BasBQ
Beef en Steak

Ruzie met deksel van mijn Weber GBS 5775

GuiltyNL

Sprokkelaar
Berichten
49
Ik heb helaas ook problemen met het deksel van mijn Weber 5775. De tips van @noskos gezien en bekeken, maar helaas lijkt ik een ander probleem te hebben. Het scharnier kan ik niet laag genoeg zetten, waardoor hij aan de scharnierzijde zo'n 2 a 3 mm blijft zweven.

Ticket bij Weber geopend, maar daar zijn ze nu niet zo vlot met de hulp.

Ik heb even wat rookhout gebruikt om de lekkage te testen en die is echt aanzienlijk. Omdat hij over ruim 3/4 van het deksel zuurstof vals aanzuigt, is de temperatuur ook lastig te regelen. Hij blijft steken op zo'n 150 graden met briketten.

Weberdeksel.jpg


Het scharnier zit op de laagste stand, zie bovenste moeren (best gek, omdat op de onderste genoeg ruimte over is om de schuiven):

Weberscharnier.jpg


En je ziet hier duidelijk dat het deksel dan alsnog 2 a 3 mm boven de ketel zweeft (moeren zitten hier even tijdelijk los, omdat ik mijn best deed om 'm verder naar beneden te krijgen, zonder succes):

Weberkier.jpg


Ticket bij Weber geopend, maar daar wil het nog niet zo vlotten. Ze hebben het waarschijnlijk druk nu.

Iemand een idee? Doe ik iets fout? Het lijkt erop dat de tolerantie van de voorgeboorde gaten bij mijn Weber niet lekker zit.
 
Kan je nog schuiven waar het deksel aan het scharnier vast zit? Misschien dat het scharnier nog hoger aan het deksel vast gezet kan worden.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Ik heb dat geprobeerd, daar zit eigenlijk geen tolerantie in. Er gaan een soort boutjes in met een vierkante inleg die er redelijk strak in gaat. Zelfs van links naar rechts valt er weinig te stellen. Ik heb het idee dat die gaten allemaal net niet goed gepositioneerd zijn, maar ik weet niet hoe die gaten geponst worden bij Weber.

Heb daar tijdens mijn puzzel ook een foto van gemaakt. Van links naar rechts is wel wat ruimte, maar ook minder dan je verwacht, omdat beide boutjes aan de binnenkant van de gaten in het deksel terecht komen. Maar van boven naar beneden is er eigenlijk helemaal geen stelmogelijkheid (en wellicht is dat ook goed, omdat een deksel anders weer makkelijk scheef kan komen te staan.

Webertolerantie.jpg
 
Er zitten ook verschillen in productie zo lijkt het. Want als ik kijk naar het filmpje van @noskos, dan zie je dat bij hem de onderste moeren een stuk hoger in de sleuven passen van het scharnier dan bij mij. Het lijkt er bij mij wel op alsof de bovenste sleuven niet lang genoeg gemaakt zijn.

Zie hier, zijn sleuven lijken onderop korter dan die van mij en zijn moeren zitten ook een stuk hoger in die sleuven, wat bij mij niet mogelijk is, omdat die bovenste sleuven zo kort zijn:

 
Het lijkt dan inderdaad dat jouw weber een productiefout heeft. Je zou de bovenste sleuven van het scharnier wat uit kunnen vijlen maar dat wil je liever niet natuurlijk.
 
Ik wacht inderdaad nog even de reactie van Weber support af. Het is op te lossen door te gaan veilen en ik ben daar handig genoeg voor, maar ik vind het een beetje suf voor een gloednieuwe bbq.

Ik had namelijk ook nog ruzie met het deksel, de uitsparingen in het deksel om het scharnier aan te bevestigen zitten voor het mooie te ver uit elkaar. Daardoor vallen beide moeren helemaal aan de binnenkant van de uitsparingen en is er geen mogelijkheid om te schuiven van links naar rechts.

Toen bleek ook nog eens dat daardoor een hoekje van het vierkante deel van de moer op het afgeronde deel van de uitsparing viel, waardoor deze met het vastzetten naar binnen is gedrukt. Email eraf gesprongen daardoor. Heb ik ook gemeld aan weber. Als je goed kijkt zie je een afdruk van het hoekje erin staan:

Weberemail.jpg
 
Wat jammerlijk allemaal zeg...

Ikzelf heb de gewone Weber 57 om het zo maar te zeggen, dus zonder scharnier maar daar ontsnapt ook wel eens wat rook waar het niet hoort.
Mocht Weber niet met een goede oplossing komen (wat ik me niet voor kan stellen) zou je net als bij een kamado een strook vilt kunnen gebruiken om de deksel sluitend te krijgen.
 
Inmiddels heeft Weber gereageerd en ik krijg een nieuw deksel en een nieuw scharnier toegestuurd.

Vilt heb ik liggen, maar ik wilde het er nog niet opplakken, omdat die kier zo enorm was. Dus na het herstel komt ook vilt erop, om hem helemaal dicht te krijgen. šŸ™Œ

@WilcoD Mooie Donkervoort trouwens ;)
 
Inmiddels heeft Weber gereageerd en ik krijg een nieuw deksel en een nieuw scharnier toegestuurd.

Vilt heb ik liggen, maar ik wilde het er nog niet opplakken, omdat die kier zo enorm was. Dus na het herstel komt ook vilt erop, om hem helemaal dicht te krijgen. šŸ™Œ

@WilcoD Mooie Donkervoort trouwens ;)

Eind goed al goed, of is dit te vroeg gejuicht?

Die donkervoort heb ik een keer in mogen rijden, wat een feest is dat zeg :devilish::devilish::devilish:
Dat vergeet je nooit weer, auto van 800 kilo en dik 400 pk :cool:
 
Als je de oude deksel en scharnier niet terug hoef te sturen, Scharnier uit vijlen deksel email lak bestellen en bij tippen dan scharnier vast zetten en een vulring ertussen. kan je de oude nog mooi gebruiken.
 
Ik heb ook een tijdje gesleuteld en geprobeerd.
De veren los gehaald en eerst geheel gesteld. Past nu beter.
Los daarvan, is knullige constructie van Weber
 
Ja de constructie lijkt niet helemaal robuust. Mijn zoontje deed het deksel open en liet 'm het laatste stuk los, dat vond de boel niet zo leuk. :unsure:
 
Vandaag de vervangende spullen binnengekregen. Gemonteerd en hetzelfde probleem. Het deksel bleef zweven aan de kant van het scharnier. Ik heb daarom besloten om het scharnier uit te vijlen. Links zie je het uitgevijlde exemplaar, rechts het originele exemplaar. Het valt meteen op dat de bovenste sleuven eigenlijk heel raar kort zijn, zeker in verhouding tot de onderste sleuven. Hierdoor was de verstelmogelijkheid wel erg beperkt:

ACtC-3fk-1VQUnjsFHYjfynAIufLHSW409CNZ2VctIz8ecSWNIP8nVcPRlb1PAzSWI-36Xofa_P86lKbbfrRUYZ7eLIJj5YN6EYy-K8TzQvzV3K5kqPQJIpEa7RSA-lNdZwp17GymjyTL7KTycnNizi8ZufoIQ=w2515-h1885-no


Ik was blij en begon met plakken van vilt op mijn nieuwe deksel! Bijna klaar, dacht ik....

Het scharnier ging weer op de Weber en omdat ik de moeren van het eerste scharnier inmiddels een aantal keer erop en eraf had gehad, besloot ik om bij mijn definitieve montage de nieuwe moeren te gebruiken. Een moer kwam vrij vlot vast te zitten en die wilde niet verder. Hoewel ik het kunststof sleuteltje gebruikte, omdat ik niet teveel kracht wilde zetten, ging de moer geen kant meer op. Dus de metalen sleutel gepakt om het moertje los te halen. Niet dus, zo vast als een huis. Dus meer kracht zetten en *tik* draadeind kwam los van het achterplaatje.

Daar zat ik dan. Een los draad eind, met een moer die niet meer voor of achteruit wilde. Alles geprobeerd, maar het moertje zit zo vast als een huis.

Hier zie je dat het draadeindje los is gekomen van het plaatje:
ACtC-3c5gUZLbjBmV5xnIfAaTm2AJfTgSIAl28kHkJr8eUelwBPUrKjEEHbQb058_uw4B2GLsbmZMGQQ8SPb0Z3Olt6HdSE8QzOzkx3Q5iemlXSbETTglJo7bVFmDVI4cwqCJSdsk7pr9RlpYrnM5wzWQJn2Ag=w2515-h1885-no


En hier zie je dat het moertje helemaal niet ver op het draadeind zit:

ACtC-3ePfOlr7LXvIG3SxbsFlQcct9Ir08GZbvKsbwpsyZIJAgpaadqqDYyHWudXR8Na2tV4vXrx8mOv8APX5MhyYqA8NtfYhhGwA0quZIOjUYQLdoxlvCIpJJs1i4ig5UpyBNHq-dln8tcKRXjTPfDwxuNVDw=w1415-h1885-no


Ik heb alles geprobeerd: draadeind doorzagen, maar te weinig ruimte scharnier beschadigde. Geprobeerd om draadeind uit te boren, maar te weinig grip, geprobeerd om het plaatje om te buigen, maar het materiaal is te sterk.

Dus na uren tobben gestopt en ben geƫindigd met een onbruikbare barbecue. Woensdag staat er een barbecue gepland, dus Weber maar weer gemaild. En ik ga ze morgen meteen maar even bellen.
 
rvs boutjes neem ik aan? Altijd monteren met een likje vet, anders gaan ze "vreten" en dan is afzagen de enige remedie helaas. :cry:
 
Ja RVS boutjes met een soort gripsysteem aan de buitenzijde. Deze zat helemaal vastgevreten.

Zojuist met hulp van mijn vrouw wel los kunnen zagen nu. Wordt vervolgd!

ACtC-3dAKZR3WluQg6dbd11MJjvlRP1KD20KvXKUnW8d9JfnMOFfNAUbfpSlM3MUnFumlN8N4_1kUcKcTt8nL-g7DsYViH_TXO69Zptebt1TDfM-0zftH4Gz2yzyBWBS3x9zi9hHO-oRg8yI_-S2htixUIOwWw=w1703-h1278-no
 
Laatst bewerkt:
Jeetje wat een geouwehoer zeg.
Dit is dus niet een heel goed doordacht iets van Weber?
 
Ik weet het niet, deels wel. Ik vermoed dat het vanuit de fabriek niet helemaal lekker zit met de toleranties van de onderdelen en dat is best zonde.

Als je Googled op dit model, dan vind je verschillende problemen met het deksel en het scharnier. De meeste problemen die gemeld worden is dat het deksel omhoog komt, omdat de veren te sterk zijn. Dat probleem heb ik dan weer niet. Bij mij zakt het deksel prima naar beneden.

Maar dat het scharnier voor mijn exemplaar niet ver genoeg naar beneden geschoven kon worden, waardoor het deksel aan de kant van het scharnier 2 a 3 mm bleef zweven, is natuurlijk wel een misser. Nu ben ik handig en heb ik het juiste gereedschap om die sleuven verder uit te vijlen, maar dit is niet iets wat je wil als je een gloednieuwe barbecue hebt gekocht. Ik ben totaal 6 uren bezig geweest om alles voor elkaar te krijgen.

Wat me ook opvalt, is dat de onderdelen van het scharnier niet goed genoeg gebogen zijn in de fabriek. Het deel dat op het deksel gemonteerd moet worden, heb ik op de bankschroef bij moeten buigen om hem goed aan te laten sluiten op de ronding van het deksel. Deed ik dat niet, dan stond het beugeltje aan de buitenzijde flink af. Met het vastzetten kreeg ik vervolgens het effect dat - overdreven gezegd - het deksel iets ovaal werd getrokken. Waarvoor de linker en de rechterkant van het deksel (door het trekken) omhoog kwamen.

Datzelfde effect, dus iets ovaal trekken, krijg je ook met de ketel. Het scharnier heeft namelijk hetzelfde probleem. Als je het scharnier vastzet, trekt het aan de ketel, waardoor ook de ketel niet helemaal rond meer is.

Ik heb het gemeten, zonder spanning van de beugel is het deksel netjes rond, hetzelfde geldt voor de ketel. Zodra de beugel en het scharnier vast worden gezet, zijn beide delen niet helemaal rond meer. Het scheelt zo'n 3 millimeter in diameter. Dat lijkt weinig, maar het zorgt er dus ook voor dat de voor en achterzijde ietsje omhoog komen en de linker en de rechter kant ietsje naar beneden getrokken worden.

Ik heb nu dus een deksel dat voor en achter sluit en links en rechts (door het trekken van het scharnier en beugel) iets open staat. Ik heb op het deksel vilt geplakt, maar ik heb nog steeds lekkage (gisteravond getest). Weliswaar minimaal, maar ik denk dat er links en rechts 1 a 2 mm ruimte is en dat is voldoende om een rookgordijn te maken tijdens het roken. :) Zodra ik het scharnier loshaal en het deksel er los op leg, is de lekkage verholpen. Maar ja, zie dan maar eens het deksel eraf te krijgen.
 
Ik heb nogmaals het deksel losgehaald en iets hoger gemonteerd vervolgens. Daarna de rondheid van de ketel en het deksel opgemeten en aan de 'bolle kanten' ietsje geduwd. Nogmaals en test gedaan en nu meer succes. Ik heb alleen nog minimale lekkage aan de linkerkant, maar dat is zo weinig dat het te verwaarlozen is. Ik ben dus blij!

De service van Weber is trouwens wel heel fijn. Ze zijn behulpzaam gebleven en hebben me nog een aardigheidje gratis nagestuurd om de pech die ik had te verzachten. Erg fijn!
 
Lekker man, dan nu maar fijn die Weber opstoken en lekkere gerechten maken.
Het is een fijne BBQ.
 
Terug
Bovenaan Onderaan