Beef en Steak

spare ribs (Midden Oosten)

edwinteems

Sprokkelaar
Berichten
33
Hi!

Je hebt van die spareribs zaakjes her en der met van die jaloersmakende marinades. Ik denk aan een zaakje in Soest (De Nijl) of in Utrecht De Meern (Sam’s King ribs); een doorgaans zoete ketjapachtige marinade, waar volgens mij geen bbq saus aan te pas komt.. Jullie voelen hem al aankomen; enig idee welke ingrediënten daar bij komen kijken? Ketjap? Sojasaus? Bruine suiker? Wat knoflookgember pasta? Help me!
 
Ik kan je wel een voorbeeldje geven uit de oude doos.
Let wel dat de ingrediënten 1 ding zijn die moeten van goede kwaliteit zijn, de bereidingswijze bepaalt ook een zeer groot deel van het uiteindelijke resultaat.
De meeste commerciële zaken (restaurants) koken hun ribben voor, dat is geen echte BBQ maar bepaalt wel voor een groot deel de structuur van het vlees.
Op de BBQ kun je dit nabootsen door de 3-2-1 methode toe te passen waarbij je tijdens het inpakken de ribs samen met een flinke sheut/lak marinade eventueel aangevuld met wat boter en extra suiker. Dat is een kwestie van uitproberen.
Voorbeeld van een op Ketjap manis gebaseerde marinade:

150 ml. Ketjap Manis, (neem een goede zoals ABC kecap manis)
4 tl. (25 ml.) (Olijf)olie zonnebloem of arachide kan ook
2 EL. Bruine basterd suiker
50 ml. Honing
1 EL.Tomaten puree ( koop tomatenpuree in tube van bijv, Mutti dan hoef je niet een half blikje weg te gooien )
1 EL. Oestersaus (Maekru is een hele goede) Panda brand is niet lekker en bitter
1 tl. kaneel poeder
1 tl. korianderzaad poeder (ketoembar)
1 tl. komijnzaad poeder (djinten)
1 tl. zwarte peper
4 teentjes knoflook
3 tl. sambal oelek

In een ruime koekenpan fruit je de uitgeperste knoflook in de olie heet worden op laag vuur voor een minuut
voeg de rest van de ingrediënten toe en laat dit al roerend een minuut of 10 zachtjes inkoken
Giet de marinade in een kom en laat afkoelen
Smeer met een kwast je spareribs goed in met de marinade, doe dit ruim voor het bereiden 4 uur in de koelkast of een nacht.
Dir is slechts een voorzet je kunt zelf spelen met andere ingrediënten, zoals gember inderdaad of ui.

De benaming midden oosten is misschien niet zo handig gekozen, in die regio eten ze nauwelijks varken ;)
 
  • Leuk
Waarderingen: A3N
Haha, thx! Ik heb redelijk wat bbq ervaring, dus de bereidingsmethoden zijn mij allemaal wel bekend :) Ging mij echt om de marina :)

Tja, Midden Oosten.. Die uitbaters lijken mij allemaal redelijk Midden Oosters of noord Afrikaans, geen idee. De Nijl in Soest zal wel een Egyptische achtergrond hebben. Hoe ze dat doen met varkens; goeie :)
 
Ik heb een tijdje terug voor de personeelscatering nog spareribs gemaakt (oven) en die vielen goed in de smaak. Ik wil ze nog eens een keer op de BBQ maken, maar dat is er nog niet van gekomen. Het past wel in dit straatje, dus dus ik deel 'm gewoon even.

Voor de spareribs heb ik als rub 5 spice gebruikt met als binder een beetje sojasaus.

De lak heb ik gemaakt van ketjap icm met ketchup en die heb ik een paar uur op de doorkookplaat laten staan met een paar gekneusde stengels sereh, wat stukken gember, een peper in stukken, paar tenen knoflook kapot geslagen, beetje korianderzaad en sap + zesden van een sinaasappel. Sinds ik het uit de losse pols deed heb ik geen exacte hoeveelheden, maar de ketchup voeg ik toe tot de dikte het geheel goed is. Tijdens het inpakken kan je nog wat zoetstof zoals honing toevoegen. Nog wat steranijs zou ook zeker niet misstaan. Ik heb de lak een paar uur op de plaat laten staan tegen de kook aan.

Ik ben zelf geboren in Soest en heb daar bijna 20 jaar gewoond en later nog 8 jaar in Baarn. Sinds je het hebt over De Nijl in Soest ben ik wel benieuwd of je allicht ook de spareribs van 't Luykje in Soest kent? Die gaan ook in een ketjap-marinade en die zaak staat natuurlijk bekend om de ribs :). Verder alleen niets met BBQ te maken, maar evengoed lekker.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb een tijdje terug voor de personeelscatering nog spareribs gemaakt (oven) en die vielen goed in de smaak. Ik wil ze nog eens een keer op de BBQ maken, maar dat is er nog niet van gekomen. Het past wel in dit straatje, dus dus ik deel 'm gewoon even.

Voor de spareribs heb ik als rub 5 spice gebruikt met als binder een beetje sojasaus.

De lak heb ik gemaakt van ketjap icm met ketchup en die heb ik een paar uur op de doorkookplaat laten staan met een paar gekneusde stengels sereh, wat stukken gember, een peper in stukken, paar tenen knoflook kapot geslagen, beetje korianderzaad en sap + zesden van een sinaasappel. Sinds ik het uit de losse pols deed heb ik geen exacte hoeveelheden, maar de ketchup voeg ik toe tot de dikte het geheel goed is. Tijdens het inpakken kan je nog wat zoetstof zoals honing toevoegen. Nog wat steranijs zou ook zeker niet misstaan. Ik heb de lak een paar uur op de plaat laten staan tegen de kook aan.

Ik ben zelf geboren in Soest en heb daar bijna 20 jaar gewoond en later nog 8 jaar in Baarn. Sinds je het hebt over De Nijl in Soest ben ik wel benieuwd of je allicht ook de spareribs van 't Luykje in Soest kent? Die gaan ook in een ketjap-marinade en die zaak staat natuurlijk bekend om de ribs :). Verder alleen niets met BBQ te maken, maar evengoed lekker.
Dit vind ik erg leuke draadjes.
Temeer omdat er veel mensen zijn die de combinatie van de zoete ketjap en het hartige waarderen.
 
  • Leuk
Waarderingen: A3N
Zelf vind ik een Charsiuw marinade ook altijd erg lekker. Zijn veel recepten van te vinden van de bekende BBQers op YouTube. Valt altijd in de smaak.

Ook aflakken met een Teriyaki marinade geeft een Oosters (niet midden Oosters tintje).

Voor Midden-Oosters zou ik misschien eerder ribben kruiden zonder af te lakken. Maarja Midden-Oosten en varkensvlees gaat minder goed samen. Zou dan experimenten met een goede Midden Oosterse kruidenmix
 
Zelf vind ik een Charsiuw marinade ook altijd erg lekker. Zijn veel recepten van te vinden van de bekende BBQers op YouTube. Valt altijd in de smaak.

Ook aflakken met een Teriyaki marinade geeft een Oosters (niet midden Oosters tintje).

Voor Midden-Oosters zou ik misschien eerder ribben kruiden zonder af te lakken. Maarja Midden-Oosten en varkensvlees gaat minder goed samen. Zou dan experimenten met een goede Midden Oosterse kruidenmix
Zijn veel char siu achtige recepten te vinden, ook hier op het Genootschap, waarom altijd zover zoeken?
TS wil iets met een zoete ketjap manis achtige basis.
Het is altijd leuk om samen wat te freubelen. zo is ook ooit het begin gemaakt met mijn Babi Pangang saus die vervolgens pas na 10 jaar helemaal af was.
@Sticky Fingers heeft daar altijd een flink rantsoen van in de vriezer staan:ROFLMAO:
 
Laatst bewerkt:
@Sticky Fingers heeft daar altijd een flink rantsoen van in de vriezer staan:ROFLMAO:
Ja minimaal 2 liter staat altijd in de diepvries 😊 wel zonder bindmiddel want dat slaat om in de diepvries
 
Terug
Bovenaan Onderaan