BasBQ
Beef en Steak

Sappige Januari - Whisky & Maple Cured Bacon

 
 
 
 
 

Sander72

BBQ Junkie
Berichten
6.771
Beste BBQ-Vrienden!

Vandaag hadden we echt iets lekkers bij de borrel... Whisky & Maple Cured Bacon.

Daartoe had ik dus een mooi stuk varkensbuik ingekocht een dikke week geleden en die heb ik in een pekel gezet van whisky, ahorn siroop, zeezout en zwarte peper en wat colorozo zout om het spek mooi op kleur te houden. Nu doe ik dit vaker met Jack Daniels of ook wel een andere Bourbon die ik voor handen heb - heel toevallig heb ik nog al eens wat verschillende whiskies voor handen - maar omdat vanwege een zeker maandelijkse uitdaging de drank echt in de hoofdrol mocht, koos ik voor een geweldige klassieker: een 10 jaar oude Glenmorangie van the Highlands.

Dank voor het leuke, originele en inspirerende onderwerp Koen!

Ik gaf daar vorige week al een kleine teaser van weg:

SDJ_0998.JPG


Het buikspekkie had lekker liggen pekelen en rijpen in de koelkast in de schuur, ik masseerde dat buikje elke keer als ik een biertje ging halen - jullie dachten toch niet echt dat ik mee deed aan die waanzin in januari? Elk ander jaar misschien best motivatie voor, maar met deze huis-arrest-ellende ga ik echt niet op een houtje bijten... dat geeft echt een prachtige kleuring:

SDJ_1024.JPG


Dus vanochtend lekker naar buiten om de tuin een fijne kersenrook geur te geven, het was best lekker heerlijk fris!

SDJ_1017.JPG


Bij het opstarten van het Groene EI pakte ik er lekker een espressootje bij, da's heerlijk wakker worden jongûh!

SDJ_1022.JPG


Dat het fris was zag je aan alles:

SDJ_1018.JPG


SDJ_1019.JPG


Dus dan maar lekker opstoken die handel:

SDJ_1021.JPG


En mezelf nog wat warmer werken voor een mooi Zweeds Kersenrookje:

SDJ_1026.JPG


SDJ_1033.JPG


Man, man, wat ruikt dat zalig, zelfs de buren komen wel eens kijken wat voor moois er gaat gebeuren... die komen op de geur af:

SDJ_1035.JPG


Besloten het spekkie over de lengte door te snijden om het beter te portioneren te maken en de rook nog wat lekkerder te kunnen verdelen:

SDJ_1040.JPG


Na een paar uurtjes in de tuin vond ik het tijd voor een mooi bier, het was tenslotte al januari:

SDJ_1077.JPG


Een heerlijke dikke romige Jetser van Kees uit Middelburg... dikke chocolade, heerlijk.

Het waren so wie so al twee prachtige stukken geworden, maar ze worden alleen maar mooier na een paar uurtjes met wat warme kersenrook:

SDJ_1042.JPG


Je bent van de Foodporn of niet... daar gaan we:

SDJ_1044.JPG


Tja, toen moesten we natuurlijk gaan werken aan een mooie finale voor alle liefhebbers op het Genootschap... Poes Loes ging daar eens goed voor zitten, die vond het maar wat interessant!

SDJ_1074.JPG


Ik ben dik tevreden met de plaatjes:

SDJ_1049.JPG


SDJ_1061.JPG


Het was echt heerlijk smullen... de rest gaat vanavond bij de zuurkool stamppot met een mooie eigen gestopte en gerookte rookworst, hatsekidietjes!

Lieve groeten uit de Foodporn Factory, bedankt voor het lezen en veel plezier bij de wedstrijd!
 
Lekker spekkie voor ut bekkie. Die caramel stout wordt hier zo de afsluiter. Briljant.
 
Machtig hij dat spek! Goed gedaanEn dat dry January ben ik ook niet zo van

Verstuurd vanaf mijn STK-L21 met Tapatalk
 
Ik krijg er spontaan trek in. En heerlijke foto's weer. Foodporn waardig
 
Lekker. Mooi klaar gemaakt.
 
Lekkere stuukte spek gemaakt
De pekel zal er vast lekker in gemasseerd zijn van de week 😉
 
Wauw, wat een foto’s! En leuk geschreven text. Had graag wat geleerd over de temperaturen, gaartijden en kerntemperaturen.
Deze foto’s zijn echte foodporn👌🏼👌🏼👌🏼Dit is smullen geweest
 
Wauw. Weer een machtig mooie reportage en een dito gerecht
Nou wil ik dit ook gaan maken 😋

"ik masseerde dat buikje elke keer als ik een biertje ging halen"
Spekkie Is volgens mij vaker gemasseerd dan een 4 daagse loper
 
Sander, wat een waanzinnig mooie rapportage weer. Die detail foto's van het eitje, werkelijk geweldig! De blik van Loes; "are you going to finish that, or what?"

Heerlijk. Ik heb net zo genoten van t verhaal als jij van de spek. Proost kerel
 
Wat een heerlijke bijdrage weer..
 
Wauw, wat een foto’s! En leuk geschreven text. Had graag wat geleerd over de temperaturen, gaartijden en kerntemperaturen.
Deze foto’s zijn echte foodporn👌🏼👌🏼👌🏼Dit is smullen geweest

Tja, dit is geen recept maar een jongensboek natuurlijk... maar ik help je graag op weg. Low en slow dus indirect bij een graad of 110°C barbecuen voor een uurtje of 3 denk ik naar een kern van ca. 74°C. Je kan daarna nog wat krokanter afbakken met reverse sear maar dat vond ik vandaag niet nodig. Boterzacht spek, super lekker bij de borrel.
 
Mooi stuk bacon geworden Sander en dan ook nog met een lekkere Glenmorangie erbij 🥃 maar Poes Loes steelt toch wel de show 😍 ze is een hele mooie dame geworden.
 
mooie reportage geworden ! ik ben een echt wijn-drinker, maar dat biertje ziet er toch ook wel erg goed uit !
 
Terug
Bovenaan Onderaan