- Berichten
- 40
Al een tijdje maak ik verse worst en in de winterperiode verschillende droge worsten, maar nog nooit heb ik rookworsten gemaakt. Ik zag een draadje hier voorbij komen en dacht; dat is leuk om te proberen.
Voor de worst heb ik een "standaard recept" voor rookworst gebruikt;
- varkensvlees (30% vetpercentage ongeveer)
per kg;
- 16 gram nitrietzout
- 3 gram witte peper
- 1 gram foelie
- 1 gram koriander
- 2 gram dextrose
- 100 ml ijswater
Ik had 1,6 kg vlees en heb daarmee drie worsten gemaakt in varkensdarm en twee stuks in collageen darm. Gewoon om het verschil in structuur en smaak te ontdekken. De worsten heb ik een dag in de koelkast gehangen om te drogen.
Het was een mooie kans om mijn nieuwe smoker tube uit te proberen. Dus heb ik de rookworsten eerst koud gerookt in de wsm. Met een "champions blend" pellets (pecan, kers en witte eik). Het was voor mij een gok hoe lang ik zou gaan koud roken. Ik heb gekozen voor 4 uur, omdat de smoker tube behoorlijk rook genereert (ten opzichte van een cold smoke generator). Ik wilde er zeker van zijn dat ik niet zou overroken. Dat zou zonde zijn.
Na het koud roken heb ik een opgestookte starter briketten/houtkool toegevoegd, de wsm rustig naar 90 graden gebracht en de worsten gegaard in drie uurtjes. De temperatuur bleef hangen op 62 graden, maar toen vond ik het genoeg.
Daarna 10 minuten afgekoeld in oud water en vervolgens een nachtje in de koelkast tot rust laten komen in vetvrij papier. Als laatste 4 van de 5 worsten gevacumeerd en ingevroren. De 5e worst gaat de dag niet overleven.
De smaak is goed. Je proeft de kruiden goed terug. Je proeft ook duidelijk verschil tussen de varkensdarm-versie en de collageen-versie. Maar beiden zijn prima hoor! Volgende keer ga ik langer koud roken. De tijd verhogen naar 6-8 uur. En de worst tussendoor drogen op 40 graden (wsm zonder waterpan). Dat kan de worst denk ik prima hebben. Dan zal de verkleuring ook dieper zijn.
Maar al met al is het behoorlijk goed gelukt vind ik. Zeker voor de eerste keer
Wat een leuke hobby hebben we toch!
Voor de worst heb ik een "standaard recept" voor rookworst gebruikt;
- varkensvlees (30% vetpercentage ongeveer)
per kg;
- 16 gram nitrietzout
- 3 gram witte peper
- 1 gram foelie
- 1 gram koriander
- 2 gram dextrose
- 100 ml ijswater
Ik had 1,6 kg vlees en heb daarmee drie worsten gemaakt in varkensdarm en twee stuks in collageen darm. Gewoon om het verschil in structuur en smaak te ontdekken. De worsten heb ik een dag in de koelkast gehangen om te drogen.
Het was een mooie kans om mijn nieuwe smoker tube uit te proberen. Dus heb ik de rookworsten eerst koud gerookt in de wsm. Met een "champions blend" pellets (pecan, kers en witte eik). Het was voor mij een gok hoe lang ik zou gaan koud roken. Ik heb gekozen voor 4 uur, omdat de smoker tube behoorlijk rook genereert (ten opzichte van een cold smoke generator). Ik wilde er zeker van zijn dat ik niet zou overroken. Dat zou zonde zijn.
Na het koud roken heb ik een opgestookte starter briketten/houtkool toegevoegd, de wsm rustig naar 90 graden gebracht en de worsten gegaard in drie uurtjes. De temperatuur bleef hangen op 62 graden, maar toen vond ik het genoeg.
Daarna 10 minuten afgekoeld in oud water en vervolgens een nachtje in de koelkast tot rust laten komen in vetvrij papier. Als laatste 4 van de 5 worsten gevacumeerd en ingevroren. De 5e worst gaat de dag niet overleven.
De smaak is goed. Je proeft de kruiden goed terug. Je proeft ook duidelijk verschil tussen de varkensdarm-versie en de collageen-versie. Maar beiden zijn prima hoor! Volgende keer ga ik langer koud roken. De tijd verhogen naar 6-8 uur. En de worst tussendoor drogen op 40 graden (wsm zonder waterpan). Dat kan de worst denk ik prima hebben. Dan zal de verkleuring ook dieper zijn.
Maar al met al is het behoorlijk goed gelukt vind ik. Zeker voor de eerste keer

Wat een leuke hobby hebben we toch!