- Berichten
- 5.107
Bij niet doorgaan van een geweldige Sjtasiefestasie 2021, vandaag maar eens "Rubkes" gemaakt volgens de Easterwood methode.
3-2-1 was me in de koude wind toch net wat veel. Voorzag problemen met het op temp. houden van de Q over de tijd.
Dus Easterwood. Perfect bevallen.
De stevig bevleesde ribbels gekruid met een "verkesvrief" aangevuld met knoflookpoeder, gerookte paprikapoeder en uienpoeder. Ingewikkeld in folie en een nacht laten staan.
De glaze: 4 el ketchup, 1,5 el ketjap manis, < 0,5 el scherpe chilisaus, 1 el honing en 1 el bruine suiker. Geroerd en opgewarmd voor instrijken.
Dome temp. tussen de 180 en 190 C. Roostertemp. onder het margrietwiel 150 C. Buitenlucht -1 C.
Indirecte opstelling. Links en rechts een bak kokosbriketten met daarin 10 hete en 10 koude briketten.
Q uit de wind gezet, half onder het afdak. De felle, laagstaande zon, maakt foto's maken lastig.
Q, rooster en overige attributen op temperatuur van 180 C laten komen. Blikje bier in de lekbak gestort.
Twee rookenveloppen met Porky blend chips gemaakt. Net een oude stoomboot...
Ribbels erop. Deksel dicht en....bakken maar.
Breekt na een half uur het opgerolde zeil af. Op de Q, thermometerprobe in de kolen gevallen en naar de kl**. Voor de rest geen gevolgen voor vuur en ribbels.
Na 1h 35' eens gekeken. Ribbels uit het rekje gehaald. Mooie bark op de ribbels. Prikproef. Alles lekker gaar.
Eea in de glaze gezet en weer 25 min. laten liggen. Q flink geknepen. Dome temp. was bij het glazen al gezakt. Temp. in dit part van de show 145 C. op de dome.
Buigproef uitgevoerd. Structuur scheurt beetje open maar ribbel blijft intact.
Daarna de Q uit en de ribbels warm gehouden. Opgediend en aangesneden. De glaze kleurt heel donker op, maar is niet verbrand.
Gesneden en met frietjes en konijnenvoer op een bordje gelegd. Het vlees is fijn zacht en komt goed van de botjes.
Hoije.
3-2-1 was me in de koude wind toch net wat veel. Voorzag problemen met het op temp. houden van de Q over de tijd.
Dus Easterwood. Perfect bevallen.
De stevig bevleesde ribbels gekruid met een "verkesvrief" aangevuld met knoflookpoeder, gerookte paprikapoeder en uienpoeder. Ingewikkeld in folie en een nacht laten staan.
De glaze: 4 el ketchup, 1,5 el ketjap manis, < 0,5 el scherpe chilisaus, 1 el honing en 1 el bruine suiker. Geroerd en opgewarmd voor instrijken.
Dome temp. tussen de 180 en 190 C. Roostertemp. onder het margrietwiel 150 C. Buitenlucht -1 C.
Indirecte opstelling. Links en rechts een bak kokosbriketten met daarin 10 hete en 10 koude briketten.
Q uit de wind gezet, half onder het afdak. De felle, laagstaande zon, maakt foto's maken lastig.
Q, rooster en overige attributen op temperatuur van 180 C laten komen. Blikje bier in de lekbak gestort.
Twee rookenveloppen met Porky blend chips gemaakt. Net een oude stoomboot...
Ribbels erop. Deksel dicht en....bakken maar.
Breekt na een half uur het opgerolde zeil af. Op de Q, thermometerprobe in de kolen gevallen en naar de kl**. Voor de rest geen gevolgen voor vuur en ribbels.

Na 1h 35' eens gekeken. Ribbels uit het rekje gehaald. Mooie bark op de ribbels. Prikproef. Alles lekker gaar.
Eea in de glaze gezet en weer 25 min. laten liggen. Q flink geknepen. Dome temp. was bij het glazen al gezakt. Temp. in dit part van de show 145 C. op de dome.
Buigproef uitgevoerd. Structuur scheurt beetje open maar ribbel blijft intact.
Daarna de Q uit en de ribbels warm gehouden. Opgediend en aangesneden. De glaze kleurt heel donker op, maar is niet verbrand.
Gesneden en met frietjes en konijnenvoer op een bordje gelegd. Het vlees is fijn zacht en komt goed van de botjes.
Hoije.