- Berichten
- 403
Gisteren opnieuw de barbecue aangestoken. Het weer werkte niet echt mee, maar soms moet het gewoon gebeuren. Ik had nog twee mooie diamanthaasjes liggen, perfect om saté daging van te maken.
Ik begon met het maken van een sweet soy: sjalotjes en knoflook aangefruit in arachide-olie. De gezeefde olie gebruikte ik vervolgens voor de marinade van het vlees, en de achtergebleven sjalot en knoflook gingen samen met wat pinda’s en chilivlokken in de vijzel. Fijngewreven tot een geurige basis en daarna op smaak gebracht met ketjap manis. Alleen de geur al was veelbelovend.
Voor de marinade gebruikte ik de olie, samen met ketjap manis, knoflook, gember, kurkuma, komijnzaad, cayennepeper en een scheut vissaus. De diamanthaas in stukjes gesneden en een paar uur laten marineren. Lang genoeg om de smaken goed in het vlees te laten trekken.
Ondertussen ook nog even bezig geweest met de pindasaus van @Ewald . Echt leuk om te maken, en het resultaat was top. Die gaat maandag mee in een ander gerecht dat nog op de planning staat: saté ayam volgens @jokop .
Aan het einde van de middag de Smokey Joe opgestookt om uit te proberen als saté-grill. De stokjes geregen – met bewust wat vlees aan de uiteinden, want ik had ergens gelezen dat het er niet uitziet als je die punten leeg laat
Op de barbecue ging het snel: de satétjes waren vlot gaar en nog mooi rosé vanbinnen. Uiteraard er even eentje tussenuit gesneakt om ‘even te proeven of het wel goed was’. Ondertussen de sweet soy opgewarmd en daar uiteindelijk alles mee geserveerd.
Echt ontzettend lekker. De combinatie van het malse vlees met de zoet-hartige saus werkte perfect. Dit recept houden we erin. Absoluut een blijvertje.
Ik begon met het maken van een sweet soy: sjalotjes en knoflook aangefruit in arachide-olie. De gezeefde olie gebruikte ik vervolgens voor de marinade van het vlees, en de achtergebleven sjalot en knoflook gingen samen met wat pinda’s en chilivlokken in de vijzel. Fijngewreven tot een geurige basis en daarna op smaak gebracht met ketjap manis. Alleen de geur al was veelbelovend.
Voor de marinade gebruikte ik de olie, samen met ketjap manis, knoflook, gember, kurkuma, komijnzaad, cayennepeper en een scheut vissaus. De diamanthaas in stukjes gesneden en een paar uur laten marineren. Lang genoeg om de smaken goed in het vlees te laten trekken.
Ondertussen ook nog even bezig geweest met de pindasaus van @Ewald . Echt leuk om te maken, en het resultaat was top. Die gaat maandag mee in een ander gerecht dat nog op de planning staat: saté ayam volgens @jokop .
Aan het einde van de middag de Smokey Joe opgestookt om uit te proberen als saté-grill. De stokjes geregen – met bewust wat vlees aan de uiteinden, want ik had ergens gelezen dat het er niet uitziet als je die punten leeg laat

Op de barbecue ging het snel: de satétjes waren vlot gaar en nog mooi rosé vanbinnen. Uiteraard er even eentje tussenuit gesneakt om ‘even te proeven of het wel goed was’. Ondertussen de sweet soy opgewarmd en daar uiteindelijk alles mee geserveerd.
Echt ontzettend lekker. De combinatie van het malse vlees met de zoet-hartige saus werkte perfect. Dit recept houden we erin. Absoluut een blijvertje.