BasBQ
Beef en Steak

Sheet metal hexagon smoker

Thomny

Tondelzoeker
Berichten
8
Ik ben bezig met een ontwerp voor een smoker... Aangezien wij op het werk kantbanken bouwen is het doel om zo min mogelijk laswerk, en zo veel mogelijk kantwerk toe te passen.

Vereiste is dat er een bakplaat op de vuurkaner zit.
Ik bleef in dubio of het een offset of reverse flow smoker moest worden. Het ontwerp is nu zo geworden dat ik beide kan. Materiaaldikte wordt 5 mm.

Ik heb de oplegvlakken voor de roosters zo gemaakt dat de GN bakken en roosters gebruikt kunnen worden. Zo ben ik hierin lekker flexibel.

Ik hoor graag jullie feedback over het ontwerp. Zowel positief als negatief.
a0c24ca8b5554aa85fcc5e2a173e77e7.jpg
72c7a1ab8cd0abc4ad00403ead8dfadf.jpg
fb8fbc291c3c001a7d3f22c741b25042.jpg


Verstuurd vanaf mijn moto g(9) play met Tapatalk
 

Just Vodka

Kooltjesharker
 
Berichten
218
Heeft de firebox isolatie (dubbel wandig)?

En vraag me af hoe de airflow is met de schoorstenen een de achterkant ipv in het midden aan de zijkant, krijg je dan geen duidelijk koudere hoeken links voor bij normaal offset en rechtsvoor bij reverse flow? Dit is slechts een vraag die ik stel, ik heb verder geen bal verstand van aërodynamica.

Maar prachtig ontwerp!
 

meinonA

Kooltjesharker
Berichten
203
Ik zou inderdaad je firebox isoleren. Wat is jouw reden om beide schoorstenen aan de achterkant te plaatsen? Ik ben eerder geneigd om beide schoorstenen aan de zijkant te maken voor een betere airflow. Nu moet de lucht de bocht om voor het naar buiten gaat. Ik heb het al eerder genoemd in een andere topic: kijk even op de website van Lone Star Grillz. Links zou ik de Texas Edition kopiëren, rechts zou ik, of hetzelfde doen, of, gezien de grote van de schoorsteen het voorbeeld van 1 van de andere smokers op die site kopiëren.
 

Thomny

Tondelzoeker
Berichten
8
Lone star grills is een mooie inspiratie bron. Die kende ik nog niet thanks!

Allereerst bedankt voor de feedback! Wordt erg gewaardeerd.

In het eerste ontwerp zaten de schoorstenen aan de zijkant... Maar dan had ik boven de bakplaat een schoorsteen hangen... Ook heb ik nu de mogelijkheid om er later nog eens een spit in te maken omdat de kopse kanten vrij zijn . Voor mij reden genoeg om de pijpen aan de achterkant te zetten.

Er zullen vast wat koude zones in komen. Maar daar maak ik me eerlijk gezegd niet zo'n zorgen over...

De firebox is niet geïsoleerd... Hier heb ik wel over nagedacht, en dan vooral de onderkant. Het lukte me alleen nog niet echt om dit in het ontwerp mee te nemen. Als je wil isoleren zou ik zeggen dat de luchtkamers ook luchtdicht moeten zijn... Dit is lastig in het huidige ontwerp.

Daarom had ik nu het idee om eventueel vuurvaste stenen onderin de firebox te leggen. Zodat er onder het vuur een grote massa warmte opgeslagen kan worden. Dit zou enigszins hetzelfde effect moeten geven als een geïsoleerde bodem.

Verstuurd vanaf mijn moto g(9) play met Tapatalk
 
Laatst bewerkt:

meinonA

Kooltjesharker
Berichten
203
aah, vandaar. Google eens naar een Santa Maria Offset Smoker. Dit is geen spit, maar wel een inspiratie hoe je dat spit ook kan oplossen op een offset.
Volg jij toevallig ook Smoking Dad BBQ op YT? Die heeft een smoker van Smoke North. Je zou evt je firebox enkelwandig kunnen maken en dan op de manier dat die smoker is gemaakt een dubbele wand erin zetten als je dat wilt.
 

Thomny

Tondelzoeker
Berichten
8
smoking dad bbq volgde ik nog niet, wel een interessante. aangezien hij zowel een akorn heeft als een offset.

inmiddels weer wat kleine stapjes verder. ik ga toch proberen om een geisoleerde bodem onder de vuurkamer te maken. nu ook even wat duidelijkere plaatjes geschoten ter lering en vermaak :)

1669065597250.png

1669065698192.png

1669065770902.png
 

meinonA

Kooltjesharker
Berichten
203
Ziet er goed uit.
Zijn dat druipbakken in je rook gedeelte? Ik ben geneigd die op de bodem te doen.
En wat is die plank linkonder?
Denk je dat je hem op wielen gaat zetten?
Wat ik zei over de schoorstenen aan de zijkant, je kan natuurlijk zoiets maken als op de foto, maar dan met je buis helemaal tegen de zijkant van je hexagon. Als je hem inderdaad er helemaal tegenaan doet ben je ook niet heel veel ruimte kwijt en dan zou je misschien er toch voor kunnen kiezen om je rechter schoorsteen ook aan de zijkant te plaatsen.

1669133040197.png
 

Thomny

Tondelzoeker
Berichten
8
dat zijn inderdaad Gastronorm bakken 1/1 ik heb de stookkamer zo uitgelegd dat zowel onder als boven 3 van deze bakken inpassen. met deze maatvoering maken ze ook roosters. waardoor ik dus flexibel ben in mijn opstelling.

ik heb een bak voor mijn bbq gereedschap. deze past precies op die plank :)
hij gaat inderdaad op 2 zwenk- en 2 bokwielen komen.

je idee voor de schoorsteen neem ik mee in mijn gedachten...
 
Laatst bewerkt:

diesel4666

Kooltjesharker
 
 
Berichten
146
Heb me ooit zitten inlezen in offset smokers, omdat ik eentje wilde aanschaffen. De plaatsing van de schoorsteen is echt wel cruciaal! Dat zou ik hier toch echt wel herzien.
Wel heel knappe tekeningen!
 

Thomny

Tondelzoeker
Berichten
8
Zou zoiets dan een beter plan zijn?? heeft nog wat finetuning nodig...

voor de reverse flow schoorsteen ga ik hem wel aan de achterzijde laten zodat ik niet boven de bakplaat kom. i.v.m. mijn ervaringen met mijn zelfbouwofyr wil ik hier liever geen concessies aan doen.

1669330006667.png
 

meinonA

Kooltjesharker
Berichten
203
haha, dat ziet er inderdaad goed uit, Ik snap inderdaad dat je hem rechts wel aan de achterkant laat.
Wat is de breedte van je firebox en wat is de dikte van je schoorsteen? evt zou het alsnog kunnen met niet te veel verlies van oppervlakte op je firebox.
Als ik de foto vd schoorsteen in je laatste post zie vind ik hem er erg compact uit zien.
Je begon zelf over dat je het deurtje van de firebox expres aan de zijkant laat voor een betere airflow.
Ik ben geneigd om met diezelfde reden je smoke collector ook enigszins symmetrisch te maken.

Het is een snelle tekening, maar dan snap je denk ik beter wat ik bedoel.

1669393305375.png
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan Onderaan