BasBQ
Beef en Steak

Schweinshaxe uit Polen.

willyowinki

Stoker
Berichten
325
Omdat men in Polen ook varkens houdt (en slacht) wilde mijn poolse vriend dat eens aantonen en nam een stuk varkenspoot mee.
Geheel gespeend van ervaring wat recepten geprobeerd te vinden en goed geslaagd op een duits forum.
Goed schoongewassen en het zwoerd (te diep) ingesneden.Maakte op het eindresultaat niets uit.

IMG_1365.JPG



Een pan met viereneenhalve liter pekelwater (half grof zeezout en half colorosozout) met een enceclopedie aan kruiden

IMG_1369.JPG


Dit is onderzijde zonder zwoerd uit de pekel gevist en drooggemaakt

IMG_1370.JPG


En dit is 'm na nog eens een paar uur in de koelkast

IMG_1371.JPG


Op indirect. Druippan/warmteverdeler gemaakt van alufolie.Tegen de scheiding aan ligt een in folie verpakt baksteentje. Goed voor de warmte en een goede tegenhouder van het scheidingsrekje. Warmte ingesteld tussen 170/180 graden.  Thermometer ingesteld op 80 graden.

IMG_1384.JPG


Na ca 3uur werd 80 graden bereikt. Oh ja,een paar stukjes druivenstokhout gebruikt voor het subtiele rooksmaakje.

IMG_1385.JPG


Nog even rondwentelen op direct totdat de blaasjes op het zwoerd verschijnen. Maakt het vel uiterst knapperig.

IMG_1386.JPG



Jongens reken maar dat dit lekker was.  De volgende ligt alweer in zijn pekelbad.En wie op de Beef en Steak sessie was...... het is de voorpoot van dat varkentje daar.
 
Mooie reportage Will, bedankt voor het delen!

Met hoeveel mensen kan je hiervan eten?
 
lekkere poot hoor, lijkt me veel vlees ja
 
Mooi werk hoor!!
 
zalig zalig,

Doe eens receptje van de pekel alstublieft.... :p
 
Frits zei:
Mooie reportage Will, bedankt voor het delen!

Met hoeveel mensen kan je hiervan eten?

In ieder geval met ??n man.  Wil je sociaal doen dan met zijn vieren aan een tafel met wat pigro en een drankje en een ieder is tevreden.
 
Leo zei:
lekkere poot hoor, lijkt me veel vlees ja

Maar toch ook een knap bot. Enne.... "lekkere poot"? .....beter is "Buitengewoon lekkere poot"!
 
Poetsertje zei:
zalig zalig,

Doe eens receptje van de pekel alstublieft.... :p

Nou vooruit dan maar....
Het varken:Het zwoerd heel lichtjes insnijden in ruitjes vorm.

De pekel:  4,5 liter gewoon drinkwater
                  1 cup gehakte (rode) ui
                  5 laurierblaadjes
                  8 knoflookteentjes in blokjes
                  1 theelepel kummel (= komijn)
                  1  "    "    paprikapoeder
                  2  "    "    zwarte gemalen peper
                  1  "    "    thijm
                  1  "    "    rozemarijn
                  1/8"    "    piment
                  1/2 cup bruine suiker

Aan het water toevoegen:
                  200 gram grof zeezout  (of keukenzout naar keuze.
                                                    Let op: dit is dan wel iets zouter).
                  150 gram colorosozout
                  Even laten inkoken;bovenstaande kruiden toevoegen;
                  koud laten worden.

Dan de poot erin 3,4,5,6 dagen lang al naar behoefte.
Daarna uit laten lekken,drogen (deppen met keukenpapier);een uurtje in de koelkast.
Daarna op het rooster,dome temperatuur tussen 165-180 graden,
kerntemperatuur instellen op 80 graden
Dat duurt zowat 3-4 uur; kan wat langer of wat korter uitvallen.
Daarna rond wentelen op direct vuur zodanig dat er blaasjes op het zwoerd verschijnen. Dat betekent een knapperig korstje en dat moet je vooral niet wegdoen maar lekker zo nu en dan opknabbelen.

OK,zo heb ik het gedaan maar het hele kruidengebeuren en de coloroso is ontzettend variabel. Colorosozout alleen maar gebruikt om te trachten de binnenkant zo roze mogelijk te houden. Of dat gelukt is? Ik heb geen vergelijk dus weet het niet.

Wat mij betreft...ik heb ervan genoten en maak het voorlopig niet anders.
Ga je het ook maken...veel plezier ermee en laat het je smaken.

                 
 
Ha Wil! Ik ben trots op je jochie! Goed recept, goeie foto's, goed uitgelegd. Alleen..... Was je mijn telefoonnummer vergeten of zo? Je had natuurlijk even kunnen bellen, was ik komen proeven. Jammer weer. ;)
 
Ziet er goed uit. Weer iets voor op de To Do lijst  :p
 
Heerlijk zo'n poot. Lekkere stampot erbij. Laat maar komen.
 
Volgens mij heb ik ook nog zo'n poot in de vriezer liggen :)
 
Lekker, lekker, lekker!
 
Zeg willyowinki kan ik niet een paar van die lekkere dingen bij je bestellen mennnnnn wat ziet dat er lekker uit
 
Dank voor het recept. Ik ga zo'n uitdaging graag een keertje aan!
 
Terug
Bovenaan Onderaan