Short ribs had ik al een tijdje op mijn lijstje staan maar nog geen geschikt moment gevonden om te maken. Gisteren kregen we vrienden over de vloer die bleven eten dus leek me dit een mooi moment.
De avond ervoor de short ribs schoongemaakt van het vlies, hard vet weggesneden en in de rub gezet.
Ik had gelezen dat short ribs erg lang kunnen duren dus wekker gezet en om 8 uur de fik er in zodat de short ribs er om 9 uur op konden. Zo gezegd zo gedaan en om 9.30 een geïrriteerde buurman aan de deur... Oeps? Als iemand tips heeft om de rook zoveel mogelijk te beperken hoor ik dat graag. Ik ga al overstappen van dammers marabu naar best charcoal acacia houtskool.
Enfin mijn vrouw er op af gestuurd om het uit te praten en die heeft dat brandje mooi kunnen blussen.
De Q bleef ondertussen wel langzaam een beetje zakken in temperatuur en na 3 uur was die gezakt van 120 naar 110 graden. Alle schuifjes telkens meer open gezet maar het bleef zakken. Op het laatste maar een beetje handmatig lucht in geblazen en toen schoot die weer naar 125 graden. Vooruit, ook goed.
Uiteindelijk heb ik hem na 4.5 uur (13.30) ingepakt, thermometer in het vlees gedaan en toen was de kerntemperatuur al 81 graden. Oh jeej, zal ik dan veel te vroeg klaar zijn?!?!
De deksel dicht gedaan en weer rustig afgewacht, maar tot mijn verbazing ging de temperatuur van de Q weer verder omhoog tot zelfs 135 graden. Uhh dit was niet de bedoeling?!?! Uiteindelijk stond bijna alles dicht en bleef hij op 135 graden. Niks aan te doen maar vooruit.
Waarschijnlijk doordat de Q zo'n hoge temperatuur had was het vlees al om 15.00 een kerntemperatuur van 92 graden. De prik test gedaan en verhip het is al klaar. Het pakketje open gemaakt en helaas was de bark niet echt krokant / hard. Toen nog even 15 minuten terug op de Q gedaan met de folie open maar eigenlijk maakte dit geen verschil. Toen er maar vanaf gehaald en in de oven gezet met een handdoek er omheen.
Toen om 16 uur heb ik hem aangesneden. De gasten hadden toch honger en nu aten we het vlees gewoon eerst en daarna de chips. Het vlees was super mals en zacht en iedereen vond het heerlijk (persoonlijk vond ik de rub te zout maar Afijn) eind goed al goed.
Genoeg leermomenten gehad tijdens deze run. Ik vraag me wel af waarom die bark zo achter bleef. Heb ik de rub te dik gesmeerd misschien?
Het is met recht een bijzonder stukje vlees waar veel tijd en moeite in gaat zitten. Of ik het nog een keer zou maken? Misschien....
Oja en natuurlijk nog de foto's !
De avond ervoor de short ribs schoongemaakt van het vlies, hard vet weggesneden en in de rub gezet.
Ik had gelezen dat short ribs erg lang kunnen duren dus wekker gezet en om 8 uur de fik er in zodat de short ribs er om 9 uur op konden. Zo gezegd zo gedaan en om 9.30 een geïrriteerde buurman aan de deur... Oeps? Als iemand tips heeft om de rook zoveel mogelijk te beperken hoor ik dat graag. Ik ga al overstappen van dammers marabu naar best charcoal acacia houtskool.
Enfin mijn vrouw er op af gestuurd om het uit te praten en die heeft dat brandje mooi kunnen blussen.
De Q bleef ondertussen wel langzaam een beetje zakken in temperatuur en na 3 uur was die gezakt van 120 naar 110 graden. Alle schuifjes telkens meer open gezet maar het bleef zakken. Op het laatste maar een beetje handmatig lucht in geblazen en toen schoot die weer naar 125 graden. Vooruit, ook goed.
Uiteindelijk heb ik hem na 4.5 uur (13.30) ingepakt, thermometer in het vlees gedaan en toen was de kerntemperatuur al 81 graden. Oh jeej, zal ik dan veel te vroeg klaar zijn?!?!
De deksel dicht gedaan en weer rustig afgewacht, maar tot mijn verbazing ging de temperatuur van de Q weer verder omhoog tot zelfs 135 graden. Uhh dit was niet de bedoeling?!?! Uiteindelijk stond bijna alles dicht en bleef hij op 135 graden. Niks aan te doen maar vooruit.
Waarschijnlijk doordat de Q zo'n hoge temperatuur had was het vlees al om 15.00 een kerntemperatuur van 92 graden. De prik test gedaan en verhip het is al klaar. Het pakketje open gemaakt en helaas was de bark niet echt krokant / hard. Toen nog even 15 minuten terug op de Q gedaan met de folie open maar eigenlijk maakte dit geen verschil. Toen er maar vanaf gehaald en in de oven gezet met een handdoek er omheen.
Toen om 16 uur heb ik hem aangesneden. De gasten hadden toch honger en nu aten we het vlees gewoon eerst en daarna de chips. Het vlees was super mals en zacht en iedereen vond het heerlijk (persoonlijk vond ik de rub te zout maar Afijn) eind goed al goed.
Genoeg leermomenten gehad tijdens deze run. Ik vraag me wel af waarom die bark zo achter bleef. Heb ik de rub te dik gesmeerd misschien?
Het is met recht een bijzonder stukje vlees waar veel tijd en moeite in gaat zitten. Of ik het nog een keer zou maken? Misschien....
Oja en natuurlijk nog de foto's !