- Berichten
- 3.379
Al langer als een jaar geleden ge?nspireerd geraakt door Jord Althuizen van Smokey Goodness, door een foto van een gerookte hele zalm hier op ons forum.
Die moest ik ook ooit eens maken.
Toen had ik er de barbecue niet voor...........nu echter wel.
Getriggerd door een aanbieding van de Makro, heb ik mijn stoute schoenen aan getrokken, en ben een prachtige zalm gaan halen.
72 cm lang, en 4,1 kg schoon aan de haak, wat een beest B-)
Na het schoonmaakwerk, de zalm gevuld met wat schijfjes citroen en takjes thijm, en meer niet.
Om zoveel mogelijk vocht binnen te houden ook niet de zijkanten ingesneden of iets dergelijks.
Als rookhout, heb ik een cederhouten plankje opgeofferd voor het goede doel, en deze in stukjes gedeeld.
Ondanks dat ik op moment van schrijven over de grootste uitvoering van de BGE (XL) beschik, blijk deze toch nog centimeters te kort te komen, om deze prachtige zalm te huisvesten :-O
Waar het Rib-rek (o sorry, bordenrek)van de IKEA allemaal niet goed voor is.
Helaas stopte het roken eerder als verwacht, en heeft het eindresultaat niet de kleur die ik gehoopt had te zien. (had wat meer de kleur van een gerookte makreel verwacht), en is deze niet zo mooi als Jord's exemplaar (ik weet mijn plaats weer
)
Gegaard tot 54 gr C (en nog ff laten rusten) bleek een juiste beslissing, de zalm was heerlijk sappig, en mals.
Het achteraf in plakken snijden, voor een mooi eindplaatje, ging het niet worden, en daardoor moest ik creatief zijn. (maar dat valt nog niet mee)
Uiteindelijk besloten, om de huid er voorzichtig af te halen, en de zalm in brokken te delen.
Vervolgens een sneetje brood geroosterd, met een laagje kruidenkaas, blaadjes groen, en een uit de losse pols gemaakte dressing gecre?erd.
Al met al een zeer smakelijke lunch
Ziet het er niet lekker uit of wat
Volgende x wat meer rook, en ze is perfect.
Volgende x ?, ja die gaat er zeker komen.
Wil je meer weten, neem dan ff een kijkje op mijn blog:
Smoked Whole Salmon
Mac
Die moest ik ook ooit eens maken.
Toen had ik er de barbecue niet voor...........nu echter wel.

Getriggerd door een aanbieding van de Makro, heb ik mijn stoute schoenen aan getrokken, en ben een prachtige zalm gaan halen.


72 cm lang, en 4,1 kg schoon aan de haak, wat een beest B-)
Na het schoonmaakwerk, de zalm gevuld met wat schijfjes citroen en takjes thijm, en meer niet.
Om zoveel mogelijk vocht binnen te houden ook niet de zijkanten ingesneden of iets dergelijks.

Als rookhout, heb ik een cederhouten plankje opgeofferd voor het goede doel, en deze in stukjes gedeeld.
Ondanks dat ik op moment van schrijven over de grootste uitvoering van de BGE (XL) beschik, blijk deze toch nog centimeters te kort te komen, om deze prachtige zalm te huisvesten :-O

Waar het Rib-rek (o sorry, bordenrek)van de IKEA allemaal niet goed voor is.
Helaas stopte het roken eerder als verwacht, en heeft het eindresultaat niet de kleur die ik gehoopt had te zien. (had wat meer de kleur van een gerookte makreel verwacht), en is deze niet zo mooi als Jord's exemplaar (ik weet mijn plaats weer


Gegaard tot 54 gr C (en nog ff laten rusten) bleek een juiste beslissing, de zalm was heerlijk sappig, en mals.

Het achteraf in plakken snijden, voor een mooi eindplaatje, ging het niet worden, en daardoor moest ik creatief zijn. (maar dat valt nog niet mee)
Uiteindelijk besloten, om de huid er voorzichtig af te halen, en de zalm in brokken te delen.
Vervolgens een sneetje brood geroosterd, met een laagje kruidenkaas, blaadjes groen, en een uit de losse pols gemaakte dressing gecre?erd.
Al met al een zeer smakelijke lunch



Ziet het er niet lekker uit of wat

Volgende x wat meer rook, en ze is perfect.
Volgende x ?, ja die gaat er zeker komen.

Wil je meer weten, neem dan ff een kijkje op mijn blog:
Smoked Whole Salmon
Mac