- Berichten
- 314
Ik had nog nooit spareribs gedaan, want hier thuis zijn er niet echt liefhebbers voor. ik had echter een pak "dikbevleesde ribben" van Beef & Steak cadeau gehad van een oud-collega, dus ik moest er aan geloven.
Ik wilde de "Easterwood-methode" gebruiken (dus zonder inpakken), maar dat ging niet helemaal goed (te lage temperatuur, daarom in "low & slow" en niet "high & fast"). Als rub heb ik de "Pork Powder" van Don Marco's gebruikt, met een "Jack Daniel's Honey Glaze" als lak. Aangezien ik een Weber 47 compact kettle heb was het een beetje een uitdaging, maar ik heb zo'n Ikea-rekje en dan gaat het goed.
Vervolgens de ribben ontvliezen, doorsnijden, rubben, en daarna weer even terug in de koelkast. De grill aangemaakt, beetje appelhout erbij gedaan voor de rook (tip voor mezelf: rookhout mag wat later gaan raken in plaats van "NU METEEN!") en daarna de ribben er op. Uiteraard kreeg ik te maken met een "stall" zo rond de 65C (dat schijnt vaker te gebeuren) maar toen het weer begon op te lopen de lak er op, wat nog best een uitdaging is met zo'n Ikea-rekje met dikke ribben:
Na een tijdje heb ik één van de ribben er af gehaald, maar eigenlijk had die langer moeten doorgaren, maar ik zit hier met iemand die nauwkeurig insuline moet reguleren, dus ik had vandaag weinig keuze. De tweede rib heb ik daarna ook nog boven directe hitte gehad om de temperatuur op te laten lopen, maar dat is zeker geen aanrader.
Over de bast (of "bark" als je dat liever hebt) was ik erg tevreden, over de laklaag ook, en de smaakcombinatie is erg goed, maar de ribben zelf hadden een stuk malser gekund. Of ik het zeer snel zal gaan herhalen weet ik nog niet. Als ik dat ga doen: meer brandstof op de grill, eerder beginnen met grillen en vooral ook langzamer.
Ik wilde de "Easterwood-methode" gebruiken (dus zonder inpakken), maar dat ging niet helemaal goed (te lage temperatuur, daarom in "low & slow" en niet "high & fast"). Als rub heb ik de "Pork Powder" van Don Marco's gebruikt, met een "Jack Daniel's Honey Glaze" als lak. Aangezien ik een Weber 47 compact kettle heb was het een beetje een uitdaging, maar ik heb zo'n Ikea-rekje en dan gaat het goed.
Vervolgens de ribben ontvliezen, doorsnijden, rubben, en daarna weer even terug in de koelkast. De grill aangemaakt, beetje appelhout erbij gedaan voor de rook (tip voor mezelf: rookhout mag wat later gaan raken in plaats van "NU METEEN!") en daarna de ribben er op. Uiteraard kreeg ik te maken met een "stall" zo rond de 65C (dat schijnt vaker te gebeuren) maar toen het weer begon op te lopen de lak er op, wat nog best een uitdaging is met zo'n Ikea-rekje met dikke ribben:
Na een tijdje heb ik één van de ribben er af gehaald, maar eigenlijk had die langer moeten doorgaren, maar ik zit hier met iemand die nauwkeurig insuline moet reguleren, dus ik had vandaag weinig keuze. De tweede rib heb ik daarna ook nog boven directe hitte gehad om de temperatuur op te laten lopen, maar dat is zeker geen aanrader.
Over de bast (of "bark" als je dat liever hebt) was ik erg tevreden, over de laklaag ook, en de smaakcombinatie is erg goed, maar de ribben zelf hadden een stuk malser gekund. Of ik het zeer snel zal gaan herhalen weet ik nog niet. Als ik dat ga doen: meer brandstof op de grill, eerder beginnen met grillen en vooral ook langzamer.