijkt dat niet meer zo te zijn.
De CSG doet het nog prima (19:30). Met een zaklampje schijnend zie ik rook uit de weber komen, dat komt dus wel goed. Als dit opgebrand is doe ik nog een volle lading die het tot morgenochtend moet halen.
Gisterenavond de CSG rond half 11 een nieuwe lading gegeven. Dit betekent dat de CSG op de eerste lading 6 uur heeft gerookt. Dat is langer dan ik dacht. Direct een volle lading in de CSG en verder gegaan met roken. Vanochtend om half 8 even gekeken, maar ik bedacht dat ze nog wel wat langer mochten. Uiteindelijk heb ik ze er om 09:30 eraf gehaald. De CSG rookte nog steeds en er was nog zo'n 8 cm te gaan. In totaal 17 uur gerookt. Hier het resultaat:
Uiteraard heb ik geproefd, maar helaas geen foto van het aansnijden. We vinden ze super lekker! Stiekem lekkerder dan die ik wel eens bij de visboer kocht
.
Bedankt voor het kijken.
Z.
Update na aantal dagen in de koelkast:
Ik heb er net weer een gegeten. De smaken lijken sterker te worden. Ik denk dat ik een volgende keer toch een paar uur minder lang rook. De 17 uur is toch te lang voor mijn smaak. 12 a 13 uur is denk prima. Ook vond ik deze laatste een tikkeltje te zout. Volgende keer schroef ik de tijd voor het droog pekelen terug naar 2 1/2 uur.

Het eerste pakje ging in de pan en was heerlijk. Dit wordt het tweede pakje en deze wil ik koud gaan roken. Omdat de haring is gefileerd, is het eigenlijk geen bokking meer, maar volgens ingewijden een Brado (zie link hieronder).
Ik heb ze vaker gegeten (gekocht) en ik vind ze heerlijk, vooral met een gesnipperd uitje. Ik heb ze alleen nog nooit zelf gemaakt en daarbij komt dat dit ook de vuurdoop voor de CSG wordt. Ik heb me ingelezen en kwam hier veel info tegen:
http://smokeyjohn.nl/haring-roken
Ik heb de ontdooide haring 3 uur gezouten. In de tussentijd heb ik een soort rekje in elkaar geknutseld die 2 ovenroosters dragen. Dit geheel past en in de koelkast en in de 57 OTP. De haring ligt nu in de koelkast bij 2 graden Celsius te drogen. Ik denk dat ik ze een uur of 3 laat drogen. Daarna wil ik de CSG voor de helft vullen zodat ik rond 10 uur vanavond nog een grote vulling kan doen en de ochtend haal. Ze worden dan ongeveer 14 uur gerookt.


Na 3 uur zouten, spoelen en met keukenpapier zachtjes droogdeppen de koelkast in:



Na 3 uur in de koelkast drogen is het tijd om te roken. Ik heb een kleine rook geleider van aluminiumfolie gemaakt. Ik weet niet of het zin heeft, maar ik kreeg het idee dat de rook de kortste route volgde naar de uitgang. Nu lijkt dat niet meer zo te zijn.


De CSG doet het nog prima (19:30). Met een zaklampje schijnend zie ik rook uit de weber komen, dat komt dus wel goed. Als dit opgebrand is doe ik nog een volle lading die het tot morgenochtend moet halen.
Gisterenavond de CSG rond half 11 een nieuwe lading gegeven. Dit betekent dat de CSG op de eerste lading 6 uur heeft gerookt. Dat is langer dan ik dacht. Direct een volle lading in de CSG en verder gegaan met roken. Vanochtend om half 8 even gekeken, maar ik bedacht dat ze nog wel wat langer mochten. Uiteindelijk heb ik ze er om 09:30 eraf gehaald. De CSG rookte nog steeds en er was nog zo'n 8 cm te gaan. In totaal 17 uur gerookt. Hier het resultaat:



Uiteraard heb ik geproefd, maar helaas geen foto van het aansnijden. We vinden ze super lekker! Stiekem lekkerder dan die ik wel eens bij de visboer kocht

Bedankt voor het kijken.
Z.
Update na aantal dagen in de koelkast:
Ik heb er net weer een gegeten. De smaken lijken sterker te worden. Ik denk dat ik een volgende keer toch een paar uur minder lang rook. De 17 uur is toch te lang voor mijn smaak. 12 a 13 uur is denk prima. Ook vond ik deze laatste een tikkeltje te zout. Volgende keer schroef ik de tijd voor het droog pekelen terug naar 2 1/2 uur.