BasBQ
Beef en Steak

Rookworst 1e keer

 
 

Frank1785

Vuurmaker
Berichten
91
Zaterdag weer wat van de to-do lijst kunnen strepen:  ROOKWORST !

Totaal 2600gr vlees,  1200gr procureur / 1100gr buik / 300 magere hamlap (farce)

Recepten hier van het forum, de ene helft gekruid met colorozo, witte peper en foelie,  de andere helft mosterdpoeder toegevoegd (per ongeluk voor de hele 2600gr afgewogen  :-/ )

Na een nachtje hangen in de koelkast voor 3 uur in de warme beuken / eiken rook 80gr.  en half uurtje wellen in water van 80gr. (tot kern 72gr)  Rookkastje is mooi te regelen  :D

Verbeterpuntjes?
- even grote worstjes knopen  :)
- mosterd was, ondanks dubbele hoeveelheid, niet echt te proeven?
- mag iets vetter
- velletje naar mijn mening iets t? bruin en knapperig, volgende keer iets minder lang in de rook en dan maar wat langer wellen om gaar te worden.

Foto%2007-10-16%2023%2011%2046.png


Foto%2008-10-16%2012%2035%2058.jpg


Foto%2008-10-16%2012%2047%2005.jpg


Foto%2008-10-16%2014%2025%2014.jpg


Foto%2008-10-16%2014%2025%2034.jpg


Foto%2008-10-16%2016%2038%2047.jpg



 
Lekker hoor
 
zo op de foto zien ze er prachtig uit, mooie kast heb je ook
 
BertM zei:
Mooie worstjes.
Heb je ze 3 uur lang op 80 graden gehad?


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

Eerste half uur moest de temp nog op lopen van ca. 40 naar 80gr. daarna 2,5uur redelijk stabiel tussen 70 en 80 gehouden. Iets te lang naar mijn smaak..

5 briketten, 2 klosjes eiken er naast en daarbovenop CSG met beukensnippers. CSG 2 keer bijgevuldd
 
Nou die zien er heel mooi uit hoor.
Maar wat je zegt misschien half uurtje korter kan als ze maar goed droog zijn op de darm dan kleuren ze mooi.

succesvol met ronde 2.
 
Probeer je de worsten eens op 30 C te roken. Je worsten verliezen dan veel minder vocht, dus blijven ze sappiger. En idd je vleesmengsel mag wat vetter. Vraag je slager naar schouderlappen en wangen. In de verhouding 50/50.
 
Vet hoor!!
 
Frank1785 zei:
BertM zei:
Mooie worstjes.
Heb je ze 3 uur lang op 80 graden gehad?


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

Eerste half uur moest de temp nog op lopen van ca. 40 naar 80gr. daarna 2,5uur redelijk stabiel tussen 70 en 80 gehouden. Iets te lang naar mijn smaak..

5 briketten, 2 klosjes eiken er naast en daarbovenop CSG met beukensnippers. CSG 2 keer bijgevuldd
Wat ik meestal doe is een uurtje op ongeveer 40 graden zodat de worst kan drogen en daarna naar de 80-90 graden voor 2 uurtjes.
Op de droge worst slaat de rook veel beter aan.
Daarna wellen.

Wat me ook opvalt is je vlees keuze ik zou voor schouder en kinnebak gaan, een rookworst moet niet te mager zijn, en die delen zijn ook wat goedkoper.


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
 
Gaaf zeg! Ook een mooie kast is dat! Heb je die zelf gemaakt?
 
Terug
Bovenaan Onderaan