- Berichten
- 132
Gisteren heb ik een 11 uur lange run gedaan van 3KG Pulled Pork en tja... daar kon ik uiteraard wel wat spreribs bij proppen.
Dus bij de slager 3 lekker grote ribben gehaald en zaterdag gemarineerd volgens mijn recept:
Benodigdheden marinade (voor max 4 ribs):
- spareribs zonder vlies
- 200 ml ketjap
- 50 ml olijfolie
- 4 eetlepels bruine basterd suiker
- 100 ml honing
- 2 kuipjes tomaten puree
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 theelepel kaneel poeder
- 1 thee lepel zwarte peper
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel sambal
- flinke scheut whiskey
(maar pas op het laatst)
Verder benodigd:
- rookhout (bv appel- en kersenhout)
- pakje appelsap
- vershoudfolie
- alufolie
Marinade
Neem een koekenpan en laat de olijfolie heet worden.
Doe daar de uitgeperste knoflook bij en roer het er doorheen
Daarna kan de ketjap en tomaten puree erbij.
Wanneer de puree is opgelost doe je de rest erbij (behalve de whiskey)
Het is de bedoeling om deze marine in te gaan koken.
Laat het lekker pruttelen, maar blijf roeren totdat het dikker en lekker sticky wordt.
Doe dan de whiskey erbij en roer nog even goed door.
Schenk het in een schaal en zorg dat je je pan snel schoon krijgt
Inpappen
Smeer de ribs goed in en pak strak in vershoudfolie. Ik zelf doe dit de dag van tevoren zodat het goed in kan trekken.
Leg de ribs in de koelkast tot het moment van bereiding
Het beste is dat je wat van de marinade overhoudt, zodat je de ribs nog vlug kan insmeren voordat je ze serveert
LET OP: maak hier dan geen dikke laag meer van, gewoon subtiel is goed genoeg.
Bereiden
Stel je Q in voor indirect op een temeratuur van zo'n 125 graden. Voeg het rookhout toe en leg de ribs in een rek.
Na 1,5 uur pak je ze in de folie met daarbij een scheutje appelsap. Ze zijn dan al gaar, maar voor sommigen nog niet mals genoeg.
Leg ze terug voor nog zo'n 1 a 1,5 uur. Het is maar net hoe je je bite wil hebben.
Pak ze daarna voorzichtig uit, want de ribs zijn nu ubermals. Ik smeer ze dan nog een beetje in en leg ze nog een paar minuten op directe medium hitte. Zorg dat ze niet verbranden, want dat zou zonde zijn.
Tip: de marinade zal na een dag in de koelkast niet meer smeerbaar zijn, maar een minutje in de magnetron doet wonderen.
Serveer met genoeg servetjes en geniet!







Dus bij de slager 3 lekker grote ribben gehaald en zaterdag gemarineerd volgens mijn recept:
Benodigdheden marinade (voor max 4 ribs):
- spareribs zonder vlies
- 200 ml ketjap
- 50 ml olijfolie
- 4 eetlepels bruine basterd suiker
- 100 ml honing
- 2 kuipjes tomaten puree
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 theelepel kaneel poeder
- 1 thee lepel zwarte peper
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel sambal
- flinke scheut whiskey

Verder benodigd:
- rookhout (bv appel- en kersenhout)
- pakje appelsap
- vershoudfolie
- alufolie
Marinade
Neem een koekenpan en laat de olijfolie heet worden.
Doe daar de uitgeperste knoflook bij en roer het er doorheen
Daarna kan de ketjap en tomaten puree erbij.
Wanneer de puree is opgelost doe je de rest erbij (behalve de whiskey)
Het is de bedoeling om deze marine in te gaan koken.
Laat het lekker pruttelen, maar blijf roeren totdat het dikker en lekker sticky wordt.
Doe dan de whiskey erbij en roer nog even goed door.
Schenk het in een schaal en zorg dat je je pan snel schoon krijgt

Inpappen
Smeer de ribs goed in en pak strak in vershoudfolie. Ik zelf doe dit de dag van tevoren zodat het goed in kan trekken.
Leg de ribs in de koelkast tot het moment van bereiding
Het beste is dat je wat van de marinade overhoudt, zodat je de ribs nog vlug kan insmeren voordat je ze serveert
LET OP: maak hier dan geen dikke laag meer van, gewoon subtiel is goed genoeg.
Bereiden
Stel je Q in voor indirect op een temeratuur van zo'n 125 graden. Voeg het rookhout toe en leg de ribs in een rek.
Na 1,5 uur pak je ze in de folie met daarbij een scheutje appelsap. Ze zijn dan al gaar, maar voor sommigen nog niet mals genoeg.
Leg ze terug voor nog zo'n 1 a 1,5 uur. Het is maar net hoe je je bite wil hebben.
Pak ze daarna voorzichtig uit, want de ribs zijn nu ubermals. Ik smeer ze dan nog een beetje in en leg ze nog een paar minuten op directe medium hitte. Zorg dat ze niet verbranden, want dat zou zonde zijn.
Tip: de marinade zal na een dag in de koelkast niet meer smeerbaar zijn, maar een minutje in de magnetron doet wonderen.
Serveer met genoeg servetjes en geniet!







