- Berichten
- 459
Alle goede gerechten beginnen met het zoeken naar de beste ingredienten.
Veel soepen, sauzen, stoofschotels, ragouts, etc beginnen met een goede fond.
Fond is een soort van geconcentreerde bouillon. Het bevat wat meer gelatine dan standaard bouillon.
Je kan fond katn en klaar in de supermarkt kopen.
Probeer onderstaande recept eens en je koopt nooit meer van die fabriekszooi.
Ingredienten:
Kalfsbotten met wat vlees eraan. Ik heb bij dit recept gekozen voor ossenstaart.
Wortel
Ui
Tomatenpuree
Smaakmakers:
Majoraan
Tijm
Salie
Rozemarijn
Peper
Knoflook
Kruidnagel
Laurier
Peterselie
Bleekselderij
Paprika
Tomaat
Restje rode wijn
Waarom weet ik niet maar gebakken vlees geeft een betere smaak af dan rauw vlees.
Dus eerst gaan de botten en vlees in een braadslee bij 180 graden de oven of BBQ in.
Na 45 minuten smeer je tomaten puree over het vlees en gooi je er wortel en ui bij en gaat ie terug de oven of BBQ in.
De harde uienschil bevat veel bruine kleurstof en geeft de fond een mooie donker bruine kleur.
Je kan de schillen er uit laten voor een lichtere fond. Voor de smaak maakt het niks uit.
Nu heb je 45 minuten om alle smaakmakers in huis bijelkaar te zoeken. Hier zijn geen regels voor. Doe gek en post het resultaat als je iets unieks gevonden heb. Ik zelf gebruik geen zout. Zout is een smaakversterker en die ga je echt niet nodig hebben. Zodra je fond klaar is heb je Umami met hoofdletter u.
De smaakmakers gooi je in je DO en daarboven op leg je de botten en vlees.
Ik had nog een restje rode wijn en die heb ik er bij gedaan. Nog nooit eerder gedaan maar volgens mij kan dat best lekker worden. De rest van de DO vul je met water en dan kan het toverwerk beginnen.
Vandaag wilde ik houtskool halen maar alles was op bij de Hanos. :-/
Dus nu voor het eerst met briketten in het ei. Heb de hele vuurkorf gevuld en ga eens kijken hoelang ik deze sessie kan rekken.
Voor optimaal resultaat moet het minstens 8 uur trekken. Het hoeft niet te koken. Als de temp tussen de 80 en 100 graden ligt ben je goed bezig.
Vandaag om 14:00 ging de DO het ei in. Ik laat hem staan tot de briketten op zijn. Ben benieuwd of dat de 24 uur gaat halen.
Tot morgen.
Veel soepen, sauzen, stoofschotels, ragouts, etc beginnen met een goede fond.
Fond is een soort van geconcentreerde bouillon. Het bevat wat meer gelatine dan standaard bouillon.
Je kan fond katn en klaar in de supermarkt kopen.
Probeer onderstaande recept eens en je koopt nooit meer van die fabriekszooi.
Ingredienten:
Kalfsbotten met wat vlees eraan. Ik heb bij dit recept gekozen voor ossenstaart.
Wortel
Ui
Tomatenpuree
Smaakmakers:
Majoraan
Tijm
Salie
Rozemarijn
Peper
Knoflook
Kruidnagel
Laurier
Peterselie
Bleekselderij
Paprika
Tomaat
Restje rode wijn
Waarom weet ik niet maar gebakken vlees geeft een betere smaak af dan rauw vlees.
Dus eerst gaan de botten en vlees in een braadslee bij 180 graden de oven of BBQ in.

Na 45 minuten smeer je tomaten puree over het vlees en gooi je er wortel en ui bij en gaat ie terug de oven of BBQ in.
De harde uienschil bevat veel bruine kleurstof en geeft de fond een mooie donker bruine kleur.
Je kan de schillen er uit laten voor een lichtere fond. Voor de smaak maakt het niks uit.

Nu heb je 45 minuten om alle smaakmakers in huis bijelkaar te zoeken. Hier zijn geen regels voor. Doe gek en post het resultaat als je iets unieks gevonden heb. Ik zelf gebruik geen zout. Zout is een smaakversterker en die ga je echt niet nodig hebben. Zodra je fond klaar is heb je Umami met hoofdletter u.

De smaakmakers gooi je in je DO en daarboven op leg je de botten en vlees.

Ik had nog een restje rode wijn en die heb ik er bij gedaan. Nog nooit eerder gedaan maar volgens mij kan dat best lekker worden. De rest van de DO vul je met water en dan kan het toverwerk beginnen.

Vandaag wilde ik houtskool halen maar alles was op bij de Hanos. :-/
Dus nu voor het eerst met briketten in het ei. Heb de hele vuurkorf gevuld en ga eens kijken hoelang ik deze sessie kan rekken.
Voor optimaal resultaat moet het minstens 8 uur trekken. Het hoeft niet te koken. Als de temp tussen de 80 en 100 graden ligt ben je goed bezig.
Vandaag om 14:00 ging de DO het ei in. Ik laat hem staan tot de briketten op zijn. Ben benieuwd of dat de 24 uur gaat halen.
Tot morgen.
