BasBQ
Beef en Steak

Smoked Tri Tip Chili

 
 
 

Dennis H

Stoker
Berichten
346
Het is weer tijd voor een nieuw experiment. We wilden graag weer eens chili con carne eten. Ik dacht bij mezelf, waarom niet eens op de BBQ proberen?
Nu weet ik dat ze nergens lekkerder chili maken dan in Texas, dus daar heb ik me door laten inspireren. Niet alleen qua specerijen en pepers, maar ook de manier van vlees bereiden.
Ik heb een mooie Canadese black angus tri tip bij de Hanos gehaald, getrimd (van 1,4 kilo naar net geen 1100 gram) en voorzien van een lekker royale lading peper en zout.
Q op 130 gezet met een blokje eik en een blokje hickory.
Vlees indirect gedaan, bij kern 49 van het rooster af, ingepakt in folie en nog even terug in de Weber.

Al het getrimde vet in de skillet gesmolten en afgegoten, de overgebleven stukjes krokant vlees toegevoegd aan de bouillon die klaar stond voor later.

Alle ingredienten naar buiten gebracht en aan de slag met de gietijzeren braadpan. Toen de uitjes lekker lagen te fruiten heb ik de tri tip in blokjes gesneden, en natuurlijk wat geproeft... Man man man wat heb ik er een zin in om met brisket aan de slag te gaan. Die smaken, hoe sappig en mals dat vlees was, die rooksmaak. Bijna zonde om in de chili te gooien.
Toch maar wel gedaan, en na een dikke 2 uur pruttelen en roeren was het tijd om te gaan eten. Wat een explosie van smaak (en hitte!); ik zal het recept ook delen.

Van de opmaak en borden helaas geen foto's, we waren te druk bezig met opeten.
Ik heb mijn nieuwe favoriete stuk vlees gevonden, machtig mooi!

Bedankt voor het lezen en tot het volgende avontuur :)
1b8706608a5ef5e1db8400d3aa2dce84.jpg
39376d10271628428d8ca4a869b68687.jpg
c62790501e89be15c4f9e6c0db834af9.jpg
c41f3b1f2c7e8fa1587b22d87652d2d2.jpg
fc468cc9912017f3f5a4df86a1a9708a.jpg
6cdfa09c9c8d2a73c30afa2f84cef2a9.jpg
bf97601b7a58d02536752c98b413ce13.jpg
5b6db2e16596228395355d9387a3557f.jpg
95d808c377ddcaac91e07139abf3c9a3.jpg
ed514b7e245769a5b98bf7589d7bbb8e.jpg


Sent from my GM1913 using Tapatalk
 
Dat was het zeker! En zelfs na 2 uur sudderen was het vlees nog steeds heerlijk mals, maar wel met structuur, geen snot.
En de combinatie van gerookt vlees, gerookte paprikapoeder, chipotles in adobo, cacaopoeder en zelfs nog wat narook van de eik tijdens het sudderen gaf een diepe complexe smaak.
Volgende keer doe ik wel de helft van de hoeveelheid chilipoeder, dit recept was duidelijk voor kenners bedoeld :D

Sent from my GM1913 using Tapatalk
 
Lekkere pot eten zo. Is het niet voordeliger om gewoon riblappen te gebruiken hier voor? Of is het structuur verschil het waard?
 
Deze tri tip was 8,50 de kilo ex btw bij de Hanos. Komt dus neer op grofweg een tientje de kilo, even duur als de riblappen (zeg maar gerust schoenzolen) van de supermarkt. Ik heb nog nooit zulk mals vlees gehad in welke stoofpot dan ook.
Dus voor mij is er geen weg meer terug :)

Sent from my GM1913 using Tapatalk
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Terug
Bovenaan Onderaan